FOTO rogerebert.com

Filmul politic revine la Cinepolitica Nights

Cinepolitica Nights, festival care abordează teme politice, revine anul acesta la Cinema Muzeul Țăranului în București, în perioada 10-12 mai, cu șapte proiecții de documentare și ficțiune. Biletele le găsiți aici.

Pe data de 10 mai, de la ora 18.00, puteți viziona Terykony (2022), r. Taras Tomenko,  un documentar despre orașul Toretsk, atacat de către ruși încă din 2015. Prin crearea unor personaje principale, Tomenko evidențiază ce înseamnă să supraviețuiești într-un război în care ești nevinovat.

Pe urmă, de la ora 19.45, Cinepolitica vă încântă cu Atlantis (2019), r. Valentin Vasianovici, care ne duce trei ani în viitor. Dacă în Terykony atmosfera este cât se poate de dureroasă, aici, în același est al Ucrainei, totul este un deșert. Apa devine o resursă rară, iar în mijlocul lumii distopice îmbinată cu elemente SF se întâlnesc două persoane. Cu o viziune care nu sună atât de departe de realitatea noastră, filmul acesta este un must see.

Citește și: IZANAGI TV și alte bunătăți pentru fanii anime

Pe 11 mai avem trei filme, primul fiind No orders!/Fără ordin! (2020), de la ora 17.45, r. Szalay Péter, un documentar despre doi locotenenți-colonei din anul 1989, care sfidează regulile. Aceștia ajută la accelerarea evenimentelor de la sfârșitul secolului XX.

De la ora 19.15 avem Working class heroes/Eroi ai clasei muncitoare (2022), r. Milos Pusic, un lungmetraj despre realitatea capitalismului prin crearea unor personaje prin care vizionarii să descopere laolaltă. Lidija este supraveghetoarea unui șantier ilegal și cea care trebuie să păstreze fața curată a companiei.

FOTO imdb.com

Citește și: F-SIDES | Les Rendez-vous d’Anna: Întâlniri goale în spații reci

La 21.00 începe Ascension/Ascensiune (2021), r. Jessica Kingdon, un portret impresionist al lanțului economic al Chinei, unde se observă distanța dintre clasele sociale, mai ales prin filtrul muncii de jos. Axându-se pe altă parte a capitalismului, devine din ce în ce mai clar de cine poate fi atins Visul Chinezesc.

 

Cinepolitica Nights – Poster oficial

Pentru ultima zi a festivalului, de la ora 18.00 este Natural Light/Lumina naturală (2021), r. Dénes Nagy, un film plasat în Al Doilea Război Mondial. Se urmărește povestea unui fermier, care este și caporal într-o unitate specială a partizanilor.

Citește și: Poate un infractor să devină „Un erou”?

Festivalul se încheie cu France (2021), r. Bruno Dumont, de la ora 20.00, o poveste despre France de Meurs, care-și pune cariera în pericol după ce accidentează un pieton. Fiind o vedetă de televiziune, faima o urmărește peste tot, până când iubirea apare în peisaj.


Un comunicat adaptat de Ioana Micu și revizuit de Radu Eremia & Iulia Dromereschi

BILETELE PENTRU CINEPOLITICA NIGHTS 2022 SUNT DISPONIBILE AICI.

1
Ioana Micu
Unul dintre hobby-urile mele este cititul, datorită acestuia am creat contul de bookstagram și am reușit să particip la festivaluri precum FILIT. În general citesc ficțiune, însă încerc să îmi diversific cât mai mult lecturile.