vaporwave
Sursa: medium.com

,,Valul de vapori” – Vaporwave

Vrei să asculți ceva relaxant, pe care să poți să citești, să gătești, să-ți faci temele, sau pur și simplu să îți contempli viața plină poate de plictiseală, confuzie și gărgăuni care nu-ți dau pace? Ai venit unde trebuie! Astăzi vom vorbi despre mișcarea vaporwave, mai precis despre muzica vaporwave.

Ce este Vaporwave?

Valul de vapori (just kidding, vă implor să nu-i spuneți în veci așa) sau Vaporwave este un gen de muzică electronică, un stil de viață, un mod de a respira, o rețetă perfectă pentru relaxare – prea over the top, nu? Stați puțin, să-mi revin.

Înapoi la subiect, Vaporwave s-a născut pe la începutul anului 2010 ca un fel de meme, iar de atunci a crescut din ce în ce mai mult. Bietul YouTube a început să fie bombardat de sute de compilații de muzică Synthwave și da, ai ghicit (sper), Vaporwave.

Sonoritate și estetică

Din punct de vedere sonor, Vaporwave este reprezentat de sute de artiști creativi, cu piese puse, în general, la o viteză mai mică, peste care se mai adaugă uneori voci groase și modificate, alături de sunete preluate din muzica de lift, R&B, jazz, uneori și lofi.

Citește și: Două trupe de hardcore care au marcat muzica: Converge și Code Orange

 

Dacă vorbim despre Vaporwave din punct de vedere al esteticului, ei bine… things get quite crazy, dar crazy într-un mod bun. Design-urile conțin de obicei culori vii și pastelate (de obicei albastru, galben, roz și mov) amestecate cu statui grecești editate, elemente preluate de pe Windows XP, palmieri și citate deep sau cuvinte în japoneză sau chineză (care uneori sunt cam cringe, dar e OK, trecem peste, de dragul muzicii).

vapotwave
Foto: Felipe Canon

Recomandări de albume

Dacă voi încerca să fac aici o listă de albume pe care vi le recomand, probabil că nu se va termina niciodată, așa că o să încerc să fiu scurt și la obiect. Vă las mai jos trei artiști, alături de câteva albume pe care e musai să le încercați.

Citește și: Reportaj: MECANICA DISTANȚEI – adevărata formă a dansului

 

1. desert sand feels warm at night – dacă nu știți de unde să începeți cu vaporwave, atunci desert sand feels warm at night (sau William Hallworth-Cook) este începutul perfect pentru acest gen muzical. Cu albume precum 囚人 sau tomorrow, 2096, desert sand feels warm at night experimentează cu mediul urban, ecourile și singurătatea, reușind să creeze o atmosferă extrem de bizară, dar caldă și relaxantă.

vaporwave
Sursa: discogs

2. Dan Mason ダン·メイソン – un alt artist vaporwave care abordează, în principiu, același stil precum desert sand feels warm at nightDiferența este că, pe lângă mister, Mason dorește să transmită și multă nostalgie. Acea nostalgie se poate simți datorită unor sunete axate mai mult pe stilul retro, al anilor ‘80 sau ‘90. Aș enumera mai multe albume de-ale sale, însă mă abțin și voi rezerva un loc special pentru albumul Miami Virtual, care are scopul de a plasa ascultătorii în Miami-ul anilor ‘90.

vaporwave
Sursa: discogs

3. Telepath テレパシー能力者 t e l e p a t h sau Luke Laurila este un alt artist extrem de cunoscut în vaporwave.

Citește și: 12 destine și un univers nemaivăzut. LOONA, o trupă care redefinește industria K-pop

Un lucru prin care acesta se deosebește de restul artiștilor menționați mai sus este sunetul înfundat, un stil cu care Luke se joacă în mod constant pe albume, precum アンドロメダ și ロストエデンへのパス.

vaporwave
Foto: discogs

Concluzia ,,valului de vapori”

Astfel, ajungem la sfârșitul micii aventuri vaporwave. Dorești ceva relaxant (dar nu prea relaxant) și misterios pe fundal? Ai ajuns unde trebuie. Nu dorești ceva relaxant? Stai, te-am auzit bine?

Ai zis că nu dorești nimic? Păi și atunci ce mai cauți pe aici?


Un material de Alex Bodnar (departamentul #creativ)

Editare: Ilinca Matei

Corectură & layout: Radu Eremia

3
Alexandru Bodnar
Mare iubitor de biscuiți, poezie și cărți horror. Uneori scriu poeme în engleză și articole pentru media.hub, sau mă holbez la pereți, sau ascult muzică. Am menționat că mă mai și holbez la pereți?