Foto (c) Cutaway Guitar Magazine via vhnd.com

„Rockstars come and go. Musicians play until they die” | Eddie Van Halen

Acum câteva zile, internetul exploda după ce, într-o postare pe Twitter, Wolf Van Halen ne împărtășea, cu regret, teribila veste despre stingerea din viață a tatălui său, legendarul chitarist Eddie Van Halen. O boală necruțătoare, cancerul, mai răpea o stea de pe cerul muzicii internaționale.


În scurt timp, atât presa online, cât și platformele de socializare au fost împânzite de articole, postări, mesaje și fotografii, cu și despre renumitul artist. Colegi de trupă sau din industria muzicală, prieteni, numeroși oameni care l-au iubit și admirat și-au exprimat gândurile despre nefericitul eveniment și au scris câteva cuvinte în memoria artistului.

Vocalistul trupei Van Halen, David Lee Roth, a postat pe Twitter o fotografie cu el și Eddie, împreună cu mesajul „What a Long Great Trip It’s Been…” (Ce călătorie lungă și extraordinară a fost...).

Foto (c) BBC via Getty Images

Edward Lodewijk Van Halen a fost chitarist, textier, producător și inventator american, de origine olandeză. Alături de fratele său, Alex Van Halen, a fondat celebra formație rock Van Halen. Eddie Van Halen a fost înconjurat de muzică încă din copilărie. El și fratele său au luat lecții de pian de la vârsta de șase ani. 

În ciuda pregătirii muzicale primite, Eddie a dezvăluit într-un interviu că el nu a reușit niciodată să învețe să citească partituri, bazându-se, în schimb, pe ascultat și privit pentru a cânta la pian. „I’m blessed with a good pair of ears. That’s how I fooled my piano teacher. I’d watch his fingers and listen to it, and I just kind of basically learned it by myself.” (Am fost binecuvântat cu o pereche de urechi zdravene. Așa îmi păcăleam profesorul de pian. Îi priveam degetele și ascultam ce cânta, apoi învățam după ureche.)

Însă nu pianul a fost marea pasiune a lui Eddie. Cu toate că părinții săi își doreau ca el și fratele lui să aibă o pregătire muzicală clasică, Ed era atras mai mult de muzica rock. Inițial, a experimentat la tobe, în timp ce fratele lui exersa la chitară. Cu toate acestea, Alex Van Halen s-a dovedit a fi un mai bun toboșar, Eddie fiind impresionat de reprezentația sa a solo-ului de tobe din piesa „Wipe Out” a celor de la The Surfaris. În acel moment, frații Van Halen au decis să facă schimb de instrumente, Eddie începând, la vârsta de 12 ani, să învețe de unul singur să cânte la chitară. 

Legendarul chitarist a crescut ascultând muzica celor de la The Beatles, DC5, Cream, Eric Clapton, Jimmy Page, Jimi Hendrix, Jeff Beck și Townshend. Inspirația principală a lui Eddie a fost Eric Clapton, artistul precizând că obișnuia să învețe solo-urile lui Clapton din piesele trupei Cream notă cu notă. Totuși, a remarcat că, în felul său de a fi, se aseamănă mai mult cu Jimmy Page. „I’ve always said Eric Clapton was my main influence, but Jimmy Page was actually more the way I am, in a reckless-abandon kind of way.” (Am spus mereu că Eric Clapton m-a influențat major, însă Jimmy Page a fost mai degrabă cum sunt eu: necugetat, care se dăruiește).

Foto (c) Cutaway Guitar Magazine via vhnd.com

În timpul carierei sale muzicale, cofondatorul și chitaristul trupei Van Halen a avut și câteva contribuții notabile, care au revoluționat muzica rock. Lui Eddie i se atribuie meritele pentru popularizarea și perfecționarea tehnicii de „tapping”. Deși această metodă de a cânta la chitară mai fusese folosită și înainte de diferiți chitariști, Eddie a declarat că nu auzise de ea până să o descopere de unul singur. Inspirația pentru această tehnică a fost solo-ul lui Jimmy Page din piesa Heartbreaker

„Experimentele” sale făcute pe diverse chitare au avut un rol important pentru industria instrumentelor muzicale. Însuși artistul a recunoscut că a stricat multe instrumente până a ajuns la produsul dorit, încercând diverse piese și componente pentru a face chitarele să sune exact așa cum își dorea. Prima chitară creată de el și cea mai cunoscută, denumită „Frankenstrat” sau „Frankenstein”, a marcat începutul producției de chitare dedicate pentru interpretarea tehnică și într-un ritm accelerat. 

Stilul specific al compozițiilor sale l-a transformat într-unul dintre cei mai influenți și apreciați chitariști din întreaga lume, chiar dacă a afirmat de mai multe ori că niciodată nu a fost vorba despre faimă în cariera sa muzicală. 

I’m not a rock star. Sure I am, to a certain extent because of the situation, but when  kids ask me how it feels to be a rock star, I say leave me alone, I’m not a rock star. I’m not in it for the fame, I’m in it because I like to play.” (Nu sunt un star rock. De fapt, sunt, într-o anumită măsură, din cauza situației, însă când copiii mă întreabă cum e să fii star rock, le spun să mă lase în pace, fiindcă nu sunt. Nu sunt aici pentru faimă, ci pentru că îmi place să cânt.)

Van Halen se numără printre primii 20 de artişti cei mai bine vânduţi din toate timpurile, iar revista Rolling Stone l-a plasat pe Eddie Van Halen pe locul opt în lista cu cei mai mari 100 de chitariști.


În copilărie, mi-l imaginam pe Eddie Van Halen ca pe o combinație între Slash și Alice Cooper, ca înfățișare. Numele de Van Halen avea o anume greutate, îmi închipuiam că în spatele acestui nume se află un titan. Mult mai târziu am avut curiozitatea să caut pe internet și să descopăr, într-adevăr, un titan al muzicii, ascuns în spatele chip prietenos, zâmbitor și foarte expresiv. 

Dacă ar fi să aleg un motiv pentru care îl admir și pentru care mă inspiră ar fi pasiunea lui pentru muzică, pentru că o putem considera motivul determinării lui de a învăța să cânte la chitară, de a exersa și a improviza, de a descoperi noi metode de a maximiza potențialul unui instrument de a produce anumite sunete, pe care mai apoi să le transforme în adevărate capodopere. Prin imaginație și creativitate a reușit să creeze piese care vor rămâne un tipar pentru generațiile următoare de muzicieni.

Lumea muzicii a pierdut un nume de seamă, o personalitate remarcabilă și un om deosebit. Însă cel mai important este ca noi – cei care l-am admirat, am bătut ritmul sau am dansat pe melodiile trupei sale, cei am încercat să reproducem solo-urile sale de excepție – să ducem mai departe ceea ce el ne-a oferit nouă ani la rând – un exemplu de pasiune și perseverență prin întregul său repertoriu muzical. Eddie va rămâne întotdeauna în sufletele noastre prin solo-urile sale electrizante și riff-urile captivante. 

În onoarea sa, vă propunem câteva dintre cele mai cunoscute piese marca Eddie Van Halen: ascultați săptămâna aceasta (și oricând) Eruption, Panama, Jump, Beat It (cover Michael Jackson), Hot For Teacher, sau Spanish Fly.


Un material realizat în colaborare de Evelyne Geiger (redacția Baia Mare) & Teodora Moscu (Galați, Departamenul #creativ). Corectură: Iulia Dromereschi

Foto cover (c) Paul Natkin | musicradar

5
Teodora Moscu
Obișnuiesc să mă descriu drept o fire deschisă, prietenoasă, într-o continuă căutare de experiențe noi, cât mai diverse. Îmi place să mă înconjor de oameni faini și să învăț câte ceva de la fiecare persoană pe care o întâlnesc. Iar pentru că pasiunile spun și ele câte ceva despre o persoană, iubesc arta în toate formele ei și mă identific mai ales prin muzică.