recenzie roman love theoretically

Love. (O carte bună), Theoretically

Miss Romantica-Incurabilă, Ema, este o cititoare care trăiește pentru o poveste de dragoste de calitate. Însă gustul ei s-a rafinat de-a lungul timpului, astfel încât nu orice mai este hrănitor pentru apetitul romantic. Tocmai de aceea, Ema, adică eu, am luat o pauză de la a citi orice roman din acest gen.

Am așteptat să apară unul care să mă cucerească cu adevărat, un fel de dragoste la prima vedere. Ce care m-a convins să revin? Să fie „Love, Theoretically”, de Ali Hazelwood, iubirea pe care o așteptam de mult timp?

CUMPĂRĂ CARTEA DE LA CĂRTUREȘTI!


De la romance la Oppenheimer

„Love, Theoretically”, de Ali Hazelwood, pare o carte tipică de dragoste: enemies-to-lovers, populară pe Tik-tok, a.k.a o rețetă clasică pentru un roman perfect. Acest lucru m-a făcut să evit cartea pentru așa mult timp. După experiența neplăcută pe care am avut-o cu primul roman al autoarei, cărțile acesteia nu mă mai atrăgeau, mai ales că, în esență, păreau la fel: urmăreau o poveste de dragoste tip enemies-to-lovers, în care protagonista are un job în STEM.

 

cronica love theoretically de Ali Hazekwood
„Love, Theoretically” de Ali Hazelwood (c) Ema Toda

 

Având aceste lucruri în minte, întrebarea persistă: de ce am citit această carte, atunci? Am fost convinsă de un lucru foarte interesant: toate persoanele care au citit această carte au spus că au înțeles filmul Oppenheimer mai bine. Toate motivele pentru care nu ar fi trebuit să citesc această carte au fost demontate în momentul în care am auzit de acest fenomen.

 

Vrei să afli mai multe despre Oppenheimer?

Citește articolul Două filme despre OM de Alexandra Șteți!

 

Mi s-a părut fascinant cum o carte clișeică de dragoste te-ar putea ajuta să înțelegi mai bine un film istoric, însiropat cu note de știință, așa că mi-am zis că trebuie să citesc și eu „Love, Theoretically”.

Deci, care este legătura dintre ,,Love, Theoretically” de Ali Hazelwood și filmul „Oppenheimer”? Răspunsul la finalul recenziei.

 

recenzie roman love theoretically
Roman de dragoste „Love, Theoretically” de Ali Hazelwood (c) Ema Toda

Enemies-to-lovers: atomul cărții

Premisa cărții pare destul de simplă: Elsie este fiziciană teoretică și nu are loc de muncă. Din acest motiv, este nevoită să lucreze part-time, ca pereche-falsă. Mai exact, să se prefacă a fi partenera unor clienți pentru acele situații stânjenitoare din viață când ai nevoie de o pereche. În acest timp, Jack este fizician experimentalist și, totodată, fratele mai mare al unui client recurent din agenda lui Elsie.

Ideea cărții? Fascinantă! Execuția? Deplorabilă…

Asta doar din cauza etichetei sub care este vândută cartea, și anume cea de enemies-to-lovers. Personajele au un motiv așa de bun să se urască, încât la jumătatea cărții uiți de ce simțeau asta în primul rând.

 

Citește articolul Emei Toda – Top 10 cărți răcoroase de citit vara aceasta – ca să afli mai multe despre ce scrie Ali Hazelwood!

 

Ura lui Elsie are rădăcini în rivalitatea dintre fizicienii teoreticieni și experimentaliști – mai exact un articol pe care Jack îl scrisese și în care vorbea despre teoreticieni. O situație de genul acesta în viața reală are două posibile moduri de abordare: ori tratezi rivalitatea ca pe o glumă, deoarece îți dai seama că este pueril să gândești altfel, ori ești destul de imatur încât să fii serios, moment în care persoanele din jurul tău refuză să te mai considere credibil.

Demontând astfel argumentul din partea lui Elsie, ajungem la concluzia că ea nu are motive raționale să-l portretizeze în ipostază negativă pe Jack. Din contră, ea alege în mod arbitrar pe tot parcursul cărții să abordeze o atitudine imatură, care devine obositoare.

 

recenzie roman love theoretically
Romanul Love, theoretically (c) Ema Toda

 

Cartea e scrisă la persoana întâi, singular, vocea narativă aparținând lui Elsie. A fost atât de epuizant să trăiesc mereu în capul ei! A trebuit să iau pauze lungi de la lectură la fiecare zece pagini. Simțeam că ascult gândurile unei puștoaice care a mâncat prea mult zahăr la prânz.

 


ÎȚI PLAC MATERIALELE NOASTRE ȘI VREI SĂ CITEȘTI ȘI MAI MULT?

Ne poți susține activitatea chiar și de la distanță!


 

Cât despre Jack, nu știu dacă e de carton pentru că îl privim din perspectiva lui Elsie. Sau pur și simplu așa trebuie să fie el? Motivul pentru care o urăște? Și mai pueril decât al protagonistei. E atât de deplasat, încât nici nu vreau să intru în detalii.

De asemenea, ca love interest, e lipsit de substanță. Ce calități are? Este frumos… și puțin rece. Posibil să aibă o traumă pe care o va despacheta cu protagonista ca moment de conectare ulterior. Nu e spoiler, doar face parte din rețeta acestor tipuri de romane. E așa de dureros să dai peste aceeași intrigăm din nou și din nou…

De ce nu putem crea personaje care nu par reciclate? Universul lecturii nu se confruntă cu poluarea, ca universul nostru. Vă rog, faceți ceva nou!

O femeie în STEM: altă ocazie pierdută

Ca femeie în STEM, am pornit cu dorința de a avea parte de puțină reprezentare în acest domeniu. Nu, nu sunt fiziciană, însă mă gândesc că experiențele femeilor într-un domeniu dominat de bărbați se aseamănă.

 

love theoretically Ali Hazelwood
Romanul Love, Theoretically (c) Ema Toda

 

În schimb, am avut parte doar de câteva momente fără substanță, care nu sunt reprezentative pentru această lume, ci mai de grabă pentru societatea văzută macro. Sunt conștientă că nu acesta este focusul cărții. Însă, având în vedere că poveste de dragoste nu prea avem, și nici această perspectivă asupra ipostazei femeii în STEM nu apare, cu ce rămânem?

Și dacă nu dezvoltăm puțin această idee, de ce am pornit cu ea de la început? Da, este un cadru frumos, există câteva detalii care decorează povestea, însă atât. Dacă aș fi îndrăzneață, aș spune că, dacă le excludem, povestea nu s-ar schimba radical.

 

Îți plac cărțile de dragoste?

Citește și articolul „Twisted Love” | O poveste de dragoste mult mai întunecată decât te aștepți de Melissa Costăchescu!

 

Astfel, care este legătura dintre Love, Theoretically” de Ali Hazekwood, și filmul Oppenheimer? Pe scurt, niciuna. În carte se explică diferența dintre un fizician teoretician și unul experimental. În rest, nu am sesizat niciun detaliu-cheie care să-ți schimbe perspectiva asupra filmului.

Practic, tot ce trebuie să știi e că fizica teoretică folosește modele matematice și raționamente sau abstracții ale fizicii, în încercarea de a înțelege natura. Scopul este raționalizarea, explicarea și predicția fenomenelor fizice. În schimb, fizica experimentală se bazează pe aplicațiile sale practice.

 

Cum ziceam, o carte bună, theoretically

În concluzie, „Love, Theoretically” este o carte romance drăguță. Poate fi apreciată cu adevărat dacă o lași pe ea să te surprindă și nu pornești la drum, ca mine, cu așteptări prea mari și preconcepții greșite. Acestea, deși sunt fondate, doar strică plăcerea lecturii, ori însăși plăcerea lecturii este ceea ce căutăm cu toții.


 

Cronică scrisă de Ema Toda

Editare: Sorina Sfreja-Nemeș

Corectură: Iulia Dromereschi

Layout: Andreea Sterea

2
Ema Toda
Încă din clasa a V-a am fost pasionată de lectură, citind romanele de parcă erau apă, iar eu eram cel mai însetat om din lume. Aș putea să mă caracterizez ca un cititor gurmand pentru că pot să savurez orice tip de carte.