FOTO: IMDb

NFF 2023 | „Owls” – evadarea din relații toxice

Filmul Owls prezintă viața unui tânăr, Páll, căruia i-au murit soția și fiica, el trăind de atunci izolat de societate. Acesta păstrează amintirea celor două și încearcă să se adapteze cât mai bine la singurătate.

Filmul face parte din selecția Nordic Film Festival, ediția a patra, iar proiecția are loc la Cinema Elvire Popesco. Regizorul islandez Teitur Magnússon își face debutul în filmele de lungmetraj în 2021 prin această peliculă.


Viața unui tânăr izolat

Páll trăiește izolat de societate într-o casă din munți, unde se îngrijește singur, vânează pentru a avea hrană și își ocupă timpul cu diverse activități. Pe pereții casei lui se află multe picturi și desene cu bufnițe, de unde provine și titlul filmului, realizate de soția sa. Acesta păstrează amintirea ei pictând la rândul său câte o bufniță pe zi, în timp ce se uită la o fotografie cu soția sa, încercând să se apropie de talentul ei. Este o scenă importantă și mi-a transmis multă emoție. Am înțeles că a fost o pierdere mare pentru Páll.

Există momente din film când acesta vorbește singur, ceea ce ne transmite faptul că el simte că restul familiei este încă prezentă în acea casă.

 

FOTO: IMDb

 

Schimbări bruște

Auzind zgomote din afara casei, Páll găsește o tânără care dormea într-o mașină veche din curtea lui. Acesta o aduce în casă, unde se observă că e rănită și o așază pe o canapea. Tânăra Elísabet observă modul de viață a lui Páll și se adaptează greu, nefiind deloc obișnuită. În schimb, lui Páll îi revin din ce în ce mai multe amintiri despre trecutul lui cât timp Elísabet rămâne în casa lui.

 

Dacă dorești să citești mai multe despre abuzul de putere, citește și Death of the horse/Vdekja e kalit (1992) Saimir Kumbar

 

Obstacole în relația toxică

Iubitul lui Elísabet, Úlfur, apare neașteptat la volanul unei mașini mari în fața casei lui Páll, spunând că locația de pe telefonul iubitei apare acolo, dar Páll neagă orice aspect despre ea. El se întoarce în mod repetat acolo, uneori întâmpinându-l chiar Elísabet, care refuză să se întoarcă acasă cu iubitul ei.

Mi se par importante scenele în care Úlfur încearcă să o manipuleze pe Elísabet, întrucât astfel de evenimente pot fi întâlnite în viața multor persoane. Mai mult decât atât, mi se pare că se poate învăța ceva din acest lucru, observându-le dintr-o perspectivă obiectivă. Tânăra îi explică lui Páll despre relația abuzivă în care se află, dar îi evidențiază părțile bune din aceasta, cum ar fi vacanțele lor. De asemenea, Elísabet se învinovățește cu privire la relația în care este, de unde observăm foarte bine caracterul toxic al relației.

 

FOTO: IMDb

 


Dacă îți place ce a scris Cătălin, haide aici și: 

Adaptarea la viața izolată

Petrecând multe săptămâni împreună, Elísabet se adaptează stilului de viață în pustietate și începe să facă activități împreună cu Páll, iar acesta o consolează când vine vorba de relația ei violentă. Un punct culminant din film și plin de suspans îl constituie momentul când fata devine curioasă și îi caută lui Páll prin lucruri, unde ulterior descoperă niște bucăți de ziar pe care se arăta faptul că el și-a ucis soția și fiica într-un accident de mașină.

În final, Úlfur își face din nou apariția la casa lui Páll și vrea să o convingă pe Elísabet să se întoarcă la el, de data aceasta abordând o metodă mult mai violentă. Încearcă să o sugrume. Urmează încă un moment de suspans când Páll iese din casă cu o armă și îl împușcă pe Úlfur.

În textul care apare pe ecran la încheierea filmului aflăm că este nevoie în medie de șapte încercări pentru ca o victimă a abuzului domestic să iasă din relație. Consider că tema abordată este importantă în contextul societății noastre. Ne ajută să ne formăm o perspectivă obiectivă a abuzurilor din relații. Prin acest lungmetraj, regizorul Teitur Magnússon descrie foarte bine viața unui bărbat văduv care trăiește izolat, dar și încercarea de evadare dintr-o relație toxică a unei tinere.


Material redactat de Cătălin Ene

Editare de Rahela Ulici

Corectură de Iulia Dromereschi

Layout de Alexandru Bodnar

2
Cătălin Ene
Am 17 ani și sunt elev la un liceu din Câmpina. Cel mai mult îmi place să călătoresc cu trenul. De fapt, am o pasiune pentru trenuri, în special pentru partea tehnică și pentru fotografierea acestora. Pasiunea pentru filme a început de la prietenele care mergeau la cinema, unde le însoțeam, iar apoi am decis să continui să o dezvolt. Îmi place să-mi creez legături cu persoane care au pasiuni comune cu mine și cu care pot comunica fără constrângeri.