Underwaves FOTO Livepictures.ro
Underwaves FOTO Livepictures.ro

#muzică. Underwaves: valuri melancolice şi imprevizibile la Posada Rock 2021

În 2021, festivalul Posada Rock a împlinit 35 de ani. Evenimentul așteptat de mulți dintre fanii „metalelor” a avut loc la Câmpulung Muscel, pe stadionul Municipal, de pe 3 până pe 5 septembrie. Iniţial, 49 de trupe au trimis aplicaţii valide pentru concurs. Dintre acestea, zece au fost alese să facă parte din concursul de trupe underground.


Trupele care au participat anul acesta la concurs au abordat genuri muzicale variate. Însă fiecare a ieșit în evidență prin stilul unic. Singura trupă de female-fronted metalcore din concurs a fost Underwaves, din Brașov, cu care am stat de vorbă în a doua zi de festival, chiar înainte de a urca pe scenă. Fiind nevoiți să reziste în pandemie fără cântări live și să treacă printr-o schimbare de componență în 2020, am fost curioasă ce s-a schimbat, de fapt, la ei, dacă s-a pus problema unei noi abordări muzicale și, mai ales, ce aduce noua formulă.

Concept muzical: nelinişte şi melancolie

Underwaves înseamnă Laura (voce), Carol (chitară), Daniel (tobe) și Răzvan (bass). Importante pentru identitatea lor sunt circumstanțele în care trupa a luat naștere. Proiectul a apărut la inițiativa Laurei, care își dorea foarte mult să cânte. Așa că, alături de fostul bassist și toboșar de la Underwaves, a pus bazele trupei. Ulterior, l-a recrutat și pe Carol, chitaristul, care la început a ezitat. Inițial nu exista un plan bine definit pentru stilul abordat, dar direcția spre care se îndreptau ar fi trebuit să fie alternative, având ca sursă de inspirație Evanescence. Astăzi, Carol ar defini genul de muzică pe care îl cântă drept „alternative și metalcore”.

Underwaves FOTO Livepictures.ro
Underwaves FOTO LivePictures.ro

Conceptul din spatele Underwaves este cel care aduce unicitate pe scena de muzică underground din România, fiindcă muzica lor implică atât o latură mai sensibilă, resimțită în versuri, linii melodice și pe partea vizuală, cât și o latură mai agresivă. Cele două laturi se îmbină și se materializează în conceptul muzical, prin alternanța dintre clean vocals melancolice și growl, care sunt definitorii pentru ei.

La Posada, Underwaves diferă de celelalte trupe pentru că sunt female-fronted, dar şi pentru că nu se concentrează nici pe a fi foarte agresivi, nici foarte melodici, pur şi simplu reuşind să combine aceste două laturi într-o construcţie care captează atenția, prin elementele surpriză presărate în muzică, la care publicul nu se așteaptă.

Am venit să concurăm şi cu noi, cei din 2019

Underwaves au mai participat la concursul de trupe underground de la Posada și în 2019. Experiența le-a arătat cum este să fii într-o competiție adevărată: organizarea a fost foarte profesionistă și au trebuit să se încadreze în totalitate în program. „Toată etica festivalului este la un alt nivel, diferă și anvergura faţă de festivalurile şi sălile de concerte unde am mai cântat,” spune Carol.

În urmă cu doi ani, la prima participare, au avut o fărâmă de speranță că vor câștiga ceva, dar nu s-a întâmplat. Au aplicat și anul acesta, pentru că au vrut să retrăiască experienţa. Plus că nu aveau nimic de pierdut. Anul acesta nu au avut așteptări: „Toate trupele sunt foarte bune. Am venit să concurăm şi cu noi, cei din 2019,” a adăugat Carol.

O evoluţie continuă, în pofida obstacolelor

Fiindcă începuturile Underwaves au fost destul de promițătoare, în 2019 reușind să cânte în aproximativ 20 de orașe din țară, ei păreau să își fi găsit o formulă sub care să funcționeze cât se poate de bine. Dar, după ce au terminat anul 2019 optimişti, în martie 2020 a venit pandemia, care le-a tăiat aripile. Turneul lor  pentru acel an, din care au reuşit să ajungă la trei concerte, a fost anulat. Brusc, totul s-a închis, iar situaţia în care au fost puşi a fost una inimaginabil de dureroasă: „A fost ca un vis urât, nimeni nu se aştepta. Ne-a fost luat fix ceea ce ne plăcea să facem” şi-a adus aminte Laura. În momentul de faţă, situaţia rămâne încă incertă, dar ei au de gând, în momentul când va fi posibil din nou, să îşi reorganizeze turneul.

Underwaves FOTO Livepictures.ro
Underwaves FOTO LivePictures.ro

Pandemia a adus şi o schimbare de componență, astfel încât ceea ce am văzut anul acesta la Posada a fost parte a unui nou capitol pentru ei. „Schimbarea componenţei ne-a dat peste cap, dar acum suntem închegaţi,” spune Carol.

Noul toboşar, Daniel, spune despre venirea lui în Underwaves că a fost „la locul potrivit, în momentul potrivit”. Acesta se cunoștea de mai mult timp cu ei şi avea deja o experienţă în industrie. Pentru Răzvan (bass), intrarea în Underwaves a fost văzută ca o oportunitate. El a cântat anterior şi cu altă trupă şi menţionează respectul reciproc, deja format, între artiştii underground din Braşov. Alături de cei doi noi membri, Carol și Ana urmează în mod natural și chiar mai ușor stilul muzical pe care și-au început drumul, deși sunt într-o continuă evoluție și se compară mereu cu modul cum sunau înainte.

La începutul anului, în martie, au lansat piesa Ocean. Aceasta nu este prima piesă compusă în noua formulă, dar este una de suflet pentru Laura.

Pasiunea pentru muzică înseamnă muncă neîntreruptă, perseverenţă şi recunoștință

Pentru ei, totul porneşte de la şi este alimentat de pasiune. Underwaves continuă să facă muzică pentru ei, ca să se simtă bine sufleteşte, şi pentru oameni. La baza micului lor succes stau munca, perseverenţa şi constanţa. Laura subliniază că este foarte important să nu fii arogant, să nu uiţi de unde ai plecat şi să nu refuzi oportunităţi. „Dacă ai ocazia să cânţi undeva, chiar dacă vine un singur om, dă tot ce poţi pentru persoana respectivă, fiindcă, întotdeauna, datorită oamenilor eşti acolo,” spune ea.

De-a lungul timpului, Underwaves au primit şi feedback pozitiv, şi negativ. În ceea ce priveşte feedback-ul negativ, l-au interpretat drept constructiv,, ceea ce i-a  ajutat să evolueze.

Underwaves FOTO Livepictures.ro
Underwaves FOTO LivePictures.ro

Oraşul din care provin, Braşov, a avut o influenţă semnificativă pentru parcursul lor. Pe de o parte, Braşov, fiind în mijlocul ţării, a făcut transportul în alte oraşe mai uşor. Pe de altă parte, comunitatea de trupe locale de acolo i-a ajutat şi susţinut. „La toate concertele din Braşov feedback-ul a fost pozitiv, lumea a fost încântată,” spune Laura. Desigur, fiindcă binele nu vine întotdeauna singur, au existat şi situaţii în care nu au fost foarte apreciaţi, fiind comparaţi cu alte trupe. Totuşi, cel puţin în concursul de la Posada, Underwaves a fost printre cele mai originale apariţii. Muzica lor a creat o atmosferă aparte, hipnotizantă.

Ce urmează pentru Underwaves?

În ceea ce priveşte planurile de viitor, îşi propun să se dezvolte pe partea de producţie. De asemenea, din punct de vedere creativ, vor să îşi spună povestea nu doar prin versuri, ci şi să dezvolte un concept vizual, să poată spune o poveste de la un capăt la altul.

Despre viitorul acestui gen muzical în România, văzând ultimele trenduri în muzică, ei speră că publicul va înclina mai mult spre această latură, „mai rock/metal”. „Sperăm să fie un pic mai multă deschidere în zona asta. Am văzut că și în zona mainstream, în muzica pop, au început să apară elemente de rock, aşa că poate se vor organiza mai multe evenimente în direcția asta,” a conchis Carol.


Un material scris de corespondenta noastră la Posada Rock 2021, Ilinca Matei

Editare: Radu Eremia Layout: Iulia Dromereschi

Fotografii preluate de pe pagina de pe LivePictures.ro
3