Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. Aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.
Proiectul Una din Trei își propune să confrunte această situație pe multiple căi. La confluența dintre cercetare și artă, adresând durerea prin empatie și însingurarea prin deschiderea către comunitate, pentru a stimula vindecarea, exprimarea, înțelegerea și adaptarea.

Proiectul are în vedere organizarea unei expoziții participative itinerante în România (septembrie 2024), Bulgaria (octombrie 2024) și Polonia (în prima jumătate a lui 2025). Vor fi reunite lucrări ale unor artiști români și internaționali, cât și obiecte personale, povești și lucrări artistice culese de la persoane care s-au confruntat cu aceste experiențe. Această expoziție va fi susținută de realizarea unui studiu comprehensiv despre reprezentarea pierderii de sarcină și infertilității în spațiul public din România și Bulgaria, până în luna iunie. Vor fi organizate șase ateliere de storytelling în care nouă persoane vor fi ajutate să-și exprime poveștile prin artă.
O invitație la terapie prin artă și prin dialog
Proiectul este conceput și implementat de o echipă creativă cu mulți ani de lucru în comunități vulnerabile. Pentru Una din Trei va colabora cu mai cu mai multe artiste (Maria Stanisheva – regizoare animație, Bulgaria; Sabina Tupan – arta multimedia, România; Suzana Dan – pictoriță, România). Echipa își mai propune o abordare artistică înrădăcinată în empatie a unor situații de maximă vulnerabilitate. În acest spirit, Una din Trei invită la vindecare colectivă prin intermediul a șase ateliere.
Prin intermediul filmului, fotografiei și sunetului, participanții vor explora povești și vor comunica despre reziliență, speranță și transformare. Vor găsi conexiuni cu ceilalți și moduri de a trece peste durere. Participanții nu trebuie să aibă experiență în domenii artistice sau creative. Atelierele nu sunt doar despre sublimarea experiențelor proprii prin artă, ci sunt focalizate pe crearea unor spații în care trăirile personale sunt văzute, auzite și validate.
Atelierele vor avea loc de două ori pe lună, între 20 aprilie și 1 iunie, cu sesiuni cuprinse între 90 și 120 de minute, în spațiul Pe Stop.
Mai multe informații se regăsesc în formularul de înscriere.
Asociația Patrupetrei, sub egida căreia se desfășoară proiectul Una din Trei, este în căutare de asistenți de proiect. Alături de Ruxandra Gubernat, Ioana Brăilescu și Andrei Dudea, asistentul va contribui la cercetare prin colectarea de date, cât și la organizarea evenimentelor. Timpul necesar este de 3-4 ore pe săptămână, online, iar durata proiectului este de șase luni.
Persoanele interesate sunt invitate să-și trimită CV-ul și câteva fraze explicând interesul pentru proiect și orice experiență relevantă, la ruxandra.gubernat@gmail.com sau i.brailescu@gmail.com, până la data de 15 aprilie.

Prin artă și comunitate, către vindecare
Una din Trei este un proiect pus sub semnul reunirii, al empatiei, al comunității. Experiențelor personale li se dă glas într-o manieră incluzivă. Empatia nu vine din izolare și categorisire, ci din împărtășire. Expoziția rezultată în urma proiectului va conține atât lucrări audio-video, cât și minimum 30 de obiecte ilustrative pentru povești personale, împreună cu 10 lucrări artistice primite de la persoane afectate de pierderea sarcinii și/ sau infertilitate.
Aceste semne ale durerii și ale rezilienței vor fi adunate prin intermediul unor apeluri publice care urmează să fie anunțate. În plus, expoziția va cuprinde și cele nouă lucrări pe care le vor produce participanții la ateliere, însoțite de un performance realizat de Ruxandra Gubernat, intitulat „Not This Baby in My Belly”.

Primul spațiu în care va putea fi văzută expoziția este Rezidența BRD Scena 9, la București, în septembrie 2024. În luna octombrie, expoziția va călători la Sofia, în Bulgaria. În prima parte a anului viitor, acest mini-muzeu participativ va ajunge și în Polonia, cea de-a treia țară parteneră în proiect, în galeria lokal_30 din Varșovia.
Detalii despre proiect se găsesc pe Facebook și Instagram.
Una din Trei este un proiect Patrupetrei, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN.
Cu sprijinul: Pe Stop, Rezidența9, Animadocs, lokal_30, Centrul Filia, Feminism România.
Partener instituțional: SNSPA
Parteneri media: Radio România Cultural, IQads, Zile și Nopți, Scena9, Ziarul Metropolis, Revista Golan, life.ro, Bookhub, Capital Cultural, Iscoada, Curatorial, Propagarta, Empower Artists, Happ.ro, Palindrom, Spotmedia.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Comunicat adaptat pentru WordPress de Briana Lupea
Lasă un răspuns