La fille inconne FOTO SensCritique
La fille inconne FOTO SensCritique

„La fille inconnue”. Despre consecințele încercării de a face lucrul corect

Încercarea unui medic de a-și găsi liniștea, după accidentul produs în urma respectării unei reguli

Lansat în anul 2016, și regizat de Luc Dardenne și Jean Pierre Dardenne, La fille inconnue prezintă psihologia vinovăției. Jenny, interpretată de Adele Haenel, este un medic devotat muncii ei într-un cabinet privat, dar și vizitelor la domiciliul pacienților. Refuză o promovare importantă pentru a face lucrurile care îi plac, dar și pentru cei care o iubesc. Ajută întreaga comunitate din oraș.

Într-o noapte târzie, rămasă singură cu stagiarul (Olivier Bonnaud) care-și făcea practica în cabinetul ei, Jenny refuză să deschidă ușa când interfonul sună. Băiatul insistă să deschidă, cu toate că era trecut cu mult de ora închiderii. Soneria telefonului de serviciu al lui Jenny și sunetul interfonului reprezintă principalele sunete grave ale filmului, denotând suspans și anunțând un alt moment culminant.

Frica transformă în realitate lucrurile de care te-ai temut”. Oare și în cazul acesta?

Dimineața următoare, o femeie este găsită moartă în apropierea cabinetului, iar după verificarea camerelor de supraveghere se adeverește că fost cea care a sunat la interfon. Jenny încearcă să-și îngroape sentimentul de vinovăție care a acaparat-o și pornește o anchetă. Confruntată cu agresivitatea bărbaților pe care-i întâlnește, trece prin conflicte sociale și familiale și este victima colaterală a infidelității unui mariaj destrămat. Totuși, Jenny reușește să deslușească misterul înaintea poliției.

Citește și: Universul DC: Povestea antieroului Black Adam

Frații Dardenne, originari din Belgia, ne prezintă lumea din perspectiva obsesivă a personajului principal, trecând prin inegalitatea socială, forțându-și moralitatea și exemplificând, din nou, că binele poate fi ales în orice fel de circumstanță.

 

La fille inconnue FOTO theupcoming
La fille inconnue. FOTO theupcoming

Motivație, ambiție si putere. Calități pe care Jenny le expune luptându-se cu conștiința sa, depășind obstacole morale.

Limitele binelui

Dilema principală, sau întrebarea care mi-a venit în minte în primele minute de la părăsirea cinematografului, a fost: Cum știi că trebuie să te oprești din a face bine, pentru a-ți fi ție bine? O întrebare la care Jenny nu a găsit un răspuns, oscilând între ancheta personală, confruntări cu traficanți, secrete ascunse și munca de doctor.

Filmul prezintă relațiile interumane, oferind spectatorilor ocazia de a cunoaște perspective diferite pe durata ecranizării. Viață solitară a personajului principal, în opoziție cu viața secretă a orașului, evidențiază o altă producție excelentă a fraților Dardenne.

,La fille inconnue ne ademenește cu mirosul fricii, prin sacrificiu și suspans. Ne uimește prin puterea feminină, iar pentru final.. vă invit să urmăriți filmul.


O cronică scrisă de Ilinca Mironescu (#redactiabucuresti)

Redactare: Sorina Sfreja-Nemeș

Corectură: Iulia Dromereschi

Layout: Radu Eremia, Iulia Dromereschi

2
Ilinca Mironescu
Am preluat de la bunica mea pasiunea pentru citit. Ea îmi spunea în fiecare seară să mă scufund în cărți dacă realitatea mă depășește. În prezent îmi regăsesc realitatea în teatru, muzică și poezie, făcând imposibilul să fie posibil cu destul de multă cafea.