Serele lui Florin Iurac
Roșiile lui Florin Iurac în luna iunie

Florin Iurac, antreprenor: Am început afacerea din pasiune. Dacă era pentru câștig, nu o mai făceam demult

Anul școlar 2020-2021 a adus, pentru noi, o provocare. Opționalul de Jurnalism propus de noi a fost acceptat în CDȘ (curriculum la decizia școlii) la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Botoșani – de altfel partenerii noștri cu ștate vechi încă de la primele proiecte ale Asociației-umbrelă. Online, și din cauza distanței, și pentru că a fost „an pandemic”, am ghidat 32 de elevi din clasa a XI-a D pe meandrele jurnalismului participativ. Articolele din această serie sunt produsul eforturilor noastre comune, iar într-un material final vom explica și cum am procedat.

Dacă școala în care ești elev/ă sau profesor/oară dorește să includă un opțional de jurnalism după modelul gândit de noi, pe care noi să îl coordonăm de la distanță, sau, dacă ești din București, chiar și fizic, scrie-ne la aivibuc@gmail.com!

Coordonarea este gratuită.


 

portret florin iuracAm povestit din nou (online) cu Florin Iurac, tânăr antreprenor din județul Botoșani, la un an de la primul interviu, când eram încă derutați de primul val al pandemiei de coronavirus. Florin ne-a explicat ce s-a schimbat în afacerea sa în cele 15 luni de atunci, despre studiile începute pentru a se specializa în domeniu, dar mai ales despre munca pe care o face de dimineața până seară pentru a rămâne pe piață.

Florin ne-a spus franc de ce lui nu i s-a părut atât de dificil să „supraviețuiască” profesional în pandemie, dar și de ce meseria sa îi face pe mulți tineri să fugă de ea: „Pentru mine nu a fost deloc greu, deoarece este o afacere pornită de părinți și acum o continui eu. Nu știu ce să zic, pentru un tânăr ar fi greu. Dacă n-ar avea studii (n. red.de specialitate) ar fi foarte greu de început de la zero”.

Unul dintre motivele pentru care a ales această cale a fost faptul că părinții săi înaintau în vârstă și nu avea cine să preia întreaga afacere, cu toate că trebuia, în același timp, să-și vadă și de studii. Student la Agronomie, Florin termină în curând primul an. „Am fost la facultate și pe timp de pandemie, câteva săptămâni fizic și câteva acasă. Mi se pare foarte bun profilul acesta. Am specializarea Biotehnologie. E un domeniu care ține mai mult de laborator, de cercetare, de semințe. Pe mine mă ajută foarte mult. Din anul II intrăm mai mult la experimente. Acum în anul I e mai multă teorie”, ne-a explicat Florin, care în momentul discuției noastre mai avea patru examene din sesiunea de vară.

Roșiile lui Florin Iurac

Teoria de la facultate se îmbină de minune cu practica de la acasă, pentru că antreprenorul botoșănean trebuie să fie foarte activ pentru a ține pe picioare toate serele sale. „Acum am trei sere a cate 1300 m². Mai durează o săptămână și ies pe piață cu roșii. Cu castraveți am ieșit de la Paște, mai târziu și ardeii or să fie gata. Anul acesta a fost mai greu, din cauza temperaturii. Ploile au fost multe, temperatura – scăzută. Cu toate că am avut și încălzire, tot a fost mai greu față de anul trecut”. Iar suprafața de care se ocupă el și familia este suficientă, pentru moment, după cum singur recunoaște, iar un motiv este și că nu poate găsi forță de muncă dispusă să-l ajute să-și extindă terenul cultivat. În prezent vinde local, dar și în piețele din municipiul Botoșani.


Îți plac PoveȘtirile noastre?

Ne poți susține cu o cafea virtuală în documentarea lor.


Dacă, în urmă cu un an, beneficia și de un program național „Tomata” pentru roșii, anul acesta Florin nu l-a mai putut accesa, după ce noua guvernare a decis să renunțe la el. Șși fără acest sprijin financiar, Florin îi îndeamnă pe tinerii care termină liceul și dispun de o bucată de pământ să se ocupe de agricultură, un business „nemuritor”, după cum afirmă și intervievatul nostru. „Aș încuraja pe toată lumea să muncească în zona asta. Dacă muncești ai, dacă nu muncești, nu ai. Cam așa e în agricultură. Plus că este o afacere de viitor. Nu se va desființa niciodată ceea ce ține de agricultură în general, și de legume în special”, a subliniat Florin.

Muncesc și îmi dedic timpul afacerii cât este nevoie. Câteodată intru în casă și la 12 noaptea. Uneori muncesc de dimineață până seară.

Florin Iurac, antreprenor botoșănean

Tânărul fermier nu face agricultură după ureche, ci este mereu conectat la noutățile din domeniu și păstrează legătura cu ingineri cu experiență, până ce va ajunge și el să-și termine studiile. Cultivă numeroase soiuri de roșii, iar din acestea „(…) soiul pe care toată lumea îl iubește sunt roșiile de la bunici”. Mai precis, „(…) roșiile cele mari, de aproape 800 de grame, care se găseau mereu la bunici în grădină”. Iar Florin are zece soiuri de roșii pe care le-a cultivat, dintre care trei sunt hibride, ca să vadă, pentru fiecare, cum se adaptează și cât de căutate sunt. Printre soiurile cultiva sunt „inimă de bou”, cele negre, cele galbene sau un hibrid roz, soi care pe care pune accentul, pe lângă varianta de tomate clasice.

Organizare sere Florin Iurac

Clienții au rămas aceeași. Pe timp de pandemie am lucrat mai mult cu comenzi la domiciliu. Nu prea s-au schimbat multe. Bine, pentru mine a fost un dezavantaj că prețurile au scăzut, dar asta s-a întâmplat peste tot. Consider că a fost greu atât pentru vânzător cât și pentru cumpărător”, ne-a mărturisit tânărul antreprenor.

Cert este că Florin nu vrea în ruptul capului să renunțe la ceea ce face, deși dacă ar fi fost acum să înceapă de la zero afacerea, știind tot ceea ce a învățat în ultimii ani, probabil ar fi avut îndoieli. Însă, una peste alta, intervievatul nostru afirmă că munca depusă vine mai ales din pasiune, și nu din dorința de câștig. „Am început afacerea din pasiune. Dacă era pentru câștig, nu o mai făceam demult”.


Au consemnat pe zoom și transcris interviul cu Florin Iurac: 

Ionela Ciobanu, Petronela Duducă, Ștefana Alice Olariu și Tiberiu Marian Asavei (echipa All For One)

Text răscroit de Radu Eremia și corectat de Iulia Dromereschi.

Fotografiile fac parte din arhiva personală a antreprenorului.
6