priveliste pe balconul unei case unde locuiesc protagonistii
FOTO Independența Film

Vortex | Certitudinea finalului

Vortex, în regia lui Gaspar Noé, este distribuit în cinematografe de azi, 9 septembrie, de Independența Film. A fost prezentat la Cannes 2021 și premiat la Festivalul de la San Sebastián.

VEZI PROGRAMUL ÎN CINEMATOGRAFELE DIN TOATĂ ȚARA


 

Obișnuit să șocheze, regizorul prezintă, de această dată, provocările unui cuplu în vârstă, care simte intens apropierea finalului vieții. În rolurile principale se regăsesc cunoscutul regizor Dario Argento și Françoise Lebrun, actriţa consacrată în La maman et la putain.

 

Liniștea dinaintea furtunii

Filmul începe liniștitor, cu o cină a doi „tineri în vârstă” – am ales încă din timpul vizionării să folosesc această expresie, deoarece acesta a fost primul sentiment pe care mi l-a dat cuplul. Modul în care își fac semn unul altuia de la geam, vinul turnat cu grijă în pahare sunt doar câteva dintre elementele care te duc cu gândul la iubirea intensă dintre cei doi. Într-adevăr, următoarea scenă îți dă instant de gândit: tusea protagonistului este primul semn de întrebare. Totodată, dimineața are un aer sumbru, iar la radio se aude o prelegere despre doliu și moarte.

De aici, totul decurge normal pentru câteva scene. Sau aproape normal. Însă vă îndemn să vedeți chiar voi proiecția, pentru că eu una am simțit că fiecare scenă are o cu totul altă însemnătate. Toate acestea sunt amplificate și de modul în care este împărțit filmul: constant vezi două cadre, unul dedicat ei și unul dedicat lui. Recunosc că, în primă fază, a fost destul de greu de urmărit totul: perspectiva 1 – perspectiva 2 – subtitrarea (care era în franceză), însă după un timp, totul a prins o cursivitate neașteptată și mi se părea firesc să privesc totul din două unghiuri simultan.

 

imagine separata in doua cadre cu protagonistii in varsta ai filmului
FOTO Independența Film

Povești din culise

Dario Argento, faimosul cineast în vârstă de 82 de ani, este la primul său rol principal și recunoaște că, deși Gaspar Noé a scris rolul pentru el, s-a lăsat cu greu convins. „Gaspar este unul dintre bunii mei prieteni, ne știm de peste 20 de ani. M-a implorat, mi-a spus c-a scris filmul pentru mine, și toți din jurul meu m-au sfătuit să joc în Vortex. Chiar și așa, când a venit Gaspar să mă vadă la Roma și am urmărit împreună Love, la 10 dimineața, trebuie să recunosc că aveam mari îndoieli. Asia, fiica mea, a fost cea care m-a convins, în cele din urmă”.

Un lucru care mi s-a părut fascinant a fost faptul că Dario Argento, Françoise Lebrun și Alex Lutz, care joacă rolul fiului celor doi, au improvizat constant, respectând indicațiile regizorale. „Privire goală. Mișcă-ți degetele. Mormăie. Lucruri foarte concrete. Nu am vorbit cu Gaspar despre stările personajului și a fost mai bine așa, pentru că nu suport lucrurile astea”, a spus Françoise Lebrun. Mi-a plăcut enorm nivelul de emoție transmis doar prin gesturi (câteodată ușor repetitive).

 

priveliste pe balconul unei case unde locuiesc protagonistii
FOTO Independența Film

Soarta interconectată a personajelor

Ideea că fiecare personaj e sortit eșecului aduce o notă sumbră asupra întregii proiecții. Chiar dacă nu e menționat acest lucru, acțiunile lor îți indică direcția aceasta. Părinții își doresc tot ce este mai bine unul pentru celălalt și sunt, la rândul lor, iubiți și prețuiți de fiul lor ajuns la maturitate, Stéphane (Alex Lutz). Însă descoperim, alături de personaje, că dragostea poate fi extraordinar de fragilă atunci când este pusă în fața stării de sănătate precare și a morții.

Stéphane, deloc surprinzător, își poartă și el bătăliile. Aflăm dintr-o discuție cu părinții lui că drogurile i-au stricat atât viața, cât și pe a soției sale. Și chiar dacă, în primă instanță, ești uimit de tăria pe care o are față de subiectul drogurilor – recunoscând că a greșit atât față de propria-i persoană, cât și față de soția lui, ulterior îl vezi în același mediu nociv. Stéphane își încurajează părinții să se mute într-un cămin pentru persoane vârstnice– în principal de dragul lor, dar și de dragul lui, fiind conștient de lipsa de control pe care o are față de ei.

 

afis oficial vortex
Afișul oficial al filmului

Cronică în avanpremieră de Ioana Stănișor (departament #cinematics)

Editare, corectură și layout de Iulia Dromereschi

0
Oana Stănișor
Iubesc să desenez de când mă știu. Mai mult decât atât, vreau și încerc să aduc inovație în arta mea, mai exact să părăsesc mediul tradițional al hârtiei cea de toate zilele și să mă obișnuiesc cu ecranul și tableta grafică. Toate astea, în stilul meu caracteristic. Îmi place foarte mult să comunic, să cunosc și să creez conexiuni puternice cu oameni de la care am ce învăța.