patru tineri cu fetele acoperite de carti
FOTO Teodora Moscu

SNV 2022: Schimb de Cărți & literatură norvegiană la Cluj

Săptămâna Națională a Voluntariatului este prilej de bucurie pentru noi de multe ediții. Să fim sinceri, le-am cam pierdut șirul. Ne tot propunem să facem și să împărtășim cu voi o sesiune foto cu toate modelele de tricouri pe care le avem deja – prin intermediul fotografiilor ne-am putea aminti mai ușor ce-am făcut împreună și am putea retrăi momente superbe, alături de voluntarii de atunci și de acum. Ne luăm deci angajamentul că vom face și asta, dar până atunci ne-am gândit să vă povestim cum a fost pentru noi SNV 2022.

Tema SNV 2022 a fost voluntariatul de familie (mai multe despre ce înseamnă aflați aici). Am inclus, în activitățile noastre, oameni pe care-i considerăm familie, dincolo de accepțiunile generice ale termenului. Sigur că au participat și chiar ne-au ajutat și familii în sensul clasic al cuvântului, fie c-a fost vorba despre cei care au venit să schimbe cărți sau despre aceia care au „vânat” scriitori într-un muzeu. Dar, dincolo de asta, credem cu tărie că toate cele patru activități de anul acesta au adus mai aproape oameni pe care nu îi leagă neapărat un nume sau legături legale, ci mai ales un țel, o misiune, un crez.

 

Teo M & Teo D la SNV 2022 Cluj Napoca. FOTO Camelia Podoleanu

MiniSchimb de Cărți

Începem retrospectiva cu activitățile desfășurate pe 13 mai la Cluj-Napoca, unde am fost găzduiți de partenera locală, Biblioteca Județeană „Octavian Goga”. Adresăm calde mulțumiri acestei instituții care ne-a primit și ne-a încurajat, dovedind încă o dată că este alături de inițiativele educaționale și culturale non-formale. Mai mult, la activitate a participat, indirect, și Departamentul de Limbi și Literaturi Scandinave al Facultății de Litere din UBB Cluj, unde sunt studenți doi dintre voluntarii noștri.

De la ora 16, Sorina a organizat, alături de Alex, Briana și Eszter, o versiune demo a miniSchimb de Cărți. Schimb de Cărți Cluj este prima acțiune prin care am ajuns cunoscuți în Cluj Napoca, pe care am preluat-o în 2012 și care a fost inițiată de bookblog.ro. De curând, am intrat în al zecelea an în care organizăm SdC și am revenit la întâlnirile față în față. Ne puteți găsi la Casino – Centrul de Cultură Urbană. Revenind însă la 13 mai, echipa noastră a pus la cale o variantă „mini”, dedicată copiilor de 8-12 ani și adulților însoțitori, unde aceștia au putut să vină și să… schimbe cărți. Spre deosebire de SdC „mare”, însă, copiii au putut păstra cărțile pe care le-au schimbat; am continuat tradiția demarată în SNV la a doua întâlnire post-pandemică, pe 29 mai, unde voluntarii au pregătit o masă dedicată celor mai mici.

 

Alex și Briana la miniSchimb de Cărți 2022. FOTO Teodora Moscu

 

Două dintre micile participante FOTO Teodora Moscu

Dacă vrei să fii la curent cu evenimentele noastre cărticești, nu uita să te abonezi la newsletterul nostru bilunar și să te alături grupului virtual de discuții Cărticeală și taifas cu Vox

A fost o inițiativă grozavă și mă bucur că am participat la ambele programe. Copiii mici care au venit au lăsat mare bucurie în cameră. A fost atât de bine să-i urmărești încercând să se decidă ce carte să ia acasă, și felul în care le explicau părinţilor lor de ce vor acea carte. Doi dintre colegii mei au făcut o prezentare cu titlul „Norvegia literară” și ne-au arătat autoare importante. Au făcut prezentarea mai interactivă prin atelierul de traducere inclus în program. M-am simțit foarte bine și mi-ar plăcea să contribui la astfel de programe și în viitor.

(Eszter)

Atelierul de vineri a fost un mic succes, în ciuda faptului că nu am fost vizitați de multe familii. Optimismul și atmosfera din încăpere m-au motivat personal să mai particip la astfel de ateliere pe viitor. Atât schimbul de cărți, cât și prezentarea literaturii din Norvegia, au fost activități mișto care m-au făcut să râd, să zâmbesc și să doresc să mai vin musai la evenimente de genul ăsta.

(Alex)

Atelierul de vineri a fost mega amuzant și distractiv. Am avut emoții: pe lângă o ploaie care ba venea, ba pleca, mă gândeam că lumea nu mai citește. Dar m-am bucurat când am văzut câțiva copilași foarte încântați să își schimbe cărțile. Mi-a adus aminte de copilărie și de cât de tare mă bucuram când vedeam o carte nouă, pe care să o adaug la colecție. It was nice și m-aș bucura ca din ce în ce mai mulți copii să citească.

(Briana)

Norvegia literară

De la ora 18, în aceeași zi, un alt grup de voluntari AIVI au organizat o activitate dedicată literaturii norvegiene la feminin, urmată de un quiz interactiv și de un atelier impromptu de traducere din această limbă atât de aparte. Rahela și Paul au fost motoarele care au pus în mișcare momente memorabile. Toți participanții s-au simțit foarte bine. Ne bucurăm să împărtășim și cu voi câteva pagini din prezentarea pregătită de cei doi, deși ne pare rău dacă nu ați reușit să faceți parte din „programul artistic”.

Coordonarea acestei activități a fost asigurată de Teodora, care este și „inginera” redacției clujene.
Datorită lui Teo avem din nou suflet și suflu la Cluj.
Prezentare realizată de Rahela Ulici și Paul Vasvari

M-a bucurat foarte mult să cunosc atâția oameni frumoși și mai ales să simt o energie atât de bună și pozitivă. A fost extrem de energic totul și abia aștept următoarele ateliere!

(Rahela)

Cu privire la atelier, mi-a plăcut enorm să particip. A fost o ocazie specială pentru mine și chiar a fost distractiv!

(Paul)

Rahela a scris despre cercul de poezie nordică aici

Suntem norocoși să avem voluntari creativi, inspirați și implicați, dar și sprijin comunitar. Ne dorim să creștem mai departe atât redacția clujeană, care să vă ofere materiale de calitate despre tot ce-i pozitiv în județ, cât și programele cu focus cărticesc, pentru că acestea ne-au crescut în ochii lumii și ne ajută să ne câștigăm mai departe susținători.

 

FOTO Camelia Podoleanu
FOTO Camelia Podoleanu

Continuăm seria dedicată SNV 2022 cu leapșa scriitoricească de la Iași, într-un episod care va apărea chiar mâine.

Fiți pe fază și abonați-vă deci la noutățile noastre!

 

 

 

 

1