Vineri, 27 august, începe a opta ediție a festivalului Zilele Nordului, cu 50 de concerte și evenimente în agendă. Festivalul se va petrece la Darabani, cel mai nordic oraș al României, și în mai multe localități învecinate.
Știați că Iulia Dromereschi, coordonatoarea media.hub, a făcut parte, în 2017, din echipa coordonatoare ZN? S-a ocupat, atunci, de invitați, zonă în care căpătase experiență ca voluntară în festivaluri precum Jazz In The Park, Electric Castle sau UNTOLD, unde a fost Angel/în departamentul de Guest Management. În acea ediție ZN i-a avut „în grijă” și pe băieții de la The Kryptonite Sparks (printre alții), . Tot acolo a cunoscut și alți artiști deosebiți, inclusiv pe Caliu, liderul tarafului cu același nume.
Printre momentele de vârf anunțate pentru week-end sunt concertele Subcarpați și Zdob și Zdub din Poiana Teioasa, competițiile de MTB și Trail din cadrul Maratonului Nordului și proiecțiile filmelor Another Round, What do you see when you look at the sky și Un Triomphe, premiate la Gala Oscar, la Berlinale și la European Film Awards.
„Accesul la festival se face pe bază de bilet, însoțit de dovada vaccinării, anticorpilor sau testării PCR în ultimele 72 de ore. De asemenea, în prețul biletelor am inclus și posibilitatea testării antigen la intrarea în festival, pentru cei care au nevoie. Bilete de zi costă 60 de lei pentru Conac, 80 de lei pentru Poiană și 120 de lei pentru ambele, iar Full Pass-urile de festival costă 190 de lei. Toate tipurile de bilete sunt disponibile pe www.iabilet.ro/bilete-zilele-nordului, în mai multe cafenele din Iași, Suceava, Botoșani și Darabani și vor putea fi, de asemenea, achiziționate la intrarea în festival”, declară Alex Teioșanu, directorul Zilelor Nordului.
Camping, sport și tururi în regiune
Pensiunile din Darabani sunt deja ocupate pentru perioada festivalului, dar organizatorii au pregătit două campinguri pentru participanți: unul la Darabani, aproape de scenele Poiană și Conac, și celălalt în comuna Pomârla, amenajat special pentru sportivii înscriși la Maratonul Nordului.
Accesul în camping-uri este gratuit pentru participanții la Maratonul Nordului și pentru posesorii de abonamente Full Pass. Posesorii de bilete de zi pot achiziționa acces în campingul din Darabani la prețurile de 30 de lei pe zi sau 50 de lei pentru întregul festival. Campingurile sunt dotate cu dușuri, toalete și vestiare, sunt împrejmuite, luminate și păzite și au parcarea inclusă.
200 de sportivi vor participa sâmbătă la Maratonul Nordului MTB Pomârla și alți 200 la Maratonul Nordului Teioasa Trail, duminică, în Darabani. Doritorii se mai pot înscrie în cele două competiții și la start, la prețul de 150 de lei per probă.
În fiecare zi de festival sunt disponibile Tururile Nordului, opt trasee de explorare a regiunii de Nord. Șase dintre ele sunt gândite în regim self-drive, doritorii primind recomandări de călătorie din partea organizatorilor, iar alte souă sunt organizate cu autocare ZN, cu ghidat asigurat de către Iași.Travel. Detaliile celor opt tururi (Nordul Extrem, Enescu 140, Eminescu să ne judece, Bucovină, plai cu flori, Vechile capitale, Orașul Domnițelor, Darabani City și Descoperă Nordul) sunt disponibile pe www.zilelenordului.ro.
Conferințe, teatru și ateliere
Sâmbătă după-amiază are loc conferința anuală Întâlnirile Nordului, care, în acest an, îi aduce în fața publicului pe poeta Svetlana Cârstean, pe actrița Diana Buluga de la Teatrul Național din Cluj-Napoca, pe scriitorul Lucian Dan Teodorovici și pe Doru Trăscău, solistul trupei The Mono Jacks. Dezbaterea va fi moderată de către Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord, și va aborda tema schimbărilor de identitate prin care trec comunitățile mici din lumea de azi.
Mai multe ateliere creative, adresate în special elevilor școlilor din regiune, sunt susținute pe durata festivalului de către artiști și manageri culturali din toată țara: video mapping cu Andrei Cozlac, educație vizuală cu Ioana Brăilescu, educație muzicală cu Izabela Vieriu, scriere și creativitate cu Florentina Toniță, incubatorul de lectură cu Svetlana Cârstean, film cu Raluca Bugnar, film documentar cu Sorin Florea). #AteliereleNordului este un proiect derulat de Asociația Nord și finanțat prin programul „În Stare de Bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
Scena Conac găzduiește în fiecare zi de festival câte un spectacol de teatru: vineri „O poveste foarte simplă” (Drama Club), sâmbătă „Antisocial” (Atelierul de Teatru) și duminică „Gewalt la Darabani” (Texte bune în locuri nebune), iar spectacolul „Hei tu, vecine” al Asociației Frilensăr este programat pentru duminică după-amiază în Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare.
Lasă un răspuns