text contrar asteptarilor pe fundal mov albastru

Contrar Așteptărilor // Against Expectations (festival de literatură queer)

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] organizează, în perioada 25-27 martie, festivalul de literatură queer „Contrar Așteptărilor // Against Expectations”, la Goethe-Institut București (Calea Dorobanților, nr 32). Timp de trei zile, aducem în fața publicului zeci de scriitoare/ scriitorx/ scriitori în cadrul unor lecturi publice, dezbateri despre literatura queer contemporană, performance-uri, lansări de carte și un târg de carte queer și feministă.

text contrar asteptarilor pe fundal mov albastru

Festivalul face parte din secțiunea de literatură a Triumf Amiria, este curatoriat de Vlad Viski și Ileana Negrea și este organizat în trei zile tematice: 25 martie – non-ficțiune, 26 martie – poezie și 27 martie – proză.


Despre curatori

Ileana Negrea este poetă feministă, mad și queer, activistă. Scrie de la intersecții, despre ele. A publicat în diverse reviste, a scris o povestire pentru antologia speculativă queer feministă Lumile noastre posibile, Hecate, 2021 și a debutat cu volumul de poezie Jumătate din viața mea de acum, frACTalia, 2021. Nominalizată la Premiile Sofia Nădejde, Debut Poezie, 2021 și laureată a Concursului Național de Poezie Mihai Eminescu Opus Primum, 2022. A inițiat Cenaclul X, împreună cu care a scos antologia Adăposturi, frACTalia, 2021. Trăiește împreună cu o pisică pe nume Luz, îi plac cireșele galbene, cărțile cu coperte lucioase, rujurile roșii și sclipiciul.

Vlad Viski este activist LGBT, editorialist și cercetător doctorand la Facultatea de Științe Politice a Universității București. A absolvit Central European University, cu un masterat în științe politice pe tema mișcării LGBT din România după 2001. Licența și-a făcut-o la California State University, Los Angeles, în științe politice. A mai urmat cursuri la Tel Aviv University și Hong Kong University. A publicat articole pentru Vice România, Adevărul, Decât o Revistă, them.us, Gay Star News, Observator Cultural, The Advocate, Critic Atac. A lucrat la expozițiile SAVAGED Pink. Istoria presei gay din anii 90 la ODD și OBIECT. Călător prin istorii publice și personale la MNAC. Între 2015 și 2018 a ocupat poziția de președinte al MozaiQ.

 

Ileana Negrea citește din poemele sale

 

Târgul de carte queer aduce o ofertă largă de carte de la editurile Nemira, OMG, Fractalia, Hecate, Pagini Libere, Black Button Books, Casa de Pariuri Literare, Post/h/um și Cutra și va fi deschis vineri, 25 martie, și sâmbătă, 26 martie, între orele 10:00 și 20:00, iar duminică, 27 martie, între 10:00 și 17:00.

Puteți descărca Program Contrar Asteptarilor de aici.


 

Duminică va avea loc și o lansare de carte pe care o așteptăm cu mare interes. Maria Martelli, autoarea, a fost invitata noastră la seria de ateliere despre ecofeminism care încă nu s-a încheiat și unde mai așteptăm două noi invitate, în luna aprilie. Atelierele de ecofeminism au fost concepute ca reacție la o mobilitate internațională facilitată de AIDE Vâlcea în Spania, lângă Malaga, unde organizația locală INVEP ne-a introdus în elementele de bază ale ecofeminismului.

Un screen shot de la atelierul de ecofeminism cu Maria Martelli

Ecofeminismul va fi tema abordată în al doilea număr al fanzinei AIVImedia.hub Vorbești cu | ca o femeie.

4