Cover: Ioana Stănișor - Ilustrație: Oana Zăuleț

FFIR #14 | „Ferma” – Animale care nu stau doar în pielea goală

„Ferma animalelor”, spectacol cu cântec, s-a jucat la #FFIR14 de trupa de teatru independent Auăleu de la Timișoara. O comedie delicioasă, cu muzică, dans și participarea publicului. Locul ales pentru desfășurare a fost Piața Unirii din Râșnov, iar căldura nu i-a împiedicat pe trecători să se oprească, să privească și, mai ales, să asculte.


Iată o adaptare a romanului-cult al lui George Orwell, cu versuri ritmate, care te amuză pe nepregătite. Pentru spectator, sentimentele mixte sunt balansate cu precizie între râs și deprimare. Chinul animalelor este cântat în cuvinte simple, cu tâlc (precum pumn, palmă, șut”), dând și mai multă forță mesajului. Prin ce surprinde acest spectacol? Prin prezentarea revoltelor din fermă, folosind forme „umanizate”. Pomana Porcului Talk Show ne transportă la o conferință de presă. Conducătorul animalelor, porcul Napoleon, răspunde întrebărilor jurnaliștilor legate de guvernare, ministere, impozite etc. Sunt simulate proteste cu pancarte, militând pentru o viață sănătoasă, vegană.

Despre Ferma animalelor am vorbit și la clubul de carte #distopioteca. Citește aici o recenzie a cărții

 

Ea este Livia, autoarea, surprinsă de fotografa noastră

„Ferma” este un spectacol care te ține în priză. Paleta de genuri muzicale cuprinde ritmuri de muzică lăutărească, rock, folk sau ușoară. Andrei Racolța, în rolul măgarului, susține revolta animalelor prin manifestări vocale de heavy metal, purtând niște opinci supradimensionate în picioare. Christine Cizmaș, văcuța rebelă care vrea să fugă pe Muntele de Zahăr, ne invită să-l înfruntăm pe porcul Napoleon cântând cu ea. Cari Tibor, la pianina electrică, ține partea porcului, venind cu câte o scuză. Ovidiu Mihăiță bate toba și tropăie, în rolul calului.

 

Găsești aici o galerie cu fotografii realizate de Oana Zăuleț

Fotografie OANA ZĂULEȚ

Hazul este nelipsit. Porcul, Ionuț Pîrvulescu, se strâmbă în fel și chip, căutând să păcălească animalele de dragul banilor și al puterii. În excesele sale de superioritate, penibilul situației este livrat printr-o mimică a feței și un joc foarte bine caricaturizat, deloc exagerat. Ioan Codrea, câinele care cântă la saxofon, este un fel de voce a națiunii. Împletește opinia publică animală, revoltată împotriva lui Napoleon, cu explicațiile menite spectatorului care privește și ascultă.

Decorul spectacolului mi-a amintit câte poți face cu un pic de imaginație, cu lucruri pe care le ai în casă și o pereche de mâini. Microfoanele de la Pomana Porcului Talk Show sunt făcute din carton, dar de efect. Organele murate sunt reprezentate prin părți ale corpului din plastic într-un borcan, iar bolul de mâncare este realizat dintr-o pălărie de toreador.

 

Fotografie OANA ZĂULEȚ

P.S. Am primit câteva opinii de la fața locului de la fotografa noastră, Oana Zăuleț. I-a plăcut mult cum a fost implicat publicul în poveste, cum au fost îndemnați de cei din trupă să se alăture și să cânte. „Văcuța” a fost cu ochii pe ei și a interacționat excelent, împărțind și textul uneia dintre melodiile ei, dornică „să-și întărească protestul”. Întregul musical i s-a părut satiric, și potrivit ca mesaj de revoltă și de opoziție, bine gândit și excelent asamblat.

Un clasic, o satiră veșnică, „Ferma” ne deschide ochii și trage un semnal de alarmă în privința exploatării, a escrocheriilor și a sloganului: Toate animalele sunt egale, daaaaaaar unele sunt mai egale decât celelalte.”

 

Fotografie de OANA ZĂULEȚ

O cronică scrisă de Livia Almășan

Editată de Sorina Sfreja-Nemeș

Corectată de Iulia Dromereschi

Layout de Diana Hîncu

3
Livia Almășan
Am două mari pasiuni: filmele și teatrul. În serile în care nu sunt spectatoare, cel mai probabil mă vei găsi în camera mea, zdrăngănind la ukulele. Iubesc cultura și spiritul aniilor '60 -'70 și consider despre mine că sunt un suflet FLOWER POWER.
Oana Zăuleț
Am absolvit Animație și Ilustrație în Anglia, la Coventry University. În prezent, studiez ETTI la UTCN. În timpul liber sunt fotografă și activez ca lideră la Cercetași. Îmi place să citesc și să fac schițe de fiecare dată când sunt liberă.