Un gentleman la Moscova FOTO Arianna Suduc

Un conte, o istorie, o viață. Un gentleman la Moscova

Înainte de toate, am abandonat-o de două ori. Prima dată am cedat la 40 de pagini, iar a doua oară pe la 70. Eu abandonez cărți frecvent, pentru că, dacă nu mă atrag suficient, prefer să nu pierd timp prețios, pe care l-aș putea folosi ca să citesc ceva ce m-ar mulțumi. Rareori mă întorc la cărți pentru că insistă prietenii mei, însă de data asta așa am făcut. „Hai, mai dă-i o șansă. Încă una, hai, merită!” Și am cedat.

Un gentleman la Moscova (Editura Nemira) e una dintre cărțile care m-au enervat teribil la început. O adunătură de descrieri, un personaj pe care nu îl suportam încă de la primele pagini, zero informație utilă sau emoție, sau orice. Cu toate acestea, după ce am depășit un anumit prag, am înțeles – Un gentleman la Moscova nu este o carte care vorbește despre ce se întâmplă, ci despre cum se întâmplă. Despre cum ne simțim când se întâmplă. Dincolo de acțiune, Un gentleman la Moscova e despre emoție.

Gentlemanul ăsta despre care deja v-am înnebunit este contele Aleksandr Ilici Rostov. Un erou al pre-revoluției bolșevice, Rostov trebuie să se lepede de statutul său de aristocrat. Ori asta, ori moartea. Salvat de o poezie – vă tot zic, cuvintele astea salvează – Aleksandr scapă (cumva) de moarte, însă e blocat pentru tot restul vieții în hotelul Metropol din Moscova. Dacă părăsește hotelul, e împușcat. Poți obliga omul să nu mai fie aristocrat, însă nu poți scoate eleganța desăvârșită din el.

Contele nostru, născut în 1889, a avut o viață încărcată de evenimente, de acțiune, de pasiune. În fața sentinței, i se ia totul – până și titlul de conte. Aleksandr e nevoit să renunțe la tot și să se resemneze cu noua viață, ceea ce ni se pare tuturor tragic, la început. Însă apare Nina. O puștoaică de 13 ani, cu zvâc și suflet imens, care îl învață că viața e mai mult decât un titlu sau o avere.

Un gentleman la Moscova FOTO Arianna Suduc

Alături de Nina, Aleksandr Rostov învață puterea lucrurilor mici și dă sens sintagmei fă rai din ce ai. Departe de vechea lui viață, află că bucuria se regăsește în locurile mici, dacă deschizi ochii suficient de tare încât să vrei să o vezi. Pe holul hotelului Metropol, contele găsește o fericire neimaginabilă până acum. Fericirea pură, care nu vine din avere. Ci doar din ce ai.

Cu o viață zdrobită, nevoit să își reclădească în întregime existența, Aleksandr Ilici Rostov își umple timpul cu activități mărunte și călătorește mai mult decât a făcut-o vreodată – prin amintiri, oameni, vise. O carte pe care am înțeles-o greu, pentru că nu am perceput-o corect de la început. Așteptam acțiunea, agitația, punctul ăla. Un gentleman la Moscova nu e despre agitația acțiunii, ci despre intensitatea emoției și despre regăsirea bucuriei din lucrurile mărunte și identificarea acestei bucurii ca fiind un punct de finish suprem. Un roman de ficțiune colosal, ancorat în emoție și sinceritate, cu un personaj care, lăsându-și viața în urmă, renaște.


O recenzie scrisă de Arianna Suduc (departament #carticeala), pe care o puteți descoperi și pe Instagram.
Textul a fost editat de Radu Eremia și corectat de Iulia Dromereschi. Cartea a apărut la Editura Nemira.
2
Arianna Suduc
Sunt Arianna și-mi place să dau cuvintele mele lumii dimineața. Iubitoare de cărți, cafea, munte și frumos. Citesc de când mă știu și scriu despre ce citesc tot atunci. Nu-mi imaginez viața fără cuvinte - fie că le scriu, fie că le citesc -, pentru că doar ele mă pot face un om mai bun. Eu n-am vrut niciodată să fiu un om deștept, ci doar să fiu un om bun. Studiez Jurnalismul la Cluj, unde-mi pierd vremea în librării, biblioteci și cafenele, scriind în fața laptopului și mâzgâlind în agendă.