ACS Predu FOTO Oana Stănișor

ACS PREDU: Povestea unui club de fotbal feminin vâlcean

Fotbalul feminin este o ramură sportivă nu foarte cunoscută la nivel național, însă cu siguranță cei ce reușesc să o descopere se îndrăgostesc imediat de ea. Aceasta este și povestea Asociației Club Sportiv PREDU, înființată în anul 2020, care a pornit cu gândul de a înființa o echipă de baschet și a ajuns să își lărgească orizontul către fotbalul feminin.

Echipa are în componență 18 jucătoare, cu vârste cuprinse între 9 și 17 ani, care își doresc să ducă performanța la cote maxime. În articolul de față vom discuta cu președintele asociației, Eugen Predulete – cadru didactic pe catedra de educație fizică și sport, cu antrenorul echipei de fotbal feminin, Sebastian Panait – student și, totodată, portarul echipei de fotbal Minerul Costești; și, nu în ultimul rând, cu căpitanul echipei, Alexandra Mutu – elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab”.  În momentul de față, echipa de fotbal A.C.S. PREDU este înscrisă în Campionatul Județean și a luat parte la prima etapă a Cupei Satelor, unde echipa a reușit să obțină rezultate extraordinare.

bianca cirje fundas fotbalista imbracata maieu galben cu sticla in mana
Bianca Cîrje, fundaș FOTO Oana Stănișor

Citește și: Fotbal la feminin în Alexandria. Claudia Pană: „Nu e doar un sport, e viața mea”

L-am întrebat pe președintele A.C.S. PREDU de ce a dorit înființarea unei astfel de echipe și care a fost motivația din spatele  deciziei. „De ceva ani urmăream des meciurile de fotbal feminin din Champions League și eram uimit de scorurile și performanțele pe care le obțin fetele, iar, după o lungă analiză a potențialului vâlcean, am luat hotărârea să pornesc și eu o astfel de inițiativă. Sunt mândru de ce am realizat și mai ales sunt fericit că am ocazia să lucrez cu un prieten bun, chiar antrenorul fetelor, Sebastian Panait”, ne-a povestit Eugen Predulete.

Cum a început totul

Antrenorul A.C.S. PREDU, Sebastian Panait, ne-a vorbit despre parcursul echipei, despre greutăți și mai ales despre pașii pe care aceștia i-au urmat. „Începutul cred că a fost cel mai greu”, a spus Sebastian Panait, râzând. „Să găsim fetele nu a fost tocmai un lucru ușor, mai ales că majoritatea vin din mediul rural, iar transportul este dușmanul nostru numărul 1. Într-adevăr, la început ne-am folosit foarte mult de social media, având un social media manager care și-a dedicat aproape tot timpul contactând fetele, creând postări diversificate și mai ales aducând vizibilitate echipei. Primul antrenament s-a desfășurat pe 5 aprilie 2021 și am avut doar opt fete, care sunt alături de noi și în momentul de față. Ulterior, au venit din ce în ce mai multe, iar astăzi, nouă luni mai târziu, am ajuns la un număr de 18 fete. Deși nu este un număr extraordinar de mare, suntem fericiți că ele sunt alături de echipă și colaborează foarte bine”.

ACS Predu FOTO Oana Stănișor
ACS Predu FOTO Oana Stănișor
Echipa are în componența sa, la U17, următoarele jucătoare: Alexandra Mutu  – mijlocaș (căpitan), Alexandra Lețu – mijlocaș central, Adina Grigore – mijlocaș, Bianca Cîrje – fundaș , Bianca Strigoiu – fundaș, Denisa Paraschiv – mijlocaș, Raisa Țivriși – atacant, Ștefania Bănescu – portar, Luiza Bănescu  – fundaș, Nicoleta Călinoiu – fundaș, Alexandra Constantinescu – fundaș central.

 

Citește și: Baschet la feminin: Echipa trebuie să fie ca o familie pe teren, dacă vrea să se descurce 

Fetele se antrenează de două ori pe săptămână pe Terenul Sintetic Budești, situat pe varianta orașului Râmnicu Vâlcea. Proprietarii terenului sunt foarte încântați de activitatea pe care o desfășoară fetele, susținând echipa prin postări periodice din timpul antrenamentelor. Am discutat cu Alexandra, căpitanul echipei, despre atmosfera din interior: „E o atmosfera chiar liniștită, aș putea spune. Nu simțim presiune, pentru că există foarte multă susținere și cel mai important lucru, cred eu, este că atunci când suntem în teren știm mereu că este cineva în spatele nostru. Între noi s-a format o relație de prietenie, iar de fiecare dată când a venit o jucătoare nouă, am primit-o cu brațele deschise. Ceea ce mă bucură cel mai tare este că relațiile din interiorul echipei au evoluat de la colegialitate la o adevărată prietenie”, a fost de părere Alexandra.

Vocea căpitanului

Am vrut să știm mai multe despre cum este statutul de căpitan, din perspectiva Alexandrei, și am întrebat-o dacă a mai avut tangențe cu roluri ce necesită abilități de leadership. „În afară de a fi șefa clasei în gimnaziu (dar nu cred că se pune), nu am mai avut astfel de ocazii, însă cu siguranță am descoperit foarte multe despre mine. În primul rând, am încercat tot timpul să privesc problemele obiectiv și să găsesc rezolvări, nu scuze. Am construit cu fiecare fată atât o relație individuală, ajutându-le să-și exprime grijile și nemulțumirile, cât și o relație colectivă, prin care toată lumea să poată fi deschisă și înțelegătoare. Cât despre mine, am descoperit că îmi place această poziție, iar abilitățile mele de mediere sunt bune, dar pot fi și mai bune”.

ACS Predu FOTO Oana Stănișor
ACS Predu FOTO Oana Stănișor

Am vrut să vedem și perspectiva președintelui A.C.S. PREDU referitoare la parcursul echipei. „Din punctul de vedere al antrenorului remarc o evoluție extraordinară la jucătoarele noastre, totodată, din punct de vedere al președintelui asociației observ o creștere dinamică a doritoarelor pentru acest sport. Astfel, împreună cu Sebastian, reușim să le ghidăm spre succes. Văd în ele pasiune, ambiție și curaj și, totodată, realizez că decizia de a înființa o astfel de grupă a fost una din cele mai bune decizii luate în cariera mea. Potențialul este la cote maxime, iar majoritatea fotbalistelor noastre doresc să își continue cariera în această direcție. Le îndrumăm de aproape să ia cea mai bună decizie și, totodată, le ghidăm atât către un parcurs sportiv excelent, cât și către un parcurs școlar extraordinar”, ne-a mărturisit Eugen Predulete.

 

Citește și: În Alexandria se joacă șah. Interviu cu o campioană la sportul minții

În momentul de față, jucătoarele sunt înscrise și în Campionatul Județean de fotbal feminin organizat de Asociația Județeană de Fotbal Vâlcea. Aflat la prima ediție, campionatul este destinat jucătoarelor din categoriile U17 și U11, iar câteva dintre echipele prezente sunt: A.C.S. PREDU, Sport Max, Arys, CSA Drăgășani și Olympic, echipe venite din tot județul pentru a disputa etapele competiției. În momentul de față, s-au organizat doar primele trei etape, iar suporterii echipelor sunt nerăbdători să vadă cât mai curând următoarele meciuri.

ACS Predu FOTO Oana Stănișor
ACS Predu FOTO Oana Stănișor

Am reușit să obținem scoruri bunicele, aș putea spune” ne-a relatat antrenorul A.C.S PREDU. „Dintre aceste mi-aș dori să menționez următoarele victorii din primele trei etape – ACS PREDU – FC OLYMPIC (11:0), ACS PREDU – Sport Max (7:0), ACS PREDU – Sport Max (5:1). Deși în prima etapă fetele au fost învinse de către echipa CSA Drăgășani, jucătoarele noastre s-au mobilizat și au reușit să le înfrângă ulterior. În momentul de față suntem pe primul loc în clasament, însă mai sunt etape de jucat, iar fotbalul poate fi imprevizibil. Totodată, vă dați seama că există o satisfacție aparte atât pentru noi, cât și pentru fete și ne bucurăm de fiecare dată să le vedem pe ele fericite. Din acest motiv le și susținem să păstreze o atitudine optimistă și le încurajăm să aibă o gândire victorioasă. Modul în care sărbătoresc ele fiecare gol este unul special și fiecare astfel de moment rămâne în memoria tuturor. Atât eu, cât și președintele A.C.S PREDU, dorim să le felicităm încă odată, pentru că fiecare meci cu ele este o experiență dusă la superlativ.

La U11 sunt următoarele jucătoare: Amina Pîrvulescu – mijlocaș, Daria Pleșa – atacant, Maria Balici – fundaș, Rebeca Pîrvulescu – portar, Irina Marga – fundaș, Erika Pîrvu – fundaș, Daiana Cismaru – mijlocaș.

Părinții, alături de fotbaliste

Când vine vorba despre părinți, aceștia sunt extraordinar de implicați în activitatea pe care o desfășoară fetele, fiind prezenți la fiecare confruntare pe care acestea o au. „Mi-aș fi dorit să fie așa ceva și pe vremea mea!” este zicala pe care o auzim cel mai des după meciuri. Chiar dacă vremea nu a fost întotdeauna cea mai prietenoasă, aceștia au rămas ferm pe poziții, „înarmați” cu încălzitoare, geci și ceaiuri calde!

doua fotbaliste in echipament galben se tin de dupa umeri
Alexandra Lețu (fundaș) și Rebeca Pîrvulescu (portar) și ACS Predu FOTO Oana Stănișor

 

Echipa A.C.S PREDU este un exemplu de bună practică și sperăm să găsim astfel de inițiative din ce în ce mai des în toată țara. Dorim să îi felicităm pe cei doi inițiatori pentru idea pe care au adus-o la realitate.


Un material de Ioana Stănișor

Editare: Radu Eremia

Corectură: Iulia Dromereschi

Fotografii de Ioana Stănișor
3
Oana Stănișor
Iubesc să desenez de când mă știu. Mai mult decât atât, vreau și încerc să aduc inovație în arta mea, mai exact să părăsesc mediul tradițional al hârtiei cea de toate zilele și să mă obișnuiesc cu ecranul și tableta grafică. Toate astea, în stilul meu caracteristic. Îmi place foarte mult să comunic, să cunosc și să creez conexiuni puternice cu oameni de la care am ce învăța.