Timp de patru zile, Nordic Film Festival ne-a adus mai aproape creatori de artă vizuală și povești din Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia. Între 22 și 25 septembrie, am pășit cu drag și entuziasm în Cinema Elvire Popesco, unde am descoperit 14 filme de ficțiune care au avut darul de a ne înviora în această toamnă.
Despre câteva dintre ele vă povestim și vouă.
În ultimii ani, sănătatea mentală a sportivilor se numără tot mai des printre subiectele abordate în spațiul public. Există în continuare cazuri grave, care trec nesesizate de conducerea unui club. Fie că vorbim de fotbaliste care încearcă să își echilibreze viața personală cu cea profesională, sau de jucători de baschet care își rup un ligament, iar recuperarea durează o veșnicie, vorbim de tineri care au nevoie de sprijinul moral de și înțelegerea echipei administrative.
Recunosc că nu mă interesasem foarte mult de acest subiect înainte, iar când am văzut în programul de la Nordic Film Festival proiecția Tigers (2020), mi-am spus „Uuu, fotbal, e pentru mine”. Pentru cei care n-au citit materialele mele de pe platformă (n-ar fi rău s-o faceți): pasiunea mea pentru fotbal (și pentru sporturi în general) este de o intensitate enormă.
Îmi place să urmăresc fiecare moment, să cunosc intenția din spatele lui, să citesc galeria, să văd progresul din spatele sportivilor – pe scurt, îmi place să analizez mai mult decât jocul. Ceva asemănător s-a întâmplat și cu Tigers. Sufletul meu de microbistă știa că va fi bun, dar sufletul meu de scriitoare nu s-a așteptat să fie atât de bun.
Obiceiuri personale
Ca de fiecare dată când am mers la Nordic Film Festival, am ajuns mult prea devreme. Știam că mă așteaptă o proiecție de două ore, așa că m-am oprit la o țigară în fața cinematografului. Am deliberat dacă să fac un mic research înainte de film sau după, dar fiind atrasă de Poppy – pisica cinematografului, am cam uitat. Joke’s on me, pentru că avea să mă surprindă plăcut.
Nu știu dacă e ceva cu jucătorii de fotbal suedezi, dar după experiența I Am Zlatan de la TIFF nu puteam să nu mă aștept la ceva bun. Eram sigură, în adâncul meu, că o să-mi placă de mor. Au ceva filmele suedeze, care-mi provoacă o liniște nedefinită. Muzica faină, tonurile reci, modul lor de raportare la anumite aspecte ale vieții – it is nordic and I love it.
Sprijină interesul voluntarilor noștri pentru cinematografie!
Frigul nordic care te încălzește
Filmul Tigers este vine din Suedia, iar regizorul se numește Ronnie Sandahl. Cele aproape două ore spun povestea de viață și de moarte din industria fotbalului. Prin punerea în scenă a poveștii reale a lui Martin Bengtsson, un tânăr talentat, de doar 16 ani, care a fost vândut la Inter, regizorul arată toate problemele cu care acesta se confruntă și modul disperat în care încearcă să supraviețuiască presiunii. Visul său din copilărie ajunge să devină cel mai mare coșmar. Încă odată ni se confirmă că, în lumea sportivilor, orice lucru și orice persoană au un preț.
Mi-au plăcut mult personajele și, mai ales, personajul principal. Rutina aproape bolnăvicioasă pe care o avea și pe care o prezintă în prima parte a filmului te ajută foarte mult să-l înțelegi. Relația cu părinții este și ea, totodată, foarte bine portretizată – de fapt, absența lor. Și un aspect care mi-a atras atenția a fost și faptul că dacă te uiți clueless la film, nu poți să-ți dai seama neapărat de problemele personajului – ești concentrat atât de mult pe aspectele materiale și legate de cariera sportivă încât îți sare din privire sănătatea mentală (exact ca în viața de zi cu zi).
Citește și „Despre mistificarea fericirii”, o cronică despre Le petit Nicolas
Martin Bengtsson
Filmul este bazat pe povestea reală a lui Martin Bengtsson, un fost fotbalist profesionist suedez, care a jucat ca mijlocaș. În 2003, acesta și-a părăsit clubul din Suedia și a ajuns la Inter Milano, de unde a plecat după doar nouă luni, după ce a fost diagnosticat cu depresie. În 2007 și-a scris autobiografia, intitulată I skuggan av San Siro (ro: „În umbra lui San Siro” – San Siro este numele stadionului oficial al echipei milaneze, n. red.), unde povestește despre experiența pe care a avut-o la clubul italian. În prezent, este muzician și jurnalist.
Chiar dacă au trecut aproape 20 de ani de la experiența nefericită a lui Martin de la Inter, în prezent încă există cazuri în care sănătatea mentală a sportivilor este neglijată sau ascunsă. Deși suedezul nu a mai jucat fotbal, a reușit să influențeze lumea sportivilor.
Tigers a rulat pe 25 septembrie 2022 la Cinema Elvire Popesco, în cadrul Nordic Film Festival.
A făcut parte și din programul FFIR#14 – festival al cărui coverage îl poți citi tot pe platforma noastră.
Citește aici toate cronicile noastre de la Nordic Film Festival
O cronică de Oana Stănișor
Editare: Sorina Sfreja-Nemeș
Corectură: Iulia Dromereschi
Layout: Iulia Marc
Sursă imagini: IMDb.com
Lasă un răspuns