Cover: Ioana Stănișor - Ilustrație: Oana Zăuleț

FFIR #14: Despre complexitatea istoriei prezentului

Ajunși la Festivalul de Film și Istorii Râșnov, voluntarii noștri s-au pus pe treabă. Au început să documenteze totul, de la filme la evenimente și dezbateri. Livia Almășan, perseverentă cum o știm, a pornit pe teren în ziua de sâmbătă, 20 august, într-un context inedit.

Entuziasmați să fim la Râșnov! Sentiment resimțit și la deschiderea seriei de dezbateri din a doua zi a festivalului. Câteva cuvinte de început au fost rostite de Nicolae Pepene, unul dintre fondatorii FFIR. Lui i s-au alăturat Liviu Butnariu, primarul orașului Râșnov și Mihai Dragomir, organizatorul festivalului. 

Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov a ajuns la ediția a 14-a, fiind organizat în mai multe localități între 14 august- 4 septembrie 2022: Râșnov, Brașov, Codlea, Feldioara, Crizbav, Felmer, Vulcan, Hărman.

 

Oricâtă istorie știm, nimic nu ne dă o idee despre ziua de mâine

Invitatul primei dezbateri #FFIR14, de la Cinematograful Amza Pellea, a fost Adrian Cioroianu (fost ministru al Afacerilor Externe și actual manager al Bibliotecii Naționale). Acesta a început o discuție pe baza temei de la ediția actuală a festivalului: „Borders / Granițe” .

 

ILUSTRAȚIE originală de Oana Zăuleț

Discutând situația Ucrainei după izbucnirea războiului, în urma agresiunii Rusiei, Cioroianu a făcut o afirmație care m-a cutremurat. S-a referit la incertitudinea prezentului pe care îl trăim: „Oricâtă istorie știm, nimic nu ne dă nicio idee despre ziua de mâine.” Un prim argument a fost că, în ciuda cunoștințelor vaste în domenii precum istoria, geo-politica sau sociologia, trecutul nu ne poate ajuta să preconizăm viitorul. Omenirea se află într-o continuă și rapidă schimbare.

 

Ce ne rezervă viitorul

Normele de acum 20 de ani nu mai au nicio acoperire în prezent. Oare schimbarea înseamnă progres sau confuzie? Alt punct important din discursul fostului șef al diplomației românești a făcut referire la granița istorică. S-a pus accentul pe tendința de a judeca trecutul după valorile prezentului. Ideile publicului cu privire la subiect au fost puse în dezbatere printr-o sesiune de întrebări, urmată de discursul istoricului.

„Granițele sunt epiderma statelor”, un citat din Friedrich Ratzel amintit în timpul dezbaterii, are menirea de a ne avertiza să fim atenți la îngrijirea hotarelor care ne țin împreună și care reprezintă cel mai important organ al corpului națiunii noastre. 

 

Aici puteți vizualiza o galerie de fotografii de la eveniment. Fotografiile sunt realizate de voluntara noastră, Oana Zăuleț

Vă recomandăm cu drag să ne urmăriți platformele de social media și să vă abonați la articolele media.hub pentru noutăți.

Dacă vreți să vedeți la ce filme vor merge neapărat voluntarii noștri, citiți FFIR 2022: Ce nu putem rata anul acesta la festival?


Documentare în teren: Livia Almășan

 

Ilustrație Vox la Râșnov de Oana Zăuleț

Editare: Radu Eremia

Layout: Teodora Dumitroaea

Corectură: Iulia Dromereschi

Ilustrație și fotografii de Oana Zăuleț

1
Livia Almășan
Am două mari pasiuni: filmele și teatrul. În serile în care nu sunt spectatoare, cel mai probabil mă vei găsi în camera mea, zdrăngănind la ukulele. Iubesc cultura și spiritul aniilor '60 -'70 și consider despre mine că sunt un suflet FLOWER POWER.