Curtea de Argeș 2.0. Ce soluții pentru dezvoltarea orașului au avut participanții la SNV 2020

Anul acesta, Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune s-a numărat printre cele 10 organizații câștigătoare ale concursului organizat pentru Săptămâna Națională a Voluntariatului. Pentru că tema 2020 a fost locuirea, sub toate aspectele sale, ne-am gândit să ne dăm peste cap, să ne punem măștile și să ne burdușim cu dezinfectant și răbdare, apoi să pornim într-un tur de creativitate prin comunitățile în care este activ(at) programul AIVImedia.hub.

Text: Radu Eremia & Foto: Iulia Dromereschi


Grupul de voluntari din Curtea de Argeș s-a mobilizat în număr mare pentru atelierul despre locuire (10 septembrie). Adolescenții argeșeni și-au demonstrat încă o dată creativitatea în scenariile organizate de noi cu ajutorul jocurilor și platformelor puse la dispoziție de ProVobis, pe care le-am adaptat la specificul locului. Când a fost vorba despre identificarea problemelor și soluțiilor pentru localitățile din comunitate, au demonstrat că sunt buni cunoscători a tot ce se întâmplă în mediul în care trăiesc.

Ziua a început cu o serie de jocuri și activități cu tematica locuirii. Mai întâi, am creat împreună două povești, fiecare participant fiind nominalizat să continue firul narativ prin raportare la o carte de joc pe care o avea în mână. Particpanții s-au organizat apoi pentru realizarea unei machete a orașului lor „(…) în versiunea 2.0”, după cum a precizat Daria, una dintre voluntarele prezente.

Participanții au dezbătut și pus la punct schema unui oraș bazat pe dezvoltare durabilă, în care detaliile să îl facă mai atractiv și pentru cei care nu cunosc orașul regal. După prezentarea „noului oraș” de către Cătălin și Maria, participanții s-au împărțit în trei echipe, care au cutreierat orașul la pas (cu măștile de rigoare și atenți la dezinfectarea mâinilor), să documenteze trei teme referitoare la locuire.

Curtea de Argeș 2.0. O altă perspectivă privind orașul regal

Echipa formată din Ingrid, Cătălina și Cătălina a realizat un film pe baza prompt-ului „Curtea de Argeș arată…”, în care ne-au arătat cât de dinamic este orașul. Rezultatul a fost un filmuleț în stil TikTok, în care au arătat părți mai puțin știute ale complexului în care se află Mânăstirea de la Curtea de Argeș. Au reușit să surprindă orașul și dintr-un loc înalt, de unde panorama este extraordinar de frumoasă. Un detaliu inedit, care ne-a mers la suflet, este că Ingrid are doar 11 ani! De altfel, ea a obținut acordul părinților pentru a ilustra materiale publicate pe platforma noastră.

O altă echipă (formată din Cătălin, Bianca – 12 ani, Andreea și Denisa) a arătat ce „nu vrea” Curtea de Argeș. Printre lucrurile identificate au fost faptul că biblioteca municipală este acum depozit al muzeului orașului, cinematograful este abandonat și devine încet, încet o ruină, iar din Gara Regală nu se pot cumpăra bilete. Lucrările începute pe străzi secundare și neterminate de săptămâni au atras și ele atenția voluntarilor în căutare de imagini care să exprime ce nu doresc să vadă/trăiască argeșenii.

Echipa formată din Daria, Adina, Colin și Maria a avut de pregătit o prezentare despre Curtea de Argeș care „se mișcă”. „Aveam în minte două idei de TikTok-uri. Primul consta în diverse cadre aflate în mișcare din oraș și a fost destul de ușor de realizat”, au explicat membrii echipei. Au întâmpinat și dificultăți, de altfel o constantă a fiecărui demers care presupune muncă de teren.

„Greul a venit abia când a trebuit să implicăm persoane în filmulețul nostru. Pentru cel de-al doilea TikTok oamenii trebuiau să termine propoziția «Curtea de Argeș se mișcă…» și chiar dacă majoritatea au fost deschiși să ne răspundă, nimeni nu a dorit să fie filmat sau să apară în materialul realizat de noi”, au mai precizat reprezentanții echipei.


Veți putea viziona filmulețele realizate de voluntari pe canalul nostru de YouTube, iar pe pagina noastră de Facebook va fi disponibilă o galerie cu mai multe fotografii de la activitate. Ne-am propus, alături de voluntari, să ilustrăm prin desene și povești locurile tăinuite, mai puțin cunoscute celor care nu sunt de-ai locului, din orașul lor și din împrejurimi, în direcția dedicată locuirii din redacția locală media.hub.

Dacă știți și voi un loc frumos în Curtea de Argeș, un om cu poveste, sau aveți tips & tricks despre istoria unui cartier, nu ezitați să ne contactați.

Grupul de la Curtea de Argeș & versiunea 2.0 a orașului

Mulțumim Asociației GHEPart pentru sprijinul acordat în organizarea atelierului nostru și revenim cu episodul al doilea din periplul #BuildSolidGround chiar mâine!

8