LOONA

12 destine și un univers nemaivăzut. LOONA, o trupă care redefinește industria K-pop 

Iubire. Încredere în sine. Curaj. Putere. Stele. O galaxie plină de posibilități.  Toate acestea se adună și formează universul LOONA (sau the LOONAverse/LOONAversul), un univers nemaivăzut, care redefinește industria K-pop,  în care chiar și cea mai mică acțiune poate schimba traseul viitorului.

Așa cum nu există viață fără moarte, nici universul nu poate să trăiască fără o fărâmă de umanitate. Această umanitate este reprezentată de (tobele, vă rog) *pam pam pam* LOONA.

LOONA – „Ce pisici mai e și asta?!” probabil vă întrebați. Lăsați-mă să vă lămuresc. LOONA (pronunțat luna, adică luna aceea frumoasă, de pe cer) este un grup muzical de K-pop, format din 12 fete, care a debutat oficial în 2018. Surprinzător, nu-i așa? Cine s-ar aștepta ca o trupă să fie formată din atât de mulți membri? Majoritatea trupelor (mai ales americane, și nu numai) au câte patru, poate cinci persoane. Dar 12? Niciodată. 12 este numărul magic care aduce LOONAversul la viață.

LOONA
FOTO loonatheworld.fandom.com

Procesul de debut

Față de trupele care debutează de îndată ce sunt formate, primul lucru prin care se remarcă LOONA este procesul lor de pre-debut, în care câte una dintre membrele trupei debutează în fiecare lună cu un single, acompaniat, bineînțeles, de un videoclip și uneori chiar de încă unul care cuprinde coregrafia piesei.

Dacă aruncați o privire la fotografia de mai sus, de la stânga la dreapta se află membrele în ordinea în care au debutat: Heejin, Hyunjin, Haseul, Yeojin, ViVi, Kim Lip, JinSoul, Choerry, Yves, Chuu, Go Won și Olivia Hye. Pfiu… cam multe nume de reținut, nu? N-ar trebui să fie o problemă, căci de îndată ce te arunci în LOONAversul pregătit de compania trupei, BlockBerry Creative, nu mai ai scăpare.

Prima membră care a dat startul istoriei LOONAversului este Heejin, cu piesa Vivid, o piesă lo-fi cu un aranjament compus din note jucăușe la pian și saxofon. Pe lângă asta, trebuie să menționez neapărat și videoclipul, care este plin de elemente ce indică crearea și originile LOONAversului. Culori amestecate, vase care levitează în jurul lui Heejin, versuri care fac aluzie la crearea uneia dintre dimensiunile LOONAversului și iepurași… mulți, mulți, muuuuuulți iepurași. De ce iepurași? Veți afla imediat. 

N-o să vă plictisesc cu foarte multe detalii legate de debuturile solo, însă, după debutul lui Heejin, numărul de fani al grupului a început să crească încetul cu încetul. Compania a debutat, după cum a promis, câte o membră în fiecare lună, cu un concept diferit (atât din punct de vedere muzical, cât și vizual) și un videoclip ce adaugă câte o cărămidă de mister și curiozitate acestei povești. 

Subunitățile LOONAversului

BlockBerry Creative este compania care stă în spatele debutului fetelor. Aceasta a fost creată cu unicul scop de a debuta trupa, organizându-se numeroase audiții care să testeze abilitățile fetelor și nivelul pe care îl dețin în ceea ce privește dansul și cântatul.

În ciuda faptului că BlockBery Creative este o companie relativ mică, aceștia au intensificat procesul de pre-debut și au început să debuteze și subunitățile trupei, care abordează concepte diferite și contribuie la dezvoltarea LOONAversului. Cele trei subunități sunt:

  1. LOONA 1/3
  2. LOONA OEC (odd eye circle)
  3. LOONA YYXY (youth youth by young)

Țin să menționez că toate aceste subgrupuri au debutat înainte de a debuta grupul întreg, ceea ce mi se pare pur și simplu fascinant. E incredibil cum o companie atât de mică a avut încredere într-un proiect atât de mare, ambițios și bineînțeles, costisitor (nu se știe suma exactă, însă se spune că NUMAI proiectul de pre-debut ar fi costat aproape zece milioane de dolari).

LOONA 1/3

LOONA
FOTO loonatheworld.fandom.com

Primul subgrup al trupei, LOONA 1/3, este compus din primele patru membre: ViVi, Heejin, Haseul și Hyunjin (în ordinea din poza alăturată). Acestea marchează începutul erei subunităților din LOONAvers, definite de un sound calm, elegant, care apoi surprinde audiența cu un stil retro și nostalgic, desprins parcă dintr-un film al anilor ’90.

Odată cu prezentarea subunităților, poveștile personajelor încep să fie conturate din ce în ce mai clar. Potrivit videoclipurilor și descrierilor atent sculptate de companie, ViVi este un android fără emoții care ajunge să înțeleagă ce este iubirea și ce sunt sentimentele cu adevărat, datorită celorlalte fete. Heejin, Haseul și Hyunjin sunt niște fete obișnuite care merg la liceu și duc o viață normală, fără prea multe bătăi de cap.

Mai țineți minte că am menționat niște iepurași când vă povesteam despre Heejin? Ei bine, surpriză, fiecare membră a trupei are o culoare și un animăluț reprezentativ (unele membre au chiar și fructe, veți vedea la ce mă refer mai târziu *wink*). Bineînțeles, Heejin este reprezentată de culoarea roz neon și un iepuraș. Hyunjin are culoarea galbenă și un pisoi tare simpatic (îmi aduce aminte de pisoiașul verișoarei mele). Lui Haseul i-au fost atribuite culoarea verde și o pasăre (și nu orice pasăre, dar nu vă dau spoilers, promit!). ViVi, drăguțul nostru robot, are, la fel ca Heejin, un roz pastel și, pentru a amplifica efectul de drăgălășenie, ne impresionează cu animalul ei, căprioara.

În ciuda faptului că LOONA 1/3 este cea mai subapreciată subunitate din LOONA, aceasta este fundația LOONAversului, rădăcinile care duc spre copac, apoi spre orașe și dimensiuni total noi, poate că și mai misterioase. Eleganța, clișeul, iubirea adolescentină și briza anilor ’90 aduc în fața audienței puterea și potențialul fetelor.

Yeojin

FOTO loonatheworld.fandom.com

Yeojin e o singură membră. Care este rolul ei aici, vă întrebați? Ei bine, e greu de explicat. Prezența ei rămâne încă un mister în LOONAvers. Deși este de una singură, Yeojin face și nu face parte din LOONA 1/3. Yeojin reprezintă (surpriză!) acea linie dintre unu și trei. De ce? Bună întrebare.

Conform mai multor informații adunate din descrieri, coregrafii și videoclipuri, Yeojin s-a pierdut de celelalte fete din LOONA 1/3 și este captivă undeva, într-o pădure misterioasă a LOONAversului.

Yeojin este, din nefericire, întâmpinată în același mod ca LOONA 1/3, fiind subapreciată probabil din cauza stilului muzical abordat în debutul ei solo. Piesa ei este uneori considerată prea drăguță, inocentă și poate chiar plictisitoare. După câteva ascultări, vă garantez că vi se agață de urechi și vă rămâne în minte. Cu influențe din soundtrack-uri regăsite în filmele Disney, piesa te face să te simți ca personajul principal din basm, care țopăie și dansează intens pe străzile aglomerate de oameni care-și văd de treabă. Pe lângă asta, versurile abordează și o idee demnă de reținut pentru societatea noastră: importanța consensului într-o relație.

Două lucruri importante pe care ar mai trebui să le menționez: culoarea lui Yeojin este portocaliul, iar animalul, o broscuță.

LOONA OEC (odd eye circle)

FOTO loonatheworld.fandom.com

A doua subunitate (cea mai importantă și mai populară a LOONAversului) este LOONA OEC, sau odd eye circle. Motivul care stă la baza numelui lor este simplu: au puteri supranaturale. Cu o schimbare majoră în conceptul muzical, poveștile lor clădesc scopul LOONAversului: adunarea tuturor fetelor pentru a crea LOONA și a distruge o buclă în timp din cauza căreia acțiunile se repetă continuu.

Odd eye circle este compus (de la stânga la dreapta) din Jinsoul (albastru, pește), Kim Lip (roșu, bufniță) și Choerry (mov, liliac, deține și un fruct reprezentativ – cireașa). Solo-urile celor trei fete schimbă direcția muzicală și abordează un stil mai matur, întunecat și mai puțin jucăuș față de fetele din LOONA 1/3. De asemenea, ele dețin câte un odd eye (motiv pentru care sunt numite și odd eye circle), un ochi special care le oferă puteri. Kim Lip este capabilă de a călători în timp, Jinsoul se poate teleporta în orice loc dorește, iar Choerry… Choerry deține probabil cea mai interesantă abilitate: aceea de a trece prin dimensiuni diferite, prin intermediul unor oglinzi magice (care apar și în videoclipul solo-ului ei). Choerry este un pod care conectează cele trei subunități din LOONAvers, motiv pentru care unele membre din LOONA 1/3 își fac apariția în unele videoclipuri dedicate subunității odd eye circle, în timp ce Choerry se teleportează din când în când în lumea fetelor din LOONA YYXY.

LOONA YYXY (youth youth by young)

LOONA YYXY este a treia și ultima subgrupă din LOONAvers. Yves, Chuu, Olivia Hye și Go Won sunt blocate în Eden, până când decid să scape din utopie și fiecare mănâncă fructul interzis pentru a deschide poarta spre libertate. În conceptul lor se regăsesc, după cum se vede, și motive religioase precum Edenul sau fructul interzis care duce la ,,păcat’’.

FOTO loonatheworld.fandom.com

Spre deosebire de restul fetelor, care au culori și animale, membrele subunității yyxy dețin fructe reprezentative, care le sunt interzise în Eden. Yves este prima care îndrăznește să mănânce mărul roșu (făcându-se aluzie la Eva și păcatul originar) pentru a evada din Eden. Chuu este inspirată de acțiunea lui Yves (unele teorii spun că Chuu s-ar fi chiar îndrăgostit de Yves) și mănâncă fructul ei, căpșuna, pentru a scăpa și a fi mai aproape de Yves. Go Won, în ciuda caracterului ei timid și rezervat, este convinsă de Yves să-și găsească în suflet curajul și să mănânce fructul, al ei fiind un ananas.

Cele trei o exclud, din nefericire, pe Olivia Hye, căreia îi place să urmeze regulile din Eden, iar de îndată ce acestea pleacă, furia joacă un rol important în solo-ul Oliviei: în videoclipul ei apar scântei, foc, o clonă (care s-ar putea să reprezinte iubirea de sine) și arderea uniformei (uniformă pe care fiecare fată o purta în Eden). Olivia mănâncă pruna și scapă din Eden cu scopul de a se regăsi pe ea și pe restul fetelor.

Față de 1/3 și odd eye circle, yyxy pare să abordeze, după cum am mai zis, un concept religios, chiar filosofic. Curajul de a te descoperi pe tine, prietenia, trădarea și alte câteva teme au un rol extrem de important în yyxy.

Marele debut

În sfârșit, după doi ani de așteptare (din 2016 până în 2018), după nenumărate solo-uri și piese cu un număr variat de concepte, LOONA își face mult așteptatul debut cu mini albumul [+ +], reprezentat de title track-ul Hi High. Acesta are, desigur, și un videoclip extraordinar în care fetele se regăsesc, se adună și formează trupa pentru a dansa și pentru a scăpa dintr-o buclă misterioasă a timpului, din cauza căreia trecutul se repetă, iar prezentul pare să n-aibă nicio speranță.

FOTO officiallykmusic.com

Pe lângă Hi High, LOONA se remarcă în industria K-Pop cu piese solide precum Butterfly, So What, Why Not și Paint the Town, de pe ultimul lor album, apărut în iunie. Pe parcursul anilor, au devenit din ce în ce mai recunoscute, câștigând premii importante precum Best Korean Act (MTV) și Popular Star Award / Focus Artist Award (Asia Artist Awards). Recent, fetele au reușit să debuteze și în Japonia cu piesa Hula Hoop, apărând în reclame pentru firme cunoscute precum Skoolooks, Nike etc.

Concluzie

Deși LOONA este în continuare o trupă extrem de subapreciată în industria saturată a K-Pop-ului, o industrie unde debutează anual peste 100 de grupuri muzicale, iar majoritatea nu ajung să aibă vreodată succes, LOONA dă dovadă de faptul că poveștile există, că acestea sunt aici pentru a ne trimite câte o fărâmă de speranță, că nu suntem singuri (precum avem impresia) și că universul are posibilități infinite. 

Cel mai demn lucru pe care îl pot face este să închei acest articol cu (probabil) cea mai bună piesă a trupei, Butterfly, care vine și cu un videoclip plin de emoții, în care apar femei diferite, cu propriile defecte și naționalități, în diferite ipostaze ce fac aluzie la povestea lungă și entuziasmantă a LOONAversului, poveste menită să inspire audiența pe parcursul a generații întregi.

 –-

Documentare & text: Alexandru Bodnar (UBB Cluj, Engleză-Coreeană)

Redactare: Ilinca Matei (coordonatoare departament #creativ-muzică)

Cu layout și multă mândrie de Iulia Dromereschi

 

2