Perspective: Cum să participi la o tabără din pat

În perioada 17-31 octombrie, Denisa Răduță, redactor-șef adjunct în redacția noastră din Curtea de Argeș, tânără implicată și voluntară cu experiență, a participat la YES! Camp, o tabără în mediul online organizată de trei absolvenți ai programului Future Leaders Exchange (FLEX) și finanțată de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România. Obiectivul taberei a fost de a crește gradul de conștientizare al adolescenților asupra temelor legate de democrație, participarea activă în comunitate și problemelor sociale de actualitate. Totodată, tabăra și-a propus să încurajeze implicarea civică.


După ce ajungi să faci parte din comunitatea de Alumni a American Councils Romania nu mai dai înapoi. Și nu pentru că te reține ceva, ci pentru că nu-ți mai dorești.

Fotografie din arhiva personală (c) Denisa Răduță

E un grup imens de oameni superimplicați și dedicați, care organizează o diversitate de activități. De la webinarii despre anxietate până la tabere pentru egalitatea de gen (Girl Up! Camp), persoanele din această comunitate au dat întotdeauna dovadă de profesionalism și de un simț civic și incluziv ridicat. Fie că este vorba despre Camp Kennedy sau de YES! Camp, două proiecte la care am avut bucuria să particip, vestea că am fost selectată a fost o surpriză plăcută și, pe termen lung, a reușit să trezească în mine activista pe care nu o cunoșteam atât de bine, care are nevoie de liste pentru a se asigura că nu uită lucruri din ordinea de zi.

Proiectul despre care vă povestesc este YES Camp (Youth Engagement in Society). Este un program care are la bază dorința de a dezvolta spiritul civic în rândul tinerilor. S-a desfășurat în perioada 17-31 octombrie, în sesiuni de două și respectiv 6/7 ore, pe zoom. YES a fost împărțit în două secțiuni: cea teoretică și cea practică. În partea teoretică, am avut ateliere pe teme diverse, precum Advocacy, petiții și proteste (Olga Popescu, Declic), diversitate și toleranță (Cătălina Olteanu, membră a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării), Media Literacy (Ioana Avădani, Centrul pentru Jurnalism Independent – invitată, de altfel, și la QA AIVImedia.hub, în iunie) sau „lecții de legaleză” despre cine deține puterea în stat (Cezara Grama, Expert Forum).

Participantă. Cum a arătat programul nostru

În ciuda faptului că aveam un program încărcat, curiozitatea ne-a ținut în priză și ne-a permis să ne concentrăm de-a lungul mai multor ore. Coordonatorii au fost foarte deschiși și prietenoși, iar comunicarea a fost fluidă. Pe tot parcursul experienței, am fost încurajați să punem întrebări și creativitatea ne-a fost susținută când ne-am prezentat ideile de proiecte.

Deși online, am reușit să discutăm în timpul pauzelor de cafea și în partea practică, atunci când am lucrat la proiectele noastre de follow-up. Cu siguranță nu s-a apropiat de intensitatea sentimentelor pe care le ai în timpul unei interacțiuni directe, dar s-a deosebit prin abordare și curaj. Inițial, proiectul era gândit astfel încât să ne întâlnim în vară, dar pandemia a stopat demersurile, cum a făcut în cazul multor alte evenimente. Mulțumită unei coordonări eficiente și a unui curaj de o încăpățânare benefică, proiectul s-a desfășurat în ciuda impedimentelor.

Pe parcursul celor două săptămâni am primit și un pachet de obiecte promoționale care ne-au bucurat enorm, mai ales că s-a ținut cont de criza climatică și cadourile erau fie din materiale sustenabile, fie hand-made, de la producători locali.

Organizatoare. Propriul meu eveniment de follow-up

Evenimentul meu de follow-up a avut loc în 28 noiembrie și a avut la bază dorința mea de a îmbunătăți comunicarea dintre autorități și localnici. Am identificat sursa acestei probleme ca fiind dezinformarea privind atribuțiile autorităților. Cezara Grama ne-a explicat pe parcursul webinar-ului „(De)Votat” modul de desfășurare, importanța, dar și câteva informații prețioase legate de cum să facem o alegere informată când vine vorba de astfel de lucruri substanțiale. Fiind atât de aproape de 6 decembrie, ne-a explicat într-o oră și jumătate ce și cum se va vota, mai exact, și cum funcționează Parlamentul. Deși nu au fost mulți, participanții s-au arătat încântați.

A fost foarte fain atelierul. M-am bucurat să învăț câteva aspecte legate de vot și atribuțiile Parlamentului. Nu știam mai nimic, deci a fost extrem de benefic. Mi-a plăcut enorm modul în care a explicat, pe înțelesul tuturor.” – Cătălina

Mulțumiri speciale echipei YES (și în special lui Ștefan, care mi-a suportat mesajele de la 12 noaptea și întârzierea), dar și Cezarei, care este cu siguranță unul dintre cei mai calzi traineri cu care am lucrat. A știut să mă calmeze când intram în panică și, totodată, a rămas aproape de noi toți și după eveniment, trimițându-ne diverse link-uri de referință.

Ce am avut de câștigat în urma participării? Pe lângă informații diverse, noi contacte și prietenii, o trezire din letargia provocată de situația actuală. Știu că e dificil, însă implicarea, chiar și în mediu virtual, e la fel de plină de satisfacții. În plus, e pur și simplu minunat să observi cum de la participarea în cadrul unor astfel de inițiative ajungi chiar să le coordonezi și, poate, mai departe de atât.

Pentru a rămâne la curent cu evenimente similare sau ediții viitoare ale programului, este important să le urmăriți paginile de Facebook și Instagram (FLEX Alumni Romania, American Councils Romania)


Propunere & redactare: Denisa Răduță

Editare: Iulia Dromereschi

6

Comentează