Coperta Lume Albă - Sfinx FOTO Realitatea.net

Folk: Muzică din suflet, pentru suflet

Pentru mine, folkul este precum mierea: se prelinge lin și are gust intens, de armonie. Iar dacă se lipește de tine, greu mai scapi. De aceea numesc acest gen muzică pentru suflet. Am să vă spun pe scurt câte ceva despre povestea folkului, așa cum am perceput-o eu, și despre artiștii care m-au făcut să mă îndrăgostesc de acest gen muzical. Am să vorbesc de oamenii ale căror versuri și chitară mi-au schimbat concepția despre folk.

Cum a apărut? Cândva, pe la mijlocul anilor ’60, a apărut un fel de revoluție cultural-muzicală în România. Într-o perioadă în care muzica ușoară românească era în floare, iar la radio erau preferați artiștii italieni, au început să apară influențe de folk americane, precum Bob Dylan. Genul muzical a fost apreciat de tineri, devenind parte din cultura românească.

Citește și Două trupe de hardcore care au marcat muzica: Converge și Code Orange

Dan Andrei Aldea a fost liderul formației Sfinx. Și-a făcut debutul în trupă pe la începutul anilor ’70, iar mai apoi s-a mutat definitiv în Occident, în anii ’80, devenind sunetist și deschizându-și studioul de înregistrări Dan`s Own. Totuși, în perioada în care locuia în România, a compus, din perspectiva mea, unul dintre cele mai importante cântece ale vremii: Om bun. Practic, prin aceste versuri a metamorfozat fiecare folkist în parte, redenumindu-l om bun.

Mențiuni onorabile ale muzicienilor care s-au lansat în anii ’60 – ’70: Nicu Alifantis, Mircea Vintilă, Doru Stănculescu, Zoia Alecu, Horia Stoicanu și mulți alții.

Valeriu Sterian – Captură Youtube

Preferatul meu, atât din lumea folkului, cât și din lumea universală a muzicii, este Valeriu Sterian. Un om care a dus mai departe folkul românesc, devenind un simbol al genului. A introdus un stil mult mai acid, influențat de muzica rock, cu accente de chitară electrică.

 

Mesajele cu tâlc

Vali Sterian a susținut mișcarea folk și a oamenilor buni prin muzică, cum ar fi Cântec de oameni, dar a luptat prin versuri împotriva regimului comunist: Vino Doamne, Exercițiu. Versurile sale au fost atent scrise pentru a nu ridica semne de întrebare asupra adevăratului mesaj-protest, reușind astfel să aducă gândirea și exprimarea liberă în spațiul public a miilor de spectatori tineri.

Las aici și piesa mea favorită – Iluzia unei insule.

Folkul s-a dezvoltat rapid. Studenții au absorbit pe nerăsuflate muzica revoluționară, liberă, care le dădea o speranță către Occident. Cererea mare a dus la înființarea Cenaclului Flacăra, în anul 1973. Putem numi acest lucru apogeul fenomenului, deoarece a fost cea mai bună și rapidă cale de a răspândi mixul cultural. Aici au apărut alte voci importante care au influențat tineretul, cum ar fi Florian Pittiș și Adrian Păunescu.

Muzică, versuri, poezie, toate la un loc. De la tineri pentru tineri. Știm cu toții că dar din dar se face rai, așa cum ne arată  Pasărea colibri – Oprește-mă la tine

 

Ce a urmat după Cenaclul Flacăra

După desființarea Cenaclului, noii oameni buni au ramificat și mai mult cultura folkului. Nemaifiind turnee naționale constante, tinerii folkiști s-au dezvoltat individual. Au adus noi influențe în muzica pentru suflet.

Emeric Imre este cunoscut mai ales pentru piesa Nebun de alb, dar eu îl apreciez pentru faptul că a adus umorul în folk. A luptat pentru a ține flacăra genului muzical aprinsă, iar căderea dictaturii l-a ajutat enorm în eliberarea  tuturor problemelor contemporane pe ritmuri de chitară.

Alina Manole a reușit să deschidă un nou drum muzical spre finalul anilor 2000, anume folk-jazz. Cu voce de zeiță și versuri feroce, Alina abordează în mod direct, în cântecele ei, teme incomode ale societății contemporane. Pentru a aprofunda puțin această ramură a folkului-jazz, recomand din inimă ascultarea albumului Lună Pătrată.

 

Alex Stefanescu FOTO Facebook Alex Stefanescu

Folkul s-a dezvoltat în multe genuri precum folk-alternativ, folk-umoristic sau folk-rock. Astăzi, enumăr printre cei mai cunoscuți artiști trupele Țapinarii sau Fără Zahăr și pe minunata Ada Milea. În cele din urmă, vreau să vă prezint ultima mea descoperire în lumea folkului: un actor care a luat chitara în mână și a ales drumul muzicii. Alex Ștefănescu reprezintă un nou capitol în lumea folkului-alternativ. Prin versurile sale transformă problemele zilnice ale vieții în adevărate opere de artă. Anul acesta ne oferă un strop de Vindecare prin noul său album.

Citește și: „Valul de vapori” – Vaporwave

Folkul are un început, dar nu și-a găsit încă sfârșitul. Mulți tineri pun mâna pe chitară pentru prima dată și oferă o continuitate culturii folkului, atrași de esența de miere a acestui gen muzical.


Un material de Luminița Florea (redacția #cluj)

Editat de Radu Eremia și corectat de Iulia Dromereschi

1
Luminița Florea
Sunt din Târgu Mureș și studiez Comunicare și Relații Publice în Cluj-Napoca. Vreau să îmi creez viața în jurul evenimentelor, în jurul necunoscutului, un fel de aventură de a căuta povești și de a le spune mai departe. Îmi place să spun despre mine (iar dacă ajung faimoasă, acesta va fi motto-ul meu): „Zona mea de confort se află în afara zonei de confort.”)