Recenzie | Fantoma și iubirea (Marc Levy)

Daniela (departamentul #carticeala) a citit una dintre cărțile lui Marc Levy cele mai recent publicate de Editura TREI. Disponibilă din 2019 în traducerea din limba franceză a Elei Negrescu, poate fi cumpărată de aici.


Povestea reprezintă o lungă călătorie pentru personajul principal, Thomas, care este dispus să-l ajute pe tatăl lui să ajungă la marea iubire din tinerețe. Marc Levy e unul dintre autorii mei preferați, care m-au ajutat să descopăr frumusețea de a citi și nu numai acest lucru, ci și bucuria de a scrie. Așa că o să vă ajut să cunoașteți în lumea și viața lui. Mai mult, o să vedeți că scriitura acestuia diferă față de a multor altor autori citiți de mine până acum.

Trei zile în San Francisco. Trei zile pentru a-și scrie istoria”, așa începe prezentarea volumului. Când am citit această carte, mi-am spus că este mai mult decât o poveste de iubire simplă, acel scenariu cu un băiat de liceu, care se îndrăgostește de prima fată într-un magazin. Știți și voi această povestea, sau variațiunile ei. Ei bine, cartea pe care o prezint este cu totul diferită: de la poveste la personaje, până la tematica operei.

Thomas, un pianist remarcabil, este antrenat într-o aventură fabuloasă: o promisiune, o călătorie la San Francisco, o încercare a timpului pierdut, o întâlnire neașteptată. Comparabilă cu poveștile de dragoste ecranizate de Franz Capra și Billy Wilder, Fantoma și iubirea te face să crezi cu adevărat în miracole, fără să eziți un minut în plus. France Inter spune că este „o poveste de dragoste, o privire asupra celorlalți, o lectură extrem de plăcută!

Ce poate fi mai frumos decât o poveste de iubire? Decât renașterea sentimentului de iubire pură care unește pentru eternitate sufletele oamenilor? Dacă mai și aduce în prim-plan căutarea sufletului pereche, prin forța destinului, bașca umor și un strop de paranormal, avem combinația perfectă.

Thomas are mult de tras în aventura sa, plină de peripeții. Iubește muzica foarte mult și vrea să ajungă aproape de perfecțiune în domeniul său. De multe ori, e nesigur pe puterile sale. Rămâne singur cu mama lui, care are o fire boemă și optimistă, ajutându-l pe fiul ei cu ceea ce poate. Tatăl (decedat) fusese un chirurg foarte bun, dar viciat. Aventurile sale extramaritale provoacă divorțul părinților.

Povestea lui Thomas începe cu repetiția de dinaintea unui concert, care urma să aibă loc a doua zi. Emoționat, ceea ce este și normal la orice persoană care are parte de astfel de eveniment, el se duce la mama lui,  pentru se simți încurajat. Thomas îi cere o țigară, pe care ea îi spune că o poate găsi în sertarul din camera tatălui său. După plecarea mamei în oraș, el merge în cameră si trage de sertar, unde găsește nu o simplă țigară, ci un joint. La puțin timp după ce și-l aprinde, pare să audă vocea tatălui său, ceea ce îi provoacă un șoc.

Convins de faptul că este doar o iluzie, se duce la culcare, crezând că efectul va dispărea până a doua zi. În seara concertului, îl zărește printre oameni chiar pe tatăl lui. După concert, acesta se duce la Thomas, spunându-i că trebuie să-i vorbească și că trebuie să-l ajute cu orice preț, deoarece de asta depinde fericirea lui. Povestea spusă îl uluiește pe Thomas, dar în același timp îl revoltă. Raymond îi povestește despre fosta lui amantă, Camile, și cum s-au întâlnit. Aceasta murise de puțină vreme. El își dorește ca fiul său să-i amestece cenușa cu a Camilei, pentru a fi împreună pentru eternitate.

Un fleac, nu? Dar nu mai spun nimic, pentru că deja pășesc pe teritoriul interzis al spoilerelor. Vă las să aflați singuri dacă misiunea lui Thomas a reușit sau nu. Eu vă pot spune că finalul este mai special, indiferent ce ați crede după ce ați citit această recenzie.


Cine este Marc Levy

Sursă foto: wikipedia.ro

La 18 ani, Marc Levy se alătură unei echipe de ajutor urban la descarcerare a Crucii Roșii franceze. Trei ani mai târziu, este numit directorul rețelei de ajutor al Crucii Roșii, pentru departamentul Hauts-de-Seine. Scrie Și dacă e adevărat?, pornind de la o povestire pe care a inventat-o pentru fiul său. Împins de sora lui, scenarista Lorraine Levy, trimite manuscrisul la Editions Robert, iar opt zile mai târziu, editura în anunță că manuscrisul va fi publicat.

Și dacă e adevărat? cunoaște un imens succes în librării. Cartea este publicată în 36 de limbi. Atras de cinema, Marc Levy scrie primul său scenariu original în 2002: A Deux Pas de Chez Toi. La sfârșitul lui 2003, realizează un scurt metraj pentru Amnesty International. În 2004, apare romanul În altă viață (Editura TREI, 2005), iar în 2005, romanul Te voi revedea (Editura TREI, 2005), care continuă acțiunea din Și dacă e adevărat? (Editura TREI, 2003, 2006).

 


Text de Daniela Roșca (departamentul #carticeala). Editare de Radu Eremia

9