banner gala HOP
Cover Gala HOP. GRAFICĂ Mihai Păcurar

Laureații Galei Tânărului Actor HOP 2023

Ediţia a 26-a a Galei Tânărului Actor HOP, program de tradiție al UNITER, s-a încheiat în seara zilei de 2 septembrie, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia.

Direcția artistică a programului fost asigurată de regizorii Alexandru Dabija și Leta Popescu, care au ales ca temă PREZENȚA ACTORULUI, urmărind relația dintre actor și mijloacele tehnice și căutând un echilibru între specificul teatrului și tehnologie.


Juriul de preselecție – care a decis cine sunt cei care merg în etapa finală – a fost format din: George Albert Costea (actor), Alexandru Dabija (regizor), Catinca Drăgănescu (regizoare) și Leta Popescu (regizoare).

Cei 25 de actori selectați pentru competiția de la Alba Iulia (13 artişti la secţiunea Individual şi 5 grupuri) au participat la ateliere de creație și masterclassurile susținute de artiștii Alexandru Dabija, Leta Popescu, Dragoș Buhagiar și Andrei Cozlac. Întâlnirile au avut loc înaintea concursului, în perioada 26-29 august, la Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia și la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia.

Juriul final al concursului – care a analizat prestațiile concurenților și a decis câștigătorii premiilor Galei HOP, ediția 26 – a fost format din: Anca Hanu (actriță), Marcel Iureș (actor), Anna-Maria Popa (actriță, manager), Bobi Pricop (regizor) și Cătălin Ștefănescu (dramaturg, regizor, realizator TV).

 

Concursul a fost transmis zilnic, în direct, pe site și pe contul de Facebook al Galei HOP.

 

Prezentatorii Galei HOP 2023 au fost actrița Ioana Bogățan, managerul Teatrului de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia și actorul Alexandru Voicu.

Felicitări concurenților HOP 2023! Andrei Marius Barbu, Ama Beschieru, Paul Bondane, Cristina Casian, George Cocoș, Alexandru Condurat, Andrei Cristea, Eduard Crucianu, Radu Fărcane, Francesca Fülöp, Maria Grosu, Robert Ioan, Oana Jipa, Tudor Manea, Andrei Mărgineanu, Răzvan Mîndruță, Ingrid Neacșu, Răzvan Omotă, Sașa Pânzaru, Andrei Pleșa, Sara Pongrac, Gabriela Porumbacu, Denissa Rogoz, Alexandru Romescu, Denisa Vraja.

 

poza de grup cu actorii galei hop
Actorii Galei HOP. FOTO Andrei Gîndac

 

Organizatorii înaintează mulțumiri tuturor celor care le-au fost alături în planificarea Galei Tânărului Actor HOP 2023. Echipe artistice și tehnice. Tineri artiști. Parteneri. Tuturor și fiecăruia în parte. Pentru determinare, dedicație, generozitate, răbdare, profesionalism, și bucuria de a lucra împreună.

 

PREMIILE GALEI TÂNĂRULUI ACTOR HOP 2023

Premiul „ŞTEFAN IORDACHE” – Marele Premiu al Galei Tânărului Actor HOP a fost acordat actorilor Ama Beschieru și Robert Ioan, pentru momentul „ANGAJAȚI-MĂ!”, creație colectivă cu inserții din „Pescărușul” de A.P. Cehov.

Premiul pentru cea mai bună actriţă a fost acordat actriţei Sașa Pânzaru.

Premiul pentru cel mai bun actor a fost acordat actorului Răzvan Omotă.

 

castigatorii marelui premiu hop
Ama Beschieru și Robert Ioan în „Angajați-mă!”. FOTO Andrei Gîndac

 

Premiul „CORNEL TODEA” – Premiul pentru cea mai bună trupă de actori a fost acordat actorilor Andrei Marius Barbu și Francesa Fülöp, pentru momentul „TIC TAC TOK”, creație colectivă.

Premiul „SICĂ ALEXANDRESCU”– Premiul special al juriului a fost acordat actriței Oana Jipa, pentru „Măgarul și catârul” de Esop (proba impusă).

 

PREMII GĂZDUITE

Premiul pentru prestanţă, rostire scenică şi expresie corporală instituit de actrița Dorina Lazăr a fost acordat actriței Gabriela Porumbacu, pentru „ACTOR SPECTATOR”, text propriu cu inserție după „Nuntă însângerată” de Federico García Lorca.

Premiul „1/10 pentru FILM la TIFF” a fost acordat actorului Radu Fărcane.

 

Premiile Publicului (decise în urma votului pe site)

Cea mai bună actriţă: Gabriela Porumbacu – 915 voturi

Cel mai bun actor: Alexandru Romescu – 603 voturi

Cea mai bună trupă de actori: Eduard Crucianu, Radu Fărcane, Tudor Manea, Andrei Mărgineanu, Andrei Pleșa, Sara Pongrac și Denisa Vraja, pentru momentul „UNTITLED”, creație colectivă – 959 voturi

Fotografiile de mai jos sunt meritul lui Andrei Gîndac.


Comunicat adaptat & layout de Teodora Dumitroaea.

1
Teodora Dumitroaea
Mereu mi-au plăcut poveștile. Și mereu mi-au plăcut oamenii. Iar când legi oamenii de povești, ajungi la viață, la comunitate, la ideea de a primi și de a oferi.