Sursa: Centrul CEVA

Portret colectiv efemer: Muncitorul pe cont propriu

Centrul Ceh (Czech Centre Bucharest) va găzdui showcase-ul „Portret colectiv efemer”, organizat de Centrul Educațional de Arte Performative CEVA. Evenimentul va avea loc pe 3 noiembrie, între orele 19:00 și 22:00. Este vorba despre un proiect cultural transdisciplinar, care are ca temă „MUNCITORUL PE CONT PROPRIU” sau „freelancerul”, cum este folosit în limbajul comun actual.


Tema se concentrează în jurul persoanei integrate pe piața muncii fără un angajament pe termen lung, muncitorul independent, liberul profesionist. Mădălina Muscă, antropolog social, și videograful Tiberiu Cimpoeru au realizat o documentare în jurul temei, în Târgu Neamț. Artiștii Alexandra Rusu, George Roșu, Adistu, Redulian și Dr0mp au oferit publicului local din județul Neamț o adevărată premieră.

Ei au realizat primul circuit vizual prin video maparea fațadelor și a spațiilor exterioare cu semnificație pentru istoria locală. Printre acestea se numără TRIAJ CFR, gara CFR Târgu Neamț, oficiul poștal, piața Târgu Neamț și atelierul de prelucrare a lemnului „Fructe de pădure”.

 

Sursa: Centrul CEVA

Centrul Educațional de Arte Performative CEVA este un spațiu de creație și gândire critică care-și propune încă din 2018 să reactiveze din punct de vedere cultural comunitatea locală și să ofere perspective profesionale adolescentelor și adolescenților implicați. CEVA folosește instrumente specifice teatrului și artelor performative.

Centrul CEVA a inițiat un demers care se concentrează pe modul în care oamenii se raportează la muncă. Acest subiect este esențial la nivelul comunității din Târgu Neamț. În același timp, se intersectează cu perspectivele tinerilor artiști din țara noastră. Actualele condiții socio-economice de la nivelul orașului îi fac pe tineri să apeleze la modalități precare de câștigare a traiului zilnic.

 

Sursa: Centrul CEVA

„Am ales să folosim artele vizuale ca instrument de revitalizare culturală urbană și familiarizare a publicului din mediile defavorizate cu arta implicată social. Considerăm că, în acest caz, cultura poate funcționa ca vehicul de cunoaștere și conștientizare, de apropiere și de creare a unui spațiu de dezbatere social.” -Ioana Brăilescu, cofondatoarea centrului CEVA.

Mai multe detalii pot fi găsite pe siteul oficial al organizatorilor.


„Portret colectiv efemer” este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite.

1
Georgiana Cilian
Sunt o persoană curioasă și optimistă, căreia îi place să ajute și să se implice în diferite proiecte. Prietenii mă știu ca fiind o persoană creativă, asumată și o bună ascultătoare. Sunt o mare fană a cărților, în special cele de beletristică sau de ficțiune istorică. Îmi place să mă uit la filme sau seriale, limbile străine și psihologia.