Încă de când eram mică auzeam în jurul meu că fetele trebuie să se joace doar cu păpuși și că doar băieții sunt cei care pot manevra mașinile. Cel mai frustrant era că auzeam asta nu doar de la adulți, cât și de la copii, care aveau mereu tendința de a împărți grupul pe criteriul genului: fete și băieți.
Eram sătulă până peste cap de jocuri precum Fete, filme și băieți sau Adevăr sau provocare (mi se păreau anoste și fără sens). Eu voiam să mă joc Țară, țară vrem ostași sau să văd și eu ce e ăla GTA (Grand Theft Auto – serie de jocuri video de acțiune), însă ajungeam tot la Barbie și jocurile de mai sus.
Povestea de astăzi este despre fete pe motoare, pasionate de sporturi pe două roți.
Am crezut, o bună perioadă de timp, că sunt singura care gândește așa, și era supărător să cred că, dacă sunt „prea băiețoasă” nu e bine, dacă sunt „prea feminină” nu mă simt eu bine. Cam aici mă situam când am cunoscut-o pe Fabi. Eram la opționalul de jurnalism participativ de la clasa ei, iar ea mi-a atras atenția prin faptul că era activă și punea întrebări. Am zis că trebuie neapărat să fac un material cu ea, pentru că mi se părea fascinantă energia pe care o emana.
Nu mare mi-a fost mirarea când am intrat pe profilul ei și am văzut că, la fel ca mine, era pasionată de mașini și motoare (fiind motociclistă încă de la 16 ani). Am programat instant discuția, iar în februarie eram la o discuție pliiiină de detalii cu Fabi.

Citește și: Andreea Zodie despre dansul irlandez și metode inovative de mișcare
Fabi este din Botoșani și studiază la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, la profilul științe sociale. Este pasionată de limba română, istorie și engleză, pe lângă interesul pentru motoare. Îi place să iasă din zona de confort, iar în momentul de față își dorește să se îndrepte spre o facultate ce îi poate oferi oportunități.
Mi-am dat seama că, de-a lungul vieții, nu poți să mergi doar unde vrei, ci mai trebuie să te uiți și în stânga, și în dreapta.
Prima interacțiune cu lumea moto
Deși Fabi nu studiază mecanică în cadrul liceului, este foarte pasionată de motoare (are permis încă de la 16 ani, după cum am spus mai sus). Totul a început în jurul vârstei de zece ani, când, fiind în vizită la o mătușă din zona Ardealului, a văzut pentru prima dată o paradă moto. În momentul în care motoarele au început să toarcă, iar urechile ei s-au acomodat cu sunetul și și-a dat seama ce se întâmplă, i-au sclipit ochii, iar de atunci a fost ca o poveste de dragoste nescrisă între ea și cele două roți.

Timpul a trecut, iar cei șase ani care s-au scurs până în momentul în care și-a luat carnetul nu au făcut decât să alimenteze dragostea pe care Fabi le-o poartă motoarelor. Primul pas a fost să se intereseze despre cum poate să conducă și ea un motor, iar sursa cea mai bună au fost chiar motocicliștii de-o vârstă cu ea. Curgeau șiroaie de întrebări despre tehnică, echipamente, motocicliști, iar aceștia au rugat-o să meargă ca pasageră. Însă sentimentul era departe de a strânge ghidonul în propriile mâini. Din acest motiv, ambiția ei principală a devenit să înceapă școala de șoferi. A decis să spună da și ofertei de a fi pasageră. Echipată corespunzător, a decis că este în regulă să se urce pe motor cu prietenul care îi oferise toate răspunsurile la întrebările pe care le avea.
Citește și: Snowboarding: mai mult decât un sport
Călătoria a început, au dat o tură de oraș, oprindu-se în parcarea unui fast-food unde s-au întâlnit cu încă doi motocicliști. Au ales să plece toți să dea o tură de oraș. Apoi s-au mai întâlnit cu încă trei persoane și tot așa, până s-a strâns un grup de motocicliști ce se perindau pe străzile Botoșaniului. După aceea, Fabi și-a dat seama că, în acea zi, nu doar se urcase prima oară pe un motor, ci și cunoscuse o parte din comunitatea moto din Botoșani.
Alfabetul motociclistului: primii pași
Timpul a trecut și a venit rândul ei să învețe. Cea mai grea sarcină a fost să găsească un instructor calm, gata să îi răspundă la toate întrebările ce urmau să apară. Deși avea ceva cunoștințe, un motor este destul de diferit față de o mașină, iar „prostiile” (cum le numește chiar Fabi) au fost iminente. Căzături și zgârieturi au existat, însă cele ce păreau un capăt de lume atunci, au devenit acum doar amintiri amuzante, pe care le povestește cu zâmbetul pe buze. Când era la început, nu știa diferența dintre frâna din față și cea din spate, iar acest mic detaliu a cauzat una dintre primele ei căzături. Însă calmul instructorilor a ajutat-o să poată să înțeleagă ce a greșit, creând un context de învățare perfect pentru ea.

Acum, la 18 ani, Fabi a obținut și permisul pentru categoria următoare: A2. Deși majoritatea motocicliștilor renunță la această pasiune la 18 ani (renunță la A2 pentru a-și lua mașini), ea a reușit să își ia atât categoria necesară pentru motoarele de 32 de kilowați, cât și permisul de conducere pentru mașină (categoria B).
Primul motor, prima dragoste
Prima motocicletă a Fabianei a fost naked: fiind folosită în special pentru oraș, nu avea nevoie de foarte multe accesorii, pentru a nu o incomoda când făcea slalom printre mașini. Din păcate, părinții ei nu știau foarte multă mecanică, iar cea mai grea etapă din cariera ei a fost să găsească primul motor. Avea, într-adevăr, o cunoștință care știa câte ceva despre motoare, însă o încuraja mereu să nu meargă singură și să ia un mecanic cu ea.
Citește și: Dansul – pasiunea mea pentru o viață!
A găsit însă, în Botoșani, un băiat mai mare decât ea, care pusese la vânzare o motocicletă, însă era sportivă. Chiar dacă nu era exact ce căuta ea, dorința de a conduce era mult mai mare, iar după o negociere ca în filme, motocicleta a ajuns la Fabi. Din păcate, noua achiziție nu a putut sta mult la tânăra motociclistă, pentru că, mergând cu ea la service, a aflat că nu era într-o stare foarte bună. După ce a returnat-o, a ales să stea pe tușă în continuare, până când avea să o găsească pe cea potrivită. Căutările au continuat, însă decizia cea mai bună pe care au luat-o Fabi și părinții ei a fost să achiziționeze una nouă, pe care nu a făcut doar kilometri, ci și-a făcut și o mulțime de amintiri.

Părinții și raționamentul lor
Deși pare că au fost foarte deschiși la idee, părinții ei au făcut multe calcule. Pentru a le câștiga încrederea, Fabi a făcut tot posibilul să-și cultive pasiunea, prin vizionarea zilnică a materialelor video și citirea a nenumărate articole despre lumea moto. Platforma YouTube și clipurile vloggerului Motorbike i-au fost extrem de utile pentru a deprinde, în teorie, ce înseamnă viața de motociclist/ă. Universul lui Fabi era doar despre motociclete și adesea renunța la alte lucruri pentru a economisi.
Deși a strâns banii pentru școala de șoferi, condițiile din partea părinților nu au încetat să apară. Una dintre acestea a fost chiar învățarea legislației auto înainte de a începe școala și absolvirea examenului teoretic din prima încercare. Așa au putut vedea dacă este o simplă pasiune de moment sau un lucru ce avea să îi marcheze viața.
Atunci când conduc motocicleta, parcă simt că ne îmbinăm, că suntem un tot. Și e o experiență pe care nu o poți compara cu altceva. E unic. Chiar merită încercat.

Precauție și siguranță
Însă, pe cât de frumos pare să conduci un motor, extrem de multe responsabilități vin odată cu deținerea unuia. Motorul nu trebuie bruscat, iar conducătorul trebuie să aibă grijă în special la condițiile meteo. Din fericire, în cariera Fabianei a existat un singur eveniment neplăcut, când una dintre roți a patinat, iar o oglinda a fost avariată. Majoritatea motocicliștilor aleg să treacă la „hibernare” de la prima ninsoare.
Citește și: Fotbal la feminin în Alexandria. Claudia Pană: „Nu e doar un sport, e viața mea”
Cel mai frumos anotimp pentru motocicliști este primăvara, deoarece au ocazia să sărbătorească întoarcerea înapoi pe carosabil. Împreună cu mai mulți motocicliști din zonă, au organizat pe 1 februarie prima ieșire cu motoarele. Aceste evenimente aduc mereu comunitatea moto împreună, oferindu-le ocazia să socializeze și să creeze legături puternice între ei.
Evenimente din lumea moto
Primul eveniment de acest tip la care a luat parte Fabiana a fost în septembrie 2019. Traseul a pornit de la Gura Humorului până la Voroneț. „Am rămas uimită de câte motociclete erau acolo. Chiar un prieten al organizatorului se căsătorise recent. Veniseră îmbrăcați în mireasă și mire și am avut un DJ tot motociclist. A fost tare fain. Noi ne-am turat motoarele la maxim, de nici nu se mai auzea muzica.”

Uimită de acest eveniment, Fabiana a decis să ia chiar ea inițiativă, iar în data de 2 aprilie 2022, la Botoșani, a organizat o paradă moto, ca să anunțe conducătorii de mașini că au revenit în trafic. Pe lângă parada propriu-zisă, echipa de organizare a decis să organizezi și câteva ateliere de prim-ajutor atât pentru motocicliști, cât și pentru oamenii ce doresc să știe ce e de făcut în caz că se întâmplă un accident. Evenimentul de la Botoșani este o ramură a evenimentului național Wheels of Hope, care va include parade moto în fiecare oraș al țării. Fabi și-a încurajat prietenii și ceilalți conducători moto să își aducă și prieteni sau rude, pentru a reuși să lupte contra percepției pe care majoritatea o are despre motocicliști.

Partea feminină a universului moto
Chiar dacă acest domeniu este predominant masculin, există și câteva fete care și-au creat comunități care le susțin în a-și continua pasiunea. Fiind destul de puține, au ocazia să se cunoască între ele și, mai ales, să creeze prietenii frumoase.
Ca în orice domeniu, cel mai important e să împarți. Fie cunoștințe sau sfaturi, toate sunt primite ca o gură de aer proaspăt. Acest lucru ni-l explică și Fabi, care este gata oricând să îți răspundă la întrebări și să te ajute să devii un șofer bun, care înțelege importanța prevenției. A învățat totul chiar pe pielea ei și nu puține sunt cazurile în care faptul că a fost atentă a salvat-o. Aici vorbim atât despre atenția la condițiile meteo, cât și despre atenția pe care trebuie să o acorzi celorlalți participanți din trafic.
Citește și: În Alexandria se joacă șah. Interviu cu o campioană la sportul minții
Încă un factor extrem de important pentru orice conducător moto este echipamentul. Casca, combinezonul, vesta, mânușile, genunchierele și bocancii ar trebui să ocupe primele locuri pentru un wishlist, iar după să începi să adaugi tipuri de motoare, piese sau alte upgradeuri.

Pe Fabi o puteți găsi foarte activă în mediul online: atât pe canalul său de TikTok – @fabz_93, cât și pe Instagram – @fabz_93 – loc în care este gata să vă răspundă la toate întrebările pe care le aveți despre lumea motoarelor.
Dar, dacă nu dați de ea pe platformele de social media, cu siguranță o puteți găsi pe străzile Botoșaniului, conducând prudent micul ei dragon.
Material documentat și redactat de Ioana Alexandra Stănișor
Editare: Radu Eremia
Corectură și layout: Iulia Dromereschi
Lasă un răspuns