Claudia Pană FOTO Arhivă personală

Fotbal la feminin în Alexandria. Claudia Pană: „Nu e doar un sport, e viața mea”

O tânără în vârstă de nouăsprezece ani de la CSM Alexandria ne dezvăluie pasiunea sa pentru fotbal, dar și ce înseamnă să ai o carieră în sportul rege. Ea este Claudia Pană, proaspăt admisă la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport (UNEFS) din București. Când nu se află pe teren, îi place să scrie, să citească, să iasă cu prietenii și să călătorească.

Reportera noastră, Cătălina, a stat de vorbă cu mijlocașul CSM Alexandria și a aflat cum arată viața unei sportive căreia îi place să păstreze un echilibru permanent între viața personală și cea profesională.


AIVImedia.hub: De unde a pornit pasiunea pentru fotbal?

Claudia Pană: De când eram mică mi-a plăcut fotbalul. În familie a fost sportul nostru, plăcerea noastră. Joc de la șase ani.

Claudia Pană portrait FOTO Arhivă personală
Claudia Pană FOTO Arhivă personală

Unde ți-ai petrecut copilăria? Ce îți plăcea să faci când erai mică?

Sunt născută în Drăgănești-Olt (județul Olt), iar la vârsta de 15 ani am ales să fac pasul spre performanță și am venit în Alexandria. Tot ce îmi plăcea să fac când eram mică era fotbalul.

Când ți-ai dat seama că vrei să devii fotbalistă?

Am fost la un turneu când aveam 14 ani. Până în acel moment, nu știam că există fotbal feminin. Așa că nu îmi făceam prea mari speranțe că pot să ajung fotbalistă, deoarece eu, fiind fată, nu puteam să apar în fotbalul masculin. Pe atunci aveam alte aspirații, voiam să dau la Mmedicină, să mă fac doctor. Am fost la o competiție la Craiova, unde am văzut și alte fete care joacă fotbal și mi s-a propus acolo, la Craiova, să fac pasul acesta, dar într-un final am ajuns la Alexandria. De atunci mi-am dat seama că asta îmi doresc să fac.

Ai fost atrasă și de alte sporturi sau doar de acesta?

Da. Când eram mică am făcut karate, am facut și puțin box.

Ce înseamnă pentru tine fotbalul?

Pentru mine fotbalul nu este doar un sport, este viața mea, este tot ce îmi doresc să fac pe viitor.

Care a fost primul meci văzut de tine din tribună?

Primul meci văzut din tribună a fost Steaua-Dinamo, când aveam zece ani.

Cum reușești să rămâi concentrată în timpul meciului?

Fotbalul este cel mai important pentru mine, este locul unde mă simt cea mai fericită și unde reușesc să trec peste toate problemele. De aceea, reușesc să rămân concentrată pentru că fotbalul pentru mine reprezintă totul.

Claudia Pană în echipă FOTO Arhivă personală
Claudia Pană în echipă FOTO Arhivă personală

Pandemia de Covid-19 a avut un impact asupra ta din punct de vedere profesional?

Da, a avut un impact mare, deoarece atunci eu eram convocată la echipa națională de fotbal feminin Under-19, unde trebuia să mergem la Turul de Elită, care nu s-a mai susținut, din cauza pandemiei. A fost greu, deoarece atunci aveam o formă fizică foarte bună și pandemia ne-a răpit multe.

Cum ți s-a părut pregătirea din timpul antrenamentelor la început și cum ți se pare acum?

A fost un impact major la început. Cu trecerea timpului, deja apare obișnuința și devine din ce în ce mai ușor.

Ai vrea să îmbunătățești ceva la tehnica ta de joc?

Da, îmi doresc să evoluez pe fiecare calitate și acum îmi doresc să îmi îmbunătățesc jocul de picior stâng și jocul aerian.

Pe ce post joci acum și ce evoluție a posturilor din teren ai cunoscut?

Sunt mijlocaș central defensiv. În trecut am jucat și alte posturi, dar acesta este postul meu preferat.

CSM Alexandria a debutat cu dreptul în prima divizie de fotbal feminin, într-un meci încheiat 3-1 pe teren propriu împotriva fetelor de la Politehnica Timișoara Femina. Redacția noastră a fost prezentă pe teren și a simțit fiecare minut de joc, și plănuim să revenim și cu un sinopsis, în pregătirea lansării Școlii de comentatoare.

Cum ți s-a schimbat viața de când faci parte din echipă?

Am început să privesc viața dintr-un alt unghi, mult mai temerar, să fiu mult mai încrezătoare, mult mai plină de viață, să am o mentalitate mult mai bună, să nu mai fiu atât de slabă și să fiu mai puternică. Din eșecuri învăț și astfel pot evolua.

Cine ți-a fost aproape pe tot parcursul profesional?

Familia mea m-a susținut întotdeauna. Părinții mei, sora mea, dar și prietenii. Președintele, antrenorul și colegele mele de echipă.

Ce hobby-uri ai? Cum îți place să îți petreci timpul liber?

Îmi place să am parte de liniște, să citesc și să ascult muzică. Uneori îmi face plăcere să ies cu prietenii, să ne plimbăm și să călătorim.

Cum treci peste o înfrângere?

Îmi este greu. Încerc să petrec mai mult timp cu mine, încerc să mă eliberez, să mă descarc și să vorbesc despre ce s-a întâmplat, iar apoi vreau să găsesc motivul pentru care am pierdut și să încerc să nu îl mai repet, să învăț din greșeli.

Câte ore trebuie să se antreneze o fotbalistă pentru a ajunge la un nivel avansat?

Noi în fiecare zi ne pregătim în jur de două ore. Când avem pregătirea de dinainte de începerea campionatului, avem antrenament și de două ori pe zi, în jur de trei ore.

Cât de importantă este comunicarea dintre jucătoare?

Comunicarea este foarte importantă, pentru că, până la urmă, este un sport de echipă. Facem parte dintr-un colectiv și este foarte important să comunicăm.

Claudia Pană la Women's U19 FOTO Arhivă personală Claudia Pană
Claudia Pană la Women’s U19 FOTO Arhivă personală Claudia Pană

Ce sfaturi ai avea pentru o tânără care vrea să se apuce de acest sport?

Sfatul meu ar fi să își urmeze pasiunea, pentru că asta o face fericită și este ceea ce contează. Nu trebuie să renunțe niciodată, oricât de greu ar fi, pentru că, până la urmă, așa este și în viață. Avem atât momente bune, cât și dificile, dar și aceste întâmplări nefaste sunt importante în viața noastră, deoarece  ne fac mai puternici.

Care meci îți va rămâne mereu în suflet?

Sincer, sunt mai multe, dar meciul de la Under-17 în care am marcat primul meu gol și unde am făcut un turneu fabulus, îmi va rămâne mereu în suflet.

Pe viitor ți-ar plăcea să faci și altceva? De exemplu, să antrenezi o echipă de fotbal feminin?

Da, de asta am ales Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport. Vreau să devin profesoară, vreau să fac școala de antrenori și în paralel să joc, iar atunci când v-a veni timpul să agăț ghetele în cui, să antrenez.

La ce ar trebui să ne așteptăm de la tine în următoarea perioadă?

Continui să joc pentru CSM Alexandria. Acum aparținem de Primăria Alexandriei  și este un pas foarte important pentru noi. Să sperăm că ne vom auzi mereu cu bine.


 

Interviu documentat și realizat de Cătălina Nicolescu (redacția #alexandria)

Editare: Radu Eremia. Corectură & layout: Iulia Dromereschi

2