Bucharest Feis - deschidere FOTO Ilinca Mironescu

Bucharest Feis – Dacă ai ști că ești mai aproape de Irlanda decât crezi, ai dansa până acolo?

Dansul irlandez îmbină perseverența și creativitatea. De la muzica energizantă până la unicitatea costumelor, toate elementele scot în evidență frumusețea sportului. Aceasta este impresia pe care mi-a lăsat-o competiția de dans irlandez organizată de STEYsha School pe 15 octombrie.

Sincer vorbind, nu știam nimic despre dansul irlandez – poate doar asocierea verdelui aprins și a muzicii care anunța capătul curcubeului în desenele animate. Pornind de la o idee și o căutare pe Google, am aflat câte ceva despre complexitatea și proveniența acestui dans. Așa am ajuns la liceul sportiv „Mircea Eliade” din București, gazda Bucharest Feis 2022.

Pășind timid în sala de lupte a liceului, care găzduia pentru o zi tărâmul magic al Irlandei, am fost întâmpinată de voluntari cu zâmbetul pe buze și un stand cu cafea pe partea dreaptă. Muzică antrenantă, emoții care vibrau în aer pe ritmuri vesele și miros de cafea proaspătă: toate au pregătit atmosfera care m-a transpus în universul feeric irlandez.

 

Premiile Bucharest Feis FOTO Ilinca Mironescu
Premiile Bucharest Feis. FOTO Ilinca Mironescu

Am analizat în detaliu masa pe care erau așezate premiile, afișele școlilor de dans, zona de achiziții, dar și colțul de terapie fizică, care m-a surprins plăcut. Am remarcat implicarea și atenția pentru amănunte ale celor de la STEYsha School.

 

Curiozități despre dansul irlandez

Am urmărit reprinzele antrenante de dans și am ascultat cadența pantofilor pe podea. Am simțit emoțiile din privirea dansatorilor, iar curiozitățile au început să se înfiripe printre gândurile mele. Și-au găsit repede răspuns la Mara Cernat, organizatoarea evenimentului, fondatoarea școlii-gazdă și unicul profesor de dans irlandez din România certificat de Comisia de Dans Irlandez din Dublin (CLRG).

 

Citește și: Andreea Zodie despre dansul irlandez și metode inovative de mișcare

Astfel am aflat că pasiunea ei pentru dans a început ca hobby, încă din perioada liceului. La trei ani distanță, din lipsa profesorilor, a decis să transmită mai departe tainele dansului irlandez în țara noastră.

 

Mascotă Bucharest Feis. FOTO Ilinca Mironescu

Am aflat că programul a continuat online și în perioada pandemiei. Apoi, a trecut în modul hibrid și din ce în ce mai mulți oameni din toate colțurile țării și de toate vârstele s-au alăturat școlii.

Diversitate „transilvăneană”

Tematica concursului a fost „Transylvania Land”. Aceasta a fost îmbrățișată atât de participanți, cât și de public. Am remarcat costume specifice: vampiri și vrăjitoare, lupi și porturi naționale, rochii medievale și personaje de basm.

 

– O ultimă curiozitate. Dacă mâine m-aș apuca de dans, ce mi-ai spune?

– Să îndrăznești ! Atât timp cât știi care e stânga și care e dreapta, îndrăznește!“

Acesta a fost mesajul Marei pentru risipirea timidității oricărei persoane care dorește să încerce, dar n-a făcut-o până acum. Poate începe chiar de mâine.

 

Bucharest Feis. FOTO Ilinca Mironescu

Dansul irlandez este o modalitate de autocunoaștere, de dezvoltare și totodată un dans bazat pe atitudine. Îndrăznește să-ți îmbrățișezi pasiunile, iar pe cei de la STEYsha îi poți urmări pe rețelele de socializare pentru a descoperi și tu o „foaie” din trifoiul norocos al Irlandei.


Ilinca Mironescu a fost prezentă la Bucharest Feis 2022 și a scris acest scurt reportaj de la fața locului.

Editare: Radu Eremia

Corectură: Iulia Dromereschi

1
Ilinca Mironescu
Am preluat de la bunica mea pasiunea pentru citit. Ea îmi spunea în fiecare seară să mă scufund în cărți dacă realitatea mă depășește. În prezent îmi regăsesc realitatea în teatru, muzică și poezie, făcând imposibilul să fie posibil cu destul de multă cafea.