Sursă foto: FCDL

MARȘUL PENTRU LOCUIRE: Accesul la o locuință decentă e un DREPT FUNDAMENTAL, și totuși este încălcat zilnic!

Sâmbătă, 4 noiembrie 2023, începând cu ora 14:00, va avea loc marșul pentru dreptul la locuire. Se va pleca în marș din fața Teatrului Național București, pentru a striga împreună că locuirea e un drept fundamental al tuturor, și nu un merit sau o reușită individuală.


Se iese în stradă pentru că veniturile rămân mici, în timp ce chiriile cresc alarmant, prețul la utilități crește, ratele au crescut și precaritatea amenință tot mai multe persoane:

⚬ tineri care încearcă să se mute din familie, din cămine, sau trebuie să părăsească sistemul de protecție
⚬ mame singure
⚬ persoane cu dizabilități care au pensii mici sau care nu mai pot lucra cu normă întreagă
⚬ persoane rome discriminate pe piața chiriilor
⚬ femei care încearcă să plece dintr-o relație abuzivă
⚬ persoane evacuate, care nu își permit o chirie atât de scumpă cum este în București sau alte orașe mari
⚬ familii care trăiesc în condiții de supraaglomerare sau poluare sau în condiții inadecvate sănătății
⚬ persoane LGBTQIA+ care cu greu își pot găsi un loc de muncă stabil și bine plătit cu care să se descurce pe piața imobiliară.

Sursă foto: FCDL. Marșul pentru locuire din 2022

Suntem zeci de mii de persoane, poate chiar sute de mii, care ne confruntăm cu aceste nedreptăți, în timp ce piața imobiliară explodează. Dar locuirea nu este un lux sau un moft, ci un drept fundamental al tuturor, nu doar a celor care își permit.

Vom ieși la marș sâmbăta aceasta, și în fiecare an, și de câte ori este nevoie, până când Primăria Municipiului Bucureşti și primăriile de sector vor construi și aloca locuințe sociale pentru toată lumea care are nevoie – cel puțin cele peste 20.000 de familii care au un dosar depus și aflat în așteptare!

Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire (FCDL) a fost lansat în 2013-2014 de un grup de persoane evacuate și amenințate cu evacuarea din București, alături de rude ale acestora, prieteni, activiști, artiști și ONGiști. Se adresează, în primul rând, evacuaților, persoanelor care locuiesc în condiții precare, dar și tuturor oamenilor care susțin dreptul la o locuință decentă; organizațiilor civice, grupurilor politice independente, dar și mass-mediei, decidenților politici, autorităților locale și centrale.

FCDL vă îndeamnă să vă alăturați protestului lor sâmbătă, 4 noiembrie 2022, la ora 14:00, în fața Teatrului National din Piața Universității. Protestul se va desfășura în mod pașnic, dar cu multă determinare și voci puternice.

Contact:

Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire

0736 982 480, 0726 036 408

fcdloc@gmail.com

http://frontulcomun.ro/

0