Noul nostru logo cărticesc ILUSTRAȚIE Oana Zăuleț

Ziua Națională a Lecturii la media.hub

Ne-am mobilizat, după cum ne este obiceiul în departamentul #carticeala.

Nu-l știți? Ei, cum să nu! Este acel departament care vă oferă recenzii de carte, padleturile de după cluburile de carte online, newsletterul cărticesc, lucruri wow din cărți și interviuri-portret cu autori, ilustratori, autoare, ilustratoare & alți profesioniști și profesioniste din domeniile cărticești – dar și cu oameni și echipe animați și animate de pasiunea comună pentru lectură.

gif teodora umberto eco
Teodora citește din Umberto Eco (n. red. ne cerem scuze pentru typo! eram emoționați)

Pentru că s-a decis ca, de astăzi, să fie Ziua Națională a Lecturii, am citit și noi. Câțiva dintre noi, căci suntem (mult) mai mulți. Dar încă avem locuri disponibile în echipă, și ne-a șoptit o vulpică despre un apel care se va deschide la începutul lunii martie. Fiți pe fază. La noi, iată, se citește până și în limbi exotice. Să vă dăm un exemplu:

gif ziua lecturii adelina
Adelina citește în… turcă, după cum veți și auzi la final

Desigur că limba engleză, în care citim majoritatea, nu putea să lipsească din cocktailul nostru cărticesc. Să vă servim, deci, pasajul pe care l-a selectat Alex. Îl știți pe Alex. Este unul dintre studenții noștri în practică, de curând convins să se alăture trup și suflet departamentului și ca voluntar. Întrebați-l peste vreo trei luni cum se descurcă. Dacă-i bine. You know.

 

Distribuiția a fost următoarea

Și-acum haideți să vă explicăm întreaga distribuție. Iar dacă tot am pus cap la cap sesiunea ad-hoc, iar Isabell a editat totul într-o formulă atât de frumoasă, ne-am zis să vă spunem și despre ce citim.

Jules citește un fragment dintr-o traducere proprie: Librăria de investigații magice (Garth Nix), apărută în 2021.

Radu a ales un scurt pasaj din Jocurile Foamei: Sfidarea (Suzanne Collins). Vom vorbi despre întreaga trilogie la prima ediție Distopioteca, un nou club de carte pe care-l lansăm pe 24 februarie. Urmăriți-ne pe Facebook, alăturați-vă grupului cărticesc sau abonați-vă la newsletter pentru a fi la curent cu toate.

Denisa, studentă UBB în practică, a ales să citească versuri eminesciene.

Mihaela, voluntara noastră în comunicare și creatoare de nădejde în newsletter & co, ne încântă cu fragment din În amintirea memoriei, de Maria Stepanova.

gif jules ziua lecturii
Jules a citit dintr-o traducere proprie, după Garth Nix

Așa cum v-am promis, Adelina citește în turcă. Mai precis, Özdemir Asaf: Seni saklayacağım (Te voi ascunde).

Carina a ales o carte care-a stârnit cândva senzație, și încă reverberează. Cu fragmente din ea și-a început și Jules primul podcast despre cărți și traducătorii lor. Am zis „primul” pentru că am înțeles că l-ar pregăti și pe următorul. Să vedem ce-o să iaaasă. Așadar, Visul își alege visătorul (Laini Taylor).

Sorina, recent intrată și ea în #carticeala, dar și reprezentantă a redacției vâlcene în plină formare, citește din Enigma Otiliei, de George Călinescu. Să nu vă mai auzim mârâind cum că nu se citesc clasicii!

Teodora ne încântă cu o versiune în limba spaniolă a nemuritorului Numele trandafirului, roman de Umberto Eco – iar Alin, pe care-l știți drept istoricul nostru în materie de comunitatea ucraineană din Delta Dunării, cu un poem în limba ucraineană citit din Рідна мова 2 клас 1 частина, М. А. Білецька, М.С. Вашуленко (Limba maternă, clasa a II-a, partea I, M. A. Bilețka și M. S. Vașulenko).

Last, but not least, Diana, coordonatoarea departamentului #carticeala, citește din Toate sistemele în alertă (Martha Wells), o carte care i-a plăcut mult și despre care a și scris; publicăm în curând recenzia, fiți pe fază!

Sunteți pregătiți/pregătite?!

.

..

2