Raluca Lungu, jucătoare a echipei de baschet CSS CSM Alexandria, a vorbit pentru AIVI media.hub despre plecarea ei dintr-un oraș mare într-o localitate cu doar câteva zeci de mii de oameni, dar care are o formație redutabilă în liga națională de baschet feminin, fiind campioană la categoria U20.
Jucătoarea în vârstă de optsprezece ani, reprezentantă a CCS Alexandria, a făcut un pas plin de curaj când a ales să plece din orașul său natal, Craiova, în Alexandria, reședința de județ a Teleormanului, pentru a juca baschet și a-și face o carieră.
AIVI media.hub a discutat cu Raluca Lungu pentru a afla ce însemnă cu adevărat sportul de performanță și cum influențează modul de viață al jucătoarelor. La doar 18 ani, craioveanca a luat deja primele decizii grele în viață, devenind sportivă de performanță.
AIVI media.hub: De pasiunea ta pentru baschet?
Raluca Lungu: Când eram mică, în clasa a II-a, au fost puse mai multe afișe la școală cu înscrieri pentru echipa de baschet la categoria mea de vârstă, pentru jucătoare născute în 2002-2003. M-am dus acasă și le-am spus părinților, iar tatăl meu mi-a spus să mă duc, m-a încurajat și m-a susținut financiar. Pasiunea a apărut odată cu antrenamentele, dar aș spune că mi-a plăcut de la început.
Ce studii ai urmat și ce studiezi în momentul actual?
Am terminat Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza“ din Alexandria și acum studiez la Facultatea de Drept și Facultatea de Științe Politice din Craiova.
Cum ai ajuns să joci pentru și să reprezinți orașul Alexandria?
În urmă cu doi ani, eram la Lotul Național, la Craiova, în pregătire, iar antrenorul meu mi-a spus că nu mai sunt șanse să poată înscrie vreo categorie de vârstă la baschet. Fiind foarte bun prieten cu antrenorul din Alexandria, a apelat la el, m-a contactat și m-a întrebat dacă vreau să continui cu baschetul aici. Am fost foarte încântată să primesc această ofertă, deoarece echipa din Alexandria e campioană de foarte mult timp la junioare și mi s-a părut o experiență foarte bună, foarte palpitantă.
Ce ai învățat în perioada în care te-ai antrenat pentru CSS Alexandria?
Am învățat că baschetul nu se bazează neapărat pe jocul propriu-zis, ci este mai mult decât atât. Echipa trebuie să fie, în primul rând, o familie, ca să se poată descurca pe teren, și totul pornește de la a socializa și a coopera, iar fără aceste elemente nu prea poți să reușești în baschet.
Dacă ar fi să îndrumi alte jucătoare să aleagă Alexandria pentru dezvoltarea aptitudinilor sportive, ce le-ai spune?
Că ar fi o idee foarte bună și o experiență super pe plan sportiv, în special la baschet, deoarece au foarte multe opțiuni aici. Este și un oraș foarte frumos.
Care este cea mai mare reușită pe care o ai de când joci în Alexandria?
Anul trecut am ieșit campioane la Under-18, iar anul acesta trebuia să ieșim la Under-20 și Under-18, doar că, din cauza pandemiei, nu am mai putut evolua la categoriile noastre de vârstă. Am ajuns și pe la loturi, înainte sa fiu în Alexandria, dar și aici.
Totul pornește de la socializare și cooperare. Fără ele, nu poți juca baschet.
Dacă ar fi să ai parte de un eșec, ai merge mai departe sau ai renunța?
Din punctul meu de vedere, eșecul te face mai puternic. Cu siguranță nu aș renunța, un eșec motivându-mă să îmi ating scopul și mai mult.
Ce lucruri te fac fericită?
Cred că ajung să fiu fericită când îmi ating obiectivele și ceea ce mi-am propus.
Unde îți petreci cea mai mare parte din timp?
În turnee cu echipa de baschet.
Care crezi că sunt calitățile unei jucătoare?
În primul rând, o jucătoare trebuie să știe să joace în echipă. O altă calitate este că ar trebui să fie pregătită fizic și să aibă dorința de a excela în domeniu.
Un material de Cătălina Nicolescu (Redacția Alexandria)
Editare: Radu Eremia – Corectură: Iulia Dromereschi
Fotografiile fac parte din arhiva personală a Ralucăi.
1 comentariu