Imagine cu cartea „The Food Mood Connection”.
FOTO de Alexandra Șteți

„The Food Mood Connection” | Care este relația ta cu mâncarea?

Nutriția face parte din preocupările societății contemporane. Totuși, nu suntem primii oameni care au făcut legătura între alimentele consumate și sănătate sau starea de spirit. Știința e încă departe de a avea toate răspunsurile, dar se fac pași mari spre înțelegerea mai bună a legăturii dintre alimentație și sănătatea mintală.


Pentru a conștientiza mai bine informațiile care există până în prezent, am citit cartea The Food Mood Connection, de Dr. Uma Naidoo, apărută la Editura Publica în anul 2022. Merită nu doar o recenzie și un club de carte (n. red. amânat pentru 9 iulie din cauza unei suprapuneri de program), ci atenția voastră totală.

 

Structura cărții

Nu există o metodă greșită de a citi cartea aceasta. Puteți lua capitolele în ordine, sau aleatoriu în funcție de preferințele voastre. La finalul cărții găsiți mai multe rețete pe care să le încercați. Acestea integrează alimentele benefice despre care Naidoo a scris anterior.

 

Imagine cu cartea „The Food Mood Connection” împreună cu două plușuri, o pizza zâmbitoare și o caracatiță nervoasă.
Alexandra Șteți

 

Fiecare capitol se concentrează pe o tulburare mintală sau pe stările emoționale pe care anumite alimente ni le pot provoca. După o scurtă descriere a tulburării, încep să fie enumerate alimentele care înrăutățesc starea individului, explicația pentru acest lucru, iar apoi alimentele care pot ajuta.

 


Citește și Ce ne împiedică să trăim viața pe care ne-o dorim?


 

În principal, este foarte important să evităm consumul unei diete tipic vestice, bazată pe carbohidrați și grăsimi în exces. Indiferent că este vorba despre anxietate, depresie, ADHD, libido scăzut etc., dieta vestică consumată zilnic devine un ghimpe în coaste.

 

Noutatea informațiilor

Mi-a priit să citesc această carte. De ceva timp am început să fiu mai atentă la ce mănânc, cât mănânc și cât de des consum anumite alimente despre care știam deja că nu fac bine. Nu pot spune însă că am avut o ghidare foarte bună și simțeam că trebuie să mă limitez foarte mult, tocmai din cauza lipsei de informații.

 

Imagine cu cartea „The Food Mood Connection”.
Alexandra Șteți

 

Cartea aceasta, în schimb, m-a umplut de entuziasm. Diversitatea alimentelor pe care le poți consuma este uriașă,. Uneori este vorba doar despre cantitatea pe care o consumăm și cât de des ar fi în regulă să o facem. Nu este mereu vorba despre eliminarea completă.

Până în prezent nici nu știam că s-au făcut studii serioase în ceea ce privește alimentele și efectul lor asupra creierului. Cu excepția zahărului și alcoolului, multe informații din carte îmi erau complet necunoscute.

 


Susține-ne consumul responsabil de cafea: 

Necunoscută îmi era și legătura dintre creier și intestin. Într-adevăr, știam că flora bacteriană intestinală este importantă pentru sănătatea noastră. Ce nu știam era cât de importantă este aceasta. Avem cunoștințe nenumărate despre corpul nostru, dar  nu știm încă nici pe departe totul.

 

Capitolul meu preferat

Dacă ar fi să aleg, capitolul trei a fost cel care m-a ajutat cel mai mult: „Anxietatea: Alimente fermentate, fibre alimentare și mitul triptofanului”. Bătălia mea cu anxietatea durează deja de ceva vreme. Nu este atât de gravă încât să necesite medicație, dar uneori îmi face viața foarte dificilă. Așadar, învățarea unor tehnici noi de a o ține sub control nu putea decât să mă bucure.

Voi încerca să mănânc mai multe alimente precum: fasole, tărâțe, și cu un conținut ridicat de fibre, murături, iaurt, carne de curcan, năut, turmeric, lavandă și mușețel. De asemenea, voi încerca să îmi schimb dieta astfel încât să evit alimentele bogate în grăsimi rele, excesul de cafea sau alcool, dar și anumiți îndulcitori. Deși tind să cred că eliminarea zahărului cu totul ar fi o idee mai bună.

 

Imagine cu cartea „The Food Mood Connection”.
Alexandra Șteți

 

Există o corelație între consumul de gluten și anxietate. Unii oameni suferă de boala celiacă, astfel că nu pot mânca alimente cu gluten. S-a descoperit că unii oameni au doar o sensibilitate non-celiacă la gluten, care este mai greu de depistat. Voi încerca, așadar, să am zile în care evit alimentele cu gluten pentru a vedea dacă există o corelație între felul în care mă simt și aceste alimente.

 

Gânduri finale despre The Food Mood Connection

Nu pot descrie cât de mult iubesc această carte. Unii oameni sunt nevoiți să vadă mai clar efectele pe care alimentele le pot avea asupra lor, nu doar ideea că ele sunt rele. Naidoo face o treabă minunată prin prezentarea alimentelor nesănătoase, fără a le demoniza. O mare parte din îndemnurile ei s-ar putea traduce prin a fi mai conștienți când mâncăm. Să fim atenți la cum ne simțim după sau în timp ce mâncăm, sau chiar de ce alegem să mâncăm anumite alimente în momente cheie ale vieții noastre. Mai exact, să începem să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine și relația noastră cu mâncarea.

 

Imagine cu cartea „The Food Mood Connection”.
Alexandra Șteți

Recomand cartea The Food Mood Connection tuturor. Nu doar celor ce vor să afle mai multe informații despre nutriție, dar și scepticilor. Consider că o mai bună înțelegere a a legăturii dintre alimentație și sănătate/ dispoziție e necesară pentru a putea lua decizii benefice și informate pentru sănătatea noastră.


Recenzie scrisă de Alexandra Șteți

Editare de Rahela Ulici

Corectură de Iulia Dromereschi

Layout de Alexandra Șteți

2
Alexandra Șteți
Doctorandă în Filosofie, cu un interes sporit pentru jocuri video, cărți de toate felurile și arte plastice. Ador să învăț lucruri noi, să experimentez atât fizic, cât și virtual, și sper să pot scrie despre multe lucruri și să ajut mulți oameni.