În februarie 2021, zece jurnaliști voluntari din cartierele Berceni, Drumul Taberei și Militari au pornit într-o aventură documentară. Își doresc să scoată la iveală #PoveȘtiriDeCartier, cum am numit proiectul nostru editorial, să cunoască și să ducă mai departe fețe noi (sau vechi, cu o nouă poleială) din cartierele vizate, și să îndemne și pe locuitorii din aceste cartiere să scrie la redacție și să-i cheme să le spună poveștirile.
Dacă aveți un loc favorit, o persoană dragă, o afacere de cartier, o cafenea cu personalitate, un teatru sau un cinematograf istorice, dacă ați văzut o serie de graffiti care v-a atras atenția, sau vă place să vă plimbați într-un parc bucureștean, dați de știre și livrăm o poveștire.
The Laundry Room a început ca o afacere de familie: mama celor doi fondatori avea experiență în călcătorie, așa că, după ce a ieșit la pensie, Alex și Ana s-au gândit mai întâi să deschidă o firmă specializată în aceste servicii și au cumpărat echipamente profesioniste. O perioadă, activitatea s-a desfășurat la domiciliu, apoi într-un spațiu închiriat, iar în cele din urmă au ales Strada Alunișului, numărul 3, unde se află acum curățătorii ecologică.

Deși mutarea s-a petrecut în 2018, inaugurarea noii curățătorii a avut loc în aprilie 2019. Interesul pentru serviciile de curățare și călcare este încă redus, piața – emergentă, spre deosebire de Occident, unde asemenea servicii sunt poate mult mai frecvent folosite.
The Laundry Room a ales curățarea wet clean, care folosește apa și reprezintă o alternativă ecologică la curățătoria tradițională, cea dry clean. Se folosesc detergenți și balsamuri biodegradabile, iar procesul de uscare presupune o aparatură specială, sensibilă la umiditate. Nu utilizează substanțe chimice periculoase, nu generează deșeuri nocive și nu poluează. Evită mai ales implicarea în orice proces de spălare sau curățare a solvenților chimici, cum ar fi tetracloretilena.
„Am ales wet clean pentru că ni se pare un proces mult mai sigur. Detergenții pe care îi folosim noi sunt biodegradabili. Cocktail-ul de substanțe, în funcție de ce spălăm, are un anumit rezultat. De exemplu, pentru a spăla un sacou de lână, folosim cinci-șase substanțe. În funcție de natura lucrului spălat, alegem combinația potrivită. Noi folosit Büfa, un amestec creat în Germania. Împreună cu mașinile de wet clean, produse în Elveția, fac posibilă spălarea ecologică. Folosim și mai puțină apă față de alte sisteme de spălare”, a declarat Alex pentru AIVI media.hub. Datorită aparaturii și procedurilor folosite, călcarea hainelor este apoi mult mai ușoară.

The Laundry Room asigură programe speciale de curățare pentru materiale precum lâna, cașmirul sau mătasea. La fiecare dintre acestea sunt folosite anumite substanțe, care țin cont de material și de pată. Un ciclu de spălare durează între 30 și 50 de minute, iar temperatura diferă. De altfel, The Laundry Room spală și curăță pentru cabinete stomatologice sau restaurante, care presupun o exigență și mai mare, mai ales date fiind condițiile de pandemie. Lista de obiecte care pot fi curățate aici este foarte lungă: geci simple, cămăși, cearșafauri, geci de piele, echipament special de munte etc.
Vești bune sunt și pentru iubitorii de animale de companie, care se confruntă cu problema părului lăsat pe haine sau lenjeria de pat. The Laundry Room îi poate scăpa de firele de păr care rămân pe haine. „De obicei, dacă bagi lucrurile la o mașină de spălat normală, găsești ghemotoace întregi de blăniță. Noi folosim un uscător de mari dimensiuni, în care introducem inclusiv lenjerii de pat; aerul trece prin material, cearșafurile se umflă, părul se desprinde. După aceste procese, însă, filtrele se îmbâcsesc, iar orice dispozitiv necesită igienizare”, ne-a mai precizat Alex.
Cum arată o zi obișnuită la The Laundry Room
Ana ne-a povestit că programul pentru personalul The Laundry Room începe la 7:00 și se termină la 18:00, curățătoria fiind deschisă de la ora 9:00, când pot fi aduse sau preluate produsele. În afară de Ana, Alex și mama lor, în echipă mai sunt angajate trei doamne care ajută la curățat și la călcat, dar și un șofer, pentru că oferă și un serviciu de preluare de haine, precum și de livrare a acestora, curățate și călcate, la domiciliul clienților. Iar la The Laundry Room nu vin doar persoane din zonă, adică din Sectorul 4, ci și din alte sectoare. Unul dintre secretele atașamentului clienților stă în atenția la detalii, după cum ne-a explicat Ana, care a subliniat că puține persoane știu să calce așa cum trebuie, deși toată lumea declară că se pricepe.
Iar exigențele sunt mari: „Unii vor să aibă cămăși călcate cu dungă, alții fără dungă. Sau tricourile, să fie pe umeraș sau împachetate. Noi, de obicei, le împachetăm. Sunt puține persoane care le vor pe umerașe. Cclienții doresc uneori lucrurile sau lenjeriile împachetate la 20 de centimetri, pentru că atât e dressingul lor”, ne-a explicat Ana. Cele mai multe articole vestimentare care ajung la The Laundry Room sunt cămășile. Acest lucru arată încă o dată ceea ce spun și cei doi coordonatori ai afacerii, faptul că profilul standard al clientului este o persoană cu un venit cel puțin mediu, care apelează la un serviciu de încredere pentru curățare și călcare a hainelor. „Poate nu vor să-și calce cămășile, sau nici nu au timp. De aceea avem și serviciu de colectare și livrare”, conchide Alex.
1 comentariu