În Alexandria se joacă șah. Interviu cu o campioană la sportul minții

Aflat în sudul României, la prima „strigare” Alexandria nu sună a un oraș care să te dea pe spate cu viețile localnicilor, activitățile petrecute aici în mod obișnuit sau chiar partea de turism. Cu toate acestea, mă simt mai mult decât mândră când scriu că, în acest oraș aparent banal, am găsit o comoară națională. Este vorba despre Mălina Andreea Aciu, o elevă silitoare din clasa a XII-a, care n-ar putea trăi fără să practice sportul minții. Cunoscută la nivel mondial, de-a lungul anilor, Mălina a devenit de patru ori vicecampioană la Campionatul Mondial Școlar și vicecampioană la Olimpiada Internațională a Sporturilor din 2018.

AIVImedia.hub: Cum ți se pare clasa a XII-a?

Mălina Aciu: Momentan, în sistem online, nu prea am putut să îmi dau exact seama cum este clasa a XII-a. Vom relua școala și atunci o să mă acomodez. Am început de puțin timp și nu am prins încă mersul lucrurilor.

Te-ai gândit deja la ce vrei să faci mai departe?

Mălina Aciu: Da, m-am gândit la ceva din domeniul informaticii, dar nu sunt sigură de facultate.

Ce te-a făcut să alegi informatica?

Mălina Aciu: Sfatul părinților. În plus, este o meserie căutată și există multe oportunități de angajare în acest domeniu.

Ce îți place să faci in timpul liber?

Mălina Aciu: În timpul liber îmi place foarte mult să călătoresc și să joc șah.

De cât timp joci șah?

Mălina Aciu: Șah fac de aproximativ opt ani. Atunci am și început să călătoresc mai mult prin țară. Însă, prima călătorie internațională a fost în Africa de Sud, când aveam 11 ani. Până atunci nu ieșisem nicăieri. A fost o experiență foarte plăcută și asta m-a și motivat să muncesc, când m-am apucat de șah. Știam că dacă iei locul 1 sau 2 la campionatul național ți se oferă posibilitatea de a participa la campionate mondiale/europene, care se țin, de obicei, în țări străine, și unde ai aproape totul asigurat. Dorința de a ieși din țară, de a vizita, m-a motivat foarte mult să lucrez.

De ce ai ales tocmai șahul și nu un alt sport?

Mălina Aciu: Când eram mică, încă din grădiniță am avut contact cu șahul și mi-aș fi dorit să mă duc să fac ore la clubul din oraș. Prin clasa a II-a s-a făcut un turneu pe școală, iar după, pe oraș. M-am descurcat destul de bine, având în vedere că eram începătoare, iar tot ce știam era să mut piesele. Apoi m-am înscris la clubul din oraș, unde făceam ore în weekend. Atunci am început să învăț mai multe, să merg în turnee la București, și așa mi s-a dezvoltat pasiunea. Dar totul a fost din inițiativă personală.

Ce te-a motivat să continui?

Mălina Aciu: Faptul că am cunoscut o mulțime de persoane din alte orașe sau țări, am format prietenii și că, deși din punctul meu de vedere nu făceam eforturi enorme, aveam rezultate impresionante.

Care a fost cel mai important premiu pe care l-ai câștigat?

Mălina Aciu: Ultimul premiu internațional pe care l-am câștigat a fost în Maroc, acum doi ani, la Olimpiada Internațională a Sporturilor, unde am ieșit vicecampioană. De asemenea, am obținut locul 2 la Campionatul Mondial Școlar.

Ce reacție ai avut la primul premiu mai important?

Mălina Aciu: Eram la începutul carierei mele. Făceam șah de mai puțin de jumătate de an și fusesem cu mama la un turneu la Petroșani. Acolo erau jucători cotați mult mai bine decât mine și nu știu ce m-a luminat, dar nu am pierdut nicio partidă. Atunci am început să joc mai bine și țin minte că tot atunci am câștigat și prima mea cupă. Eram foarte încântată pentru că nu mă așteptam.

Te-ai vedea practicând alt sport?

Mălina Aciu: Nu! Când eram mică, făceam volei de performanță, eram căpitan de echipă. Tot prin perioada aia mă apucasem și de șah, iar turneele începuseră să se suprapună. Antrenorul m-a pus să aleg pentru că nu se mai putea. Am ales șah, bineînțeles, și acum nu vă pot vedea făcând altceva.

Ce îți place cel mai mult la șah?

Mălina Aciu: Îmi place că ești pe cont propriu. Totul depinde de tine. Dacă faci o greșeală, ți-o asumi. Practic, pierzi pe barba ta. Pe lângă asta, îți dezvoltă gândirea, creativitatea, strategia.

Spune-mi despre o experiență care te-a marcat.

Mălina Aciu: Călătoria mea in Africa de Sud. Faptul că am călătorit, că fusesem prima oară cu avionul a fost „uau” pentru copilul din mine.

Cum te-ai descrie în trei cuvinte?

Mălina Aciu: Perfecționistă, competitivă și calculată.


În cele 15 minute în care am intervievat-o, mi-am dat seama că Mălina este o fată unică. Chiar dacă anul acesta va susține examenul de bacalaureat, ea reușește să mențină o balanță între școală și hobby. Ambițioasă și sociabilă, mi se pare de la sine înțeles că are în față un viitor strălucit.

Material documentat și realizat de Andreea Bogdan (redacția Alexandria)

Editare: Radu Eremia – Corectură: Iulia Dromereschi

Fotografiile fac parte din arhiva personală a Mălinei Aciu și sunt publicate cu acordul acesteia.

6