hardcore muzica
sursa: kerrang.com

Două trupe de hardcore care au marcat muzica: Converge și Code Orange

Hardcore, punk și metalcore – trei dintre genurile mele preferate de muzică care sunt nelipsite de pe playlisturile pe care le creez lunar, ca self-care. După ce am analizat ce trupe au trecut testul timpului, mi-am dat seama că singurele care rămân constant cu mine sunt Converge și Code Orange, două formații de hardcore, despre care am ales să scriu ca omagiu pentru importanța pe care o au în viața mea.

După ce am făcut un research mai detaliat în legătură cu cele două trupe, am găsit câteva fun facts care merită menționate. Primul este acela că amândouă îmi par a fi o combinație între hardcore, punk și metalcore. Nu sunt muziciană, nu pretind să fiu vreo know it all, așa că niciodată nu mi-a plăcut să mă limitez la încadrarea unei trupe într-un anumit gen sau subgen muzical. Până la urmă, trupa mea preferată este Jinjer, despre care cine poate spune că este progressive sau djent își supraestimează abilitățile muzicale.

Jinjer sunt, probabil, printre cele mai orginale apariții de pe scena de metal din întreaga lume, care experimentează cu o varietate de genuri muzicale, de la metalcore, la djent, la progressive și jazz. Dar astăzi nu voi vorbi despre Jinjer, așa că, revenind la subiectul acestui material, al doilea lucru pe care l-am observat este că unul dintre motivele pentru care îmi plac atât de mult aceste două trupe este că trupa mai tânără, Code Orange, a fost puternic influențată de Converge, de unde și legătura strânsă dintre cele două.

Converge

Sursa: wearethepit.com

Converge este, probabil, cea mai cunoscută dintre cele două, dar și cea mai longevivă, fiindcă a apărut la începutul anilor ’90. Dacă încă nu ai auzit de Converge, ai pierdut multe. 

Jane Doe – un jurnal al durerii

Albumul cu care și-au asigurat locul în toate playlisturile de muzică hardcore și care este considerat astăzi un clasic este Jane Doe, din 2001. Albumul are aceeași vârstă ca mine, lucru care cred că este suficient să demonstreze că trupa Converge transcede orice limite temporale și rămâne la fel de relevantă și 20 de ani mai târziu. Jane Doe nu este primul lor album. Este al patrulea, dar a marcat un nou început pentru Converge și i-a scos de pe scena de muzică undeground în care se învârteau de la începuturile lor. 

Citește și: România și muzica punk

 

Melancolic, întunecat, heart-breaking, Jane Doe este un „jurnal al disperării, o capsulă a durerii adevărate„, apariție unică și memorabilă în muzica metal. Jane Doe este finalul unui capitol din viața fiecărui om și o documentare a încercării de a pune la loc piesele pe care le-ai pierdut pentru totdeauna. Rawnessul muzicii vine chiar din sentimentele candide și puternice experimentate de vocalistul Bannon care, la momentul scrierii albumului, trecea prin ceea ce pare cu adevărat o perioadă grea.

 

All We Love We Leave Behind 

Cu o istorie datând de la începutul anilor ’90, evoluția muzicii care i-a consacrat a fost un process natural. La 11 ani de la apariția Jane Doe, Converge au lansat All We Love We Leave Behind, album care mi se pare cu mult diferit față de cel din 2001. Soundul nu este unul nou, ci mai degrabă apare ca o reinventare a trupei. Title trackul cu același nume te va bântui mult timp după ce îl asculți, dar întreg albumul, ascultat cap-coadă, îți va demonstra importanța pe care Converge o are în istoria muzicii metal. 

 

Alte albume care ies în evidență din discografia lor uriașă sunt Axe to Fall (2009), Petitioning the Empty Sky (1996) și No Heroes (2006).

Code Orange

Sursa: metalinjection.net

Code Orange este trupa despre care am cele mai multe de spus. Am descoperit Code Orange destul de târziu, iar primul album pe care l-am ascultat de la ei este chiar cel lansat în 2020, Underneath, pentru care au fost nominalizați și pentru un premiu Grammy. Dar Code Orange sunt cu mult mai mult decât Underneath.

I Am King – începuturile hardcore pentru Code Orange

Cei de la Code Orange sunt o trupă versatilă. Una dintre inspirațiile lor este chiar Converge. Trupa a apărut în 2008, pe vremea când membrii erau colegi de liceu, sub numele de Code Orange Kids. Primul lor album, I Am King, a apărut în 2014 și este cel mai groundbreaking și revoluționar album hardcore pe care l-am ascultat. Nu am fost deloc uimită de succesul pe care îl au, după aceea.

Albumul începe chiar cu cea mai puternică melodie, intitulată tot I Am King, iar modul în care a fost gândit întregul material discografic, ordinea melodiilor, face din experiența de ascultare una aparte. I Am King trebuie ascultat de la început la sfârșit pentru a putea savura soundul raw al hardcore-ului specific Code Orange.

 

Forever este al doilea album, apărut în 2017, cu un sound asemănător cu al primului, dar care, după părerea mea, anticipează direcția muzicală pe care Code Orange o vor urma trei ani mai târziu, când apare Underneath.

Underneath – reinventarea Code Orange

Underneath nu este doar un album, ci o întreagă eră pentru Code Orange, care i-a scos cu adevărat din undergorund. Deși am auzit multe păreri diferite de ale mele legate de noul material, care condamă trupa pentru schimbarea conceptului muzical, devenit accesibil unui public mai larg, Underneath rămâne pentru mine un album legendar. Acesta a apărut și la începutul pandemiei, ceea ce mă face să cred că a fost un lucru bun, fiindcă trupa a avut ocazia de a testa apele nu doar cu un nou sound, dar și cu un întreg concept vizual. 

 

În septembrie 2020, Code Orange au ținut un concert unplugged, fără public, postat și pe YouTube, intitulat under the skin. Pe lângă coverul incredibil de la Down in A Hole, filmarea conține secvențe de animații realizate de Eric „Shade” (chitară, clape, voce) și Jami (voce, tobe). Animațiile urmăresc povestea unui umanoid care „călătorește într-un univers sci-fi, o distopie a unei societăți viitoare distruse”.

Citește și: Ferencz Áron și proiectul „Rezonanțe”

 

Concertul conține întregul storyline al albumului, care vorbește despre dualitatea omului și problemele lui în societatea contemporană, om care își pierde identitatea în era digitalizării. Conceptul muzical anticipează pandemia, în care fiecare dintre noi a fost nevoit să își limiteze interacțiunile sociale la mesaje și video-call-uri. În plus, concertul conține o varietate de referințe culturale, de la The Crow din ’94 , la Peter Steele și Type O-Negative, una dintre trupele care au influențat foarte mult Code Orange. 

Underneath este, totuși, un material agresiv, la fel ca toate celelalte albume Code Orange, cu metal breakdownuri puternice și memorabile. 

De la începuturile uneia dintre cele mai importante apariții de pe scena de muzică hardcore, la una dintre cele mai actuale trupe de metal din ziua de astăzi, discografiile Converge și Code Orange oferă prin intermediul soundurilor revoluționare o varietate muzicală de neratat, care induce emoții puternice și autentice.


Redactare: Ilinca Matei

Editare: Radu Eremia

Corectură: Iulia Dromereschi

Acest articol este primul dintr-o serie dedicată genurilor de muzică preferate de voluntarii din departamentul #creativ al media.hub. Urmărește-ne, abonează-te la articolele noastre, sau fii la curent cu tot ce postăm în social media, ca să știi ce urmează!

2