Te-ai gândit vreodată cum ar fi arătat viața ta dacă erai în Dublin, sau poate în Gallway? Cum ar fi fost ca, în loc să dansezi la nuntă o horă oltenească, să alegi un Kelly irlandez? Sau poate să îți fi petrecut toată viața căutând spiridușul de la capătul curcubeului? Când mă gândesc la Irlanda, mă gândesc la culoarea verde, la hobbiți, la romanele lui Tolkien sau chiar la Cillian Murphy.
Deși Irlanda pare un loc îndepărtat, există și căi pe care te poți apropia de cultura ei. Andreea Zodie este una dintre persoanele care a reușit să guste din cultura irlandeză prin intermediul dansului tradițional, la STEYsha School.
Andreea Zodie este fostă participantă în competițiile de dans irlandez (atât internaționale, cât și locale), elevă a școlii de dans STEYsha și, totodată, antrenoare de Irish FIT la aceeași sală. Am discutat cu ea zilele acestea pentru a ne face o idee despre cum arată dansul irlandez în ochii românilor.
Andreea s-a născut în București, iar serile de vară și le petrecea pe lângă casa bunicilor, în județul Neamț, într-un sătuc din apropiere de Piatra Neamț. Copilăria ei a fost animată de personaje din Sailor Moon, Ninja Turtles și Captain Planet, în timp, ce încă de pe la vârsta de patru ani, începea să descopere lumea sportului. Pașii au fost mici, iar gimnastica i-a fost prima pasiune de pe acest traseu sportiv. Au urmat sporturi variate: de la tenis până la dans de societate. Toate acestea au adus-o în prezent, unde îmbină dansul irlandez cu alergatul, snowboargind-ul, lectura și călătoriile.
Citește și: Dansul – pasiunea mea pentru o viață!
Deși Andreea este extrem de activă pe partea sportivă, background-ul ei educațional este destul de diferit. Când era mică, voia să ajungă asistentă sau doctoriță, „ca să ajute oameni”, iar la liceu, deși a urmat un profil real (matematică-informatică), partea de limbi străine și cea de științe umaniste au ocupat o parte mult mai mare în inima ei. În momentul alegerii facultății, s-a hotărât pentru o nouă cale: Geografia turismului.

„Am vrut să merg pe ramura asta, în ideea că vreau să învăț mai multe despre geografie și despre turism.” Deși planul a fost ușor diferit față de cel de la început, Andreea și-a atins scopul, iar acum ajută oamenii, în fiecare zi de miercuri, prin antrenamentele de Irish FIT pe care le susține. Această oră reprezintă o gură de aer pentru multe persoane, iar scopul proiectului nu este de a crea dansatori perfecți, ci de a ajuta oamenii să devină activi.
Orice poveste are un început, iar debutul poveștii irlandeze pentru Andreea a sunat cam așa: a fost odată ca niciodată, în 2011, un anunț în ziar care a făcut-o curioasă pe mama Andreei. Anunțul suna cam așa: se deschide prima școală de dans irlandez din România. Cum Andreea mai practicase în trecut diferite tipuri de dansuri, de societate și indoneziene, invitația a sunat mai mult decât bine. Dar singura legătură dintre Andreea și dansul irlandez erau câteva clipuri de pe YouTube și spectacolele lui Michael Flatley. Dacă nu riști, nu câștigi, iar după un „Hai măi, ce se poate întâmpla?”, Andreea a îmbrățișat dansul irlandez.
Primii pași de dans irlandez
La prima ședință a cunoscut-o pe Mara Cernat, managera și coregrafa STEYsha school, care este singura româncă certificată de o comisie specială de la Dublin (Irlanda) să predea dans irlandez. Primul pas a fost să se obișnuiască cu pantofii soft. (Pentru dansul irlandez există două tipuri de pantofi pentru dans: soft și hard. Cei soft sunt asemănători cu niște opinci și aceștia nu fac zgomot, în timp ce cei hard sunt pantofii zgomotoși – cu toc și talpă făcute din fibră de sticlă. „Harzii” se folosesc după ce se stăpânesc pașii de bază ai dansului irlandez.) Primii pași pe care Andreea i-a făcut s-au simțit… ciudat, de parcă ar fi învățat iar să meargă. A învățat prima mișcare, după aceea prima coregrafie, și în ritmul acesta, nici nu și-a dat seama când a ajuns la 39.
O particularitate extrem de importantă a dansului irlandez în România sunt concursurile, dar cele internaționale. De ce? Pentru că, până în 2016, nu exista niciun concurs de dans irlandez în România. Însă trupele de irish dance aveau tot felul de reprezentații, fie private sau publice. Chiar Andreea ne povestește că în primul an de dans a putut participa la o reprezentație publică înainte de a începe perioada concursurilor.

Concursurile de dans irlandez sunt împărțite pe categorii: beginner, intermediate, primary, open și campionatele. Nivelul probei este determinat de perioada de antrenament a participanților, iar aceștia sunt ulterior împărțiți și pe categorii de vârste. Prima participare competițională a Andreei nu a fost lipsită de emoții: „Dacă sunt mai buni decât mine, dacă fac de mai mult timp decât mine?”, însă Mara a fost alături de ea la fiecare pas, explicându-i că sunt oameni la fel ca ea, și că „poate unii au puțin mai multă pregătire sau fac de puțin mai mult timp”, dar sunt tot oameni. Iar instinctul coregrafei a fost corect. Andreea a plecat de la primul concurs nu doar cu experiență, dar și cu premii fruntașe. După aceea au urmat multe evenimente și concursuri, iar în 2016, cum am menționat și anterior, s-a organizat primul concurs de irish dance din România.
Citiți și: REACTIV | Dansul ca metodă de autocunoaștere
Deși dansul irlandez este recomandat pentru oricine (participanții având vârste de la trei ani până la 65), în România nu există alte școli de dans irlandez. În trecut existau trupe, dar învățarea nu era la fel de sistematizată ca în cadrul școlii, iar participanții trebuiau să „prindă din mers”. Acest lucru producea dezechilibre și, deși erau coregrafii extraordinare, dansatorii depuneau de două ori mai multă muncă. În același timp, și programul școlii permite participarea oricui la activități. Antrenamentele sunt aproape zilnice, la diferite intervale orare și pentru diferite categorii de pregătire.
Starea de spirit și postura, ingrediente de succes
Înainte de a te apuca de dansul irlandez, trebuie să știi câteva mici aspecte. În primul rând, atitudinea este totul. Dansul irlandez se bazează foarte mult pe postură și pe starea de spirit generală, iar zâmbetul nu trebuie să lipsească din act. În acest sens ajută foarte mult și mentalitatea irlandeză, care este superpozitivă și optimistă. Andreea ne povestește că, la concursuri, participanții sunt depunctați dacă nu zâmbesc și nu au o poziție corectă.
La dansul irlandez, în partea de sus trebuie să fii foarte drept, să nu se vadă nicio mișcare sus, dar trebuie să se vadă picioarele. Chiar la concursuri se scad puncte dacă stai cu capul în jos sau dacă pare că te a obligat cineva să fii acolo.
Un alt aspect foarte important este înțelegerea dansului irlandez. Andreea ne-a explicat că este o satisfacție foarte mare să poți vedea un spectacol de acest fel și să înțelegi mai multe decât produsul final pe care îl vezi pe scenă. Există o satisfacție aparte când te regăsești cu persoanele de acolo, când știi că ai fost în aceeași postură ca ei – transpirați, într-o sală de dans, sătui de aceeași mișcare pe care, poate, o repetă a o suta oară. Așa reușești să îți dai seamă că faci parte dintr-o comunitate și îți dă speranță.
L-am apreciat și când l-am văzut pe Youtube și mi se părea interesant, dar nu știam câtă muncă presupune, dar și când știi și chiar recunoști pașii… Țin minte că am fost la un spectacol și aveam ceva ani de dans irlandez și ziceam „Uite, ăsta e pasul ăla, știu și eu să-l fac”, evident că nu la același nivel, însă era o mândrie că știu cu ce se mănâncă, că știu ce fac oamenii ăia acolo.
Însă, ca în orice sport, apar accidentări care te obligă să pui stop fie că vrei, fie că nu vrei. La fel a fost și în cazul Andreei, care, în octombrie 2020 a trebuit să ia chiar o pauză de la tot. Din păcate, o fractură la piciorul stâng, la metatarsian, a obligat-o pe tânăra dansatoare să stea o lună cu piciorul în ghips, iar alte două să le petreacă doar pentru recuperare. Deși situația nu era tocmai plăcută, Andreea a luat-o ca pe o lecție și, totodată, i-a oferit timp de gândire pentru a-și planifica următoarea mișcare.
La începutul anului 2021 am considerat că, după zece ani de dans irlandez, mi-am dorit să iau o pauză, dar nu de la sport ci de la activitatea competițională. Atunci când ajungi la un anumit nivel se pune o presiune mai mare. […] Chiar dacă participam la concursuri, aveam un alt job și multe alte responsabilități.
Revenirea la dansul irlandez
Această perioadă de pauză a ajutat-o pe Andreea să vadă mai departe de cupe și trofee, mai departe de aplauze și ovații, iar astfel a putut să înțeleagă că motivația nu era reprezentată de cele menționate anterior, ci de bucuria de a dansa. Însă Andreea, cea care își dorea să ajute oameni, a revenit, iar în septembrie 2021, împreună cu Mara, a luat hotărârea de a crea un nou curs pentru STEYsha: Irish FIT. Chiar dacă nu este dans în adevăratul sens al cuvântului, idea principală este ca participanții să aibă activitate și să fie cu un pas mai aproape de un stil de viață sănătos.

A fost cu adevărat o provocare, mai ales că grupul țintă era format atât din persoane care deja erau familiarizate cu dansul irlandez, cât și din persoane care veneau din afara școlii. Pentru Andreea a fost ciudată trecerea de la dansatoare la instructoare, iar primul instict a fost să bată în retragere. Dar s-a gândit la propria ei experiență cu dansul irlandez. Într-adevăr, îi plăcea la nebunie să danseze, însă și mai mult îi plăcea să socializeze, îi plăcea muzica, îi plăcea să își dea provocări. Așa că s-a gândit cum poate integra toate acestea într-un întreg, cum poate să aducă oamenii la ceva nou.
Mi-am pus în gând cum mergeam eu când voiam să merg la sală. Ajungeam să mă gândesc că trebuie să merg la sală, dacă tot am plătit abonamentul. Mi-am dat seama că așa nu vreau să fie, trebuie să fac altceva. O oră la care oamenii să vină și să se simtă bine, să nu punem presiune.
Irish FIT este un curs nou apărut, în care se combină diferite elemente din dansul irlandez cu partea de fitness și stretching. Totul se întâmplă pe ritmuri muzicale irlandeze, iar scopurile principale sunt dezvoltarea rezistenței și a capacității sistemului respirator. Din acest motiv, Irish FIT este potrivit atât pentru dansatori avansați, care vor să facă partea de cardio într-un mod distractiv, cât și pentru persoane care nu au o altă sursă de mișcare și care sunt prinse toată ziua la un job static. Prin predarea cursurilor de Irish FIT, Andreea reușește să își aducă la realitate visul de a ajuta oameni.
Citește și: 12 destine și un univers nemaivăzut. LOONA, o trupă care redefinește industria K-pop
De când m-am lăsat și de activitatea competițională, nu pot să spun că mi-am mai proiectat ceva anume. Poate atunci îmi doream să trec de fiecare nivel și îmi doream să dansez cu dansatori care erau (la vremea respectivă) pe primele locuri la nivel mondial. Dar acum mi-am dat seama că mi se pare important să repet din când în când, să nu uit pașii și, când mai există evenimente cu școala, să pot participa, simțindu-mă bine dansând irlandez.
Deși e o inițiativă nouă în România, Andreea se inspiră pentru cursurile de Irish FIT atât din experiența ei personală cu dansul irlandez, cât și din diferite clipuri de pe YouTube. Într-adevăr, muzica o ajută foarte mult când vine vorba de exerciții. Câteodată, prinsă în ritmul irlandez, uită de existența timpului. Însă acest lucru nu deranjează pe nimeni, pentru că regula principală este ca starea de spirit bună să nu lipsească niciodată.
Urmează concursul de dans irlandez din octombrie
În momentul de față, STEYsha School este în plină pregătire pentru concursul de dans irlandez pe care îl vor desfășura anul acesta pe 15-16 octombrie, în București. Alături de ei este și Ambasada Irlandei, care îi încurajează în promovarea culturii și mentalității irlandeze. „Cel puțin în perioada cu St. Patrick au fost, de-a lungul anilor, diferite evenimente la care am participat prin intermediul dansului și al muzicii (sunt cursanți care și cântă, nu doar dansează). Între școală și ambasadă există o colaborare bună și o susținere mare”, a povestit Andreea.

Pe Andreea Zodie o puteți găsi în fiecare miercuri la STEYsha school, pe strada Cameliei nr. 39, sector 1, București, începând cu ora 19:30. Totodată, vă încurajăm să urmăriți activitatea Școlii pe platformele de social media și să încercați și voi să gustați din dansul irlandez.
Puteți urmări aici înregistrarea apariției STEYsha School la Kanal D, de Saint Paddy’s 2022
Un material de Ioana Alexandra Stănișor (departament #sport)
Editare de Radu Eremia
Corectură de Iulia Dromereschi
1 comentariu