Coperta festivalului de film TAIFAS
Sursă foto: www.taifasfestival.ro

TAIFAS – festival de film și cultură balcanică, la Timișoara. Program complet și bilete disponibile

TAIFAS – Festivalul de film și cultură balcanică anunță programul complet și punerea în vânzare a biletelor. Prima ediție, Noi Începuturi, va avea loc în perioada 5-12 noiembrie 2023, la Cinema Victoria Timișoara. Aceasta propune publicului 14 dintre cele mai recente producții balcanice ale anului, premiate la festivaluri prestigioase din Europa.


 

Astfel, pe www.taifasfestival.ro, publicul este invitat să descopere selecția acestei ediții, realizată din peste 80 de filme. Biletele pot fi achiziționate online de pe site-ul festivalului sau de pe site-ul Cinema Victoria Timișoara. De asemenea, cinefilii beneficiază de o reducere: la șapte bilete adăugate în coș, vor achita doar cinci.

 

Afisul oficial al festivalului TAIFAS
Sursă foto: www.taifasfestival.ro

 

Cătălin Olaru, directorul artistic al festivalului TAIFAS, critic și curator de cinema, povestește despre filmele din program:

La Taifas, nu ne temem de concurența din partea cinemaului comercial. Avem supereroi la noi acasă, în Balcani.

În Safe Place, Pelikan și A Cup of Coffee and New Shoes On, întâlnim trei protagoniști tomnatici, care se bucură din plin de superputerea spleenului. Aripa rohmeritei, un fel de kriptonită cu plus, l-a atins din plin pe Umut Subaşı, regizorul lui Almost Entirely a Slight Disaster, cel mai parizian film care se petrece în Istanbul din toate timpurile.

Dacă alți supereroi luptă pentru a salva lumea, Ivan din A Good Driver vrea doar să se salveze pe sine, în timp ce copiii din Carbide salvează cu vârf și îndesat umorul, în ciuda împrejurărilor neprielnice. Unde mai pui că supereroii Taifas se bucură de abilitatea de a călători în timp.

Deși s-ar zice că direcția cea mai la îndemână e înapoi, privirea înainte nu lipsește din peisaj. Lost Country și The Summer of 91 dezgroapă un timp pe care e ușor să-l uiți, dacă nu l-ai trăit pe pielea ta. Europa ne readuce într-un prezent corporatist la fel de puțin îmbucurător. Balada și Have You Seen This Woman? furnizează o binevenită infuzie de speranță: în 2023, feminismul nu doar se discută, ci se și trăiește.

În sfârșit, Embryo Larva Butterfly, Once Upon a Time in The Future: 2121 și White Plastic Sky ne propulsează într-un viitor apocaliptic, dar în același timp viu. O dovadă în plus că filmul balcanic, cu supereroi sau fără, trăiește bine-mersi.”

Deschidere, bilete și informații

Deschiderea oficială a festivalului Taifas are loc duminică, 5 noiembrie, de la ora 18:30, la Filarmonica Banatul Timișoara, cu un concert al lăutarului-culegător de muzici de tradiție: Simion Bogdan-Mihai și Taraful „Lăutarii de Mătase”.

Experiența muzicală va fi completată de tinerii din Taraful „Crescut pe Muzică”. Biletele pentru concert sunt disponibile online pe www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea.

 

TAIFAS Festival - A cup of coffee
Sursă foto: www.taifasfestival.ro

 

Mai multe informații despre toate evenimentele din cadrul festivalului TAIFAS, se găsesc pe pagina de Facebook Taifas Festival sau pe site-ul www.taifasfestival.ro.

 

Festivalul de film și cultură balcanică este rezultatul colaborării dintre două organizații pasionate de filmul de artă și, în special, de cel balcanic – Asociația Culturală Contrasens și Bad Unicorn.

Finanțatori: AFCN, Ministerul Culturii prin Centrul de Proiecte Timișoara

Parteneri de proiect: Archeia Tainion tis Ellados Tainiothiki (Grecia), Arte Urbana Collectif (Bulgaria), Asociația CRIES și Festivalul de gastronomie artizanală „La Pas”, Bacaci Sjenki / Shadow Casters (Croația), Cinema Arta Cluj, Cinema Victoria Timișoara, Cinemateca Portuguesa (Portugalia), CinEd, Casa Corpului Didactic Timiș, Filarmonica Banatul, FITT, Hotel Excelsior, iabilet.ro, Institutul Francez, Librăria La Două Bufnițe, Sakarya Film University (Turcia), Universitatea de Vest Timișoara.


Comunicat adaptat pentru WordPress de Briana Lupea

0
Briana Lupea
Sunt Briana, mare iubitoare de cărți, muzică, dans și animale. Scriu articole petru AIVI și, în secret, poezii. V-am spus că îmi place absolut fiecare lucru pe care îl fac pentru AIVI?