Economie la Reactiv FOTO Marius Șumlea
Economie la Reactiv FOTO Marius Șumlea

REACTIV | Care-i faza cu economia?

Vineri, 20 august, participanții adolescenți la REACTIV >| ceva laborator de experiențe performative pentru adolescenți |< au participat la atelierul de (dez)educare economică. Reportera noastră, prezentă pe teren vă spune cum a fost.


Ultima zi de workshopuri a servit adolescenților (DEZ)EDUCARE ECONOMICĂ cu Elena Trifan și Alin Răuțoiu. Timp de aproape trei ore, participanții au avut ocazia să se familiarizeze cu bazele economiei, cu un scurt istoric al conceptelor economice și cu „scena” economică a secolului XXI.

Elena Trifan are un doctorat în sociologie despre practicile de dezvoltare personală și consecințele lor sociale, cum și în ce fel ne influențează acestea viața. Elena este sociolog cu experiență de cercetare socială în comunități și grupuri vulnerabile.
Alin Răuțoiu este dezvoltator de programe software autodidact. Natura muncii îl face să-și pună problema sistemelor în care suntem incorporați și ne determină comportamentele. Face meme și podcasturi. Uneori citește cărțile despre care vorbește toată lumea și trage concluzia că de fapt lumea citează din meme.

Zece oameni stau în cerc, așezați pe perne gonflabile. În afara cercului de perne se află o tablă albă. Aceeași tablă ca acum aproape o săptămână, când s-a jucat primul spectacol din festival. Tabla era plină de cuvinte, de la ACTIV-REACTIV, la Uranus, din spectacolul Hei, tu, vecine! al trupei CEVA. Acum e desenată cu linii drepte, de culoare turcoaz. Grafice.

Ați făcut economie la școală, da?, întreabă Alin. O participantă din stânga lui îi răspunde: Teoretic, da. Însă practic…

Economie cu Elena Trifan FOTO Marius Șumlea
Economie cu Elena Trifan FOTO Marius Șumlea

Nu. Practic, nu. În principiu, depinde de profesorul din școală, dar ora de economie este, de cele mai multe ori, ora în care lucrezi la alte materii. Asta în cazul fericit în care nu e ora în care-ți bei cafeaua. Educația financiară ar trebui să fie ceva esențial în viața unui adolescent pe cale să se confrunte cu necesitatea de a se întreține singur. Totuși, e mult prea absentă din peisajul școlii românești.

În acest context, mi se pare foarte util ca un atelier de educație economică să fie adus în mijlocul adolescenților, la un festival precum REACTIV.

Atelierul a început de o oră și au fost acoperite o gamă largă de subiecte.

„Ați auzit de neo-liberalism?”

„Doar la PNL.”

Participanții sunt introduși, treptat, în noțiuni care, la început, par doar abstracte. Se discută despre liberalism și doctrine politice. Ce este monopol? Google are monopol. Se vorbește și despre găleți cu bani în care oamenii își înfig mâinile. Se mai și râde. Până când se ajunge la discuții despre dictatori și medici legiști plătiți să mintă despre cauza decesului. Chile și Augosto Pinochet. Ordoliberalism. Uite un cuvânt nou. S-a jucat și un joc interactiv, online, despre cum funcționează rețelele, și participanții au fost entuziasmați de noile noțiuni asimilate.


Redactor: Andreea Anca

Editare: Iulia Dromereschi
1
Andreea Anca
Ar-ta - A ta? Arta ta. Și a ei. Teatru. Răsărituri și mare. Tot timpul pe muzică. Îi place să privească oamenii. Și floarea soarelui.