foto coperta amandoi mor la sfarsit adam silvera storia

Amândoi mor la sfârșit: „o poveste despre viață”

Știi când urmează să mori. La miezul nopții te trezește un apel care-ți furnizează această informație. Nu cunoști modul în care vei muri, nu știi ora exactă, ți se spune doar că se va întâmpla în ziua aceea.


Adam Silvera este un autor american în vârstă de 30 de ani, care scrie romane de ficțiune pentru tineri, iar una dintre cele mai apreciate cărți ale lui este chiar aceasta. Ea a apărut în România, în acest an, la editura Storia Books, în traducerea Irinei Stoica.

Fotografie (c) Denisa Simion

Zilnic, o mulțime de oameni sunt sunați pentru a li se anunța sfârșitul. Este apelul de care se teme toată lumea. De acest lucru se ocupă Crainicii Morții, agenția care nu doar că-ți spulberă visele, viitorul, dar încearcă să-ți facă ultima zi unică. Cei care urmează să moară în ziua respectivă sunt numiți deckeri și au o groază de utilități la dispoziție. Aproape orice masă, orice acțiune pe care ți-o dorești este gratuită. Crainicii Morții au chiar și spații de genul „Creează un moment!”, unde ești încurajat să înoți cu rechinii, să faci ciclism montan, să sari cu parașuta și multe altele, dar totul într-un mediu controlat, mai mult sau mai puțin artificial.

Că era scrisă în dosare sau în stele, data de 5 septembrie nu ocolește doi tineri. Mateo Torrez stătea în pat și se uita la alți oameni care-și documentau ultimele ore prin poze și statusuri pe social media, când primește propria alertă și nu-i vine a crede. El nu a cunoscut-o pe mama lui, deoarece ea a murit la naștere, iar tatăl său este în comă și se află în spital. Gândul că avea să-și abandoneze părintele, fără a-i mai auzi vocea măcar o singură dată, îl sufocă, iar faptul că nu știe ce să facă în ultimele lui ore îl agită și mai mult. Se gândește la toate lucrurile pe care le-ar fi putut realiza în cei 19 ani ai săi și cum i-a irosit stând în casă, făcând o facultate online și având doar doi prieteni, dintre care unul era tatăl lui.

Pentru că am refuzat să trăiesc invincibil în toate zilele în care n-am primit alerta, pentru că am irosit toate acele zile de ieri și am rămas fără zile de mâine.”

Rufus Emeterio și-a pierdut mama, tatăl și sora într-un accident de mașină, în urma căruia s-au înecat. Astfel, a ajuns ca la 17 ani să locuiască cu familia lui adoptivă și cu plutonienii, gașca formată din prietenii lui cei mai buni. Apelul ce-i anunța moartea nu îl primește în liniște, așa ca Mateo, ba din contra. Crainicii Morții îl sună în timpul unei bătăi, iar băiatul, confuz, se gândește că poate aceasta îi va aduce sfârșitul. După o serie de evenimente neplăcute, rămâne singur, fără prieteni și fără familie alături în ultima sa zi. Același lucru se întâmplă și cu Mateo, el gândindu-se și răzgândindu-se cu privire la ceea ce ar putea să facă. Agenția care-ți aduce vestea neplăcută crease o aplicație numită Ultimul prieten, care făcea legătura între milioane de deckeri care nu-și doreau să își trăiască ultima zi singuri.

Fotografie (c) Denisa Simion

Prin această metodă inedită, cei doi adolescenți, străini unul altuia, se întâlnesc pentru a-și crea amintiri unice și a face lumea mai bună în ultimele lor ore. Rufus reușește să-l scoată pe Mateo din scorbura lui secretă, numită și casă, iar restul este definit de o zi plină de peripeții, aventuri și sentimente incomparabile.

Amândoi mor la sfârșit este o carte profundă, care vorbește despre prietenie, iubire, curaj, regrete și despre ciclul viață-moarte. Evidențiază culorile vii ale lumii, iar momentele triste și fericite ne deschid ochii asupra clipelor actuale și ne fac să ne punem întrebări în legătura cu felul în care ne trăim viața. Ne face să ne asumăm riscuri și să ridicăm ancora invizibilă care se află între noi, ceea ce arătăm oamenilor și versiunea noastră reală. Ar trebui să ne trăim fiecare zi cu pasiune, bunătate și dăruire, ca și cum ar fi ultima.

Acum douăsprezece ore am primit un telefon prin care mi se zicea că mor astăzi și acum mă simt mult mai viu decât mă simțeam atunci.”

Comandă de pe site-ul editurii cartea „Amândoi mor la sfârșit”.


Recenzie scrisă de Denisa Simion, 14 ani (redacția #focsani)

Editare: Radu Eremia & corectură: Iulia Dromereschi

Îți plac materialele noastre?

Ne poți susține voluntarii cu o cafea virtuală.


12
Denisa Simion
Mă consider o persoană sociabilă și receptivă, mereu cu ochii după experiențe noi. În timpul liber îmi place să citesc, să joc teatru, să mă uit la filme/seriale, să fac voluntariat, să scriu și să cunosc oameni noi.