banner moon camp challange
FOTO ESA

MOON CAMP CHALLENGE | Cum a cucerit un echipaj de „astronauți” români Luna

Moon Camp Challenge este o competiție internațională organizată de ESA (The European Space Agency), în care elevi din toată lumea își pun mintea la lucru pentru a proiecta o bază lunară (sau diferite componente ale acesteia, în funcție de categoria de vârstă). 


Cea mai avansată categorie este Pioneers (15-19 ani), în care echipele participante trebuie să construiască un model 3D și să proiecteze o bază funcțională, categorie în care a participat o echipă a Colegiului Național „Mihai Eminescu” Suceava, care au reușit să se claseze pe locul al treilea în competiție.

Am aflat despre concurs de la un participant de anul trecut, al cărui echipă a luat locul 2, și ne-am adunat într-o gașcă minunată, care, pe parcurs, și-a schimbat componența. De la patru participanți am ajuns la cinci, după care ne-am întors la trei, am redevenit patru, doar ca în final să avem numărul maxim de șase. Șase, pentru că am vrut să ne armonizăm cu forma bazei, iar membrii echipei au fost: Denis Cătălin Greholea, Sebastian Lucian Amariei, Diana Hîncu, Olga Maria Dumitraș, Vlad Mitrea și Iulia-Maria Sărăcin.

baza lunară
FOTO Denis Greholea

Muncă a fost suficientă și cred că pot să confirme toți coechipierii (și coordonatorii, pentru că a fost creat un întreg workshop pentru participanți, organizat de Daniel-Ioan Diaconu) că perioada în care am lucrat pentru bază a fost una dintre cele mai epuizante din viața noastră. Totuși, după câteva schimbări majore pe ultima sută de metri, care au fost gaura neagră a proiectului, am reușit să predăm pe 19 aprilie o bază care avea să fie o anomalie sau o adevărată inovație. Sau o combinație dintre cele două.  

După predare, timp de mai bine de o lună, am regăsit zilnic mici greșeli care ne-au descurajat și tot extazul din momentul în care am predat într-un final baza s-a stins și s-a transformat în anxietate și stres. Asta până pe 24 mai, când am aflat că toată munca noastră nu a fost în van, pentru că ne-am văzut numele, Artemis, pe locul 3 în secțiunea membrilor ESA. Veste care ne-a lăsat mai mult sau mai puțin într-o stare de șoc și o ușoară confuzie, dar, evident, extazul și dorința de a face mai mult nu lipsesc.

baza lunară - zona industrială
FOTO Denis Greholea

Pe lângă faptul că am câștigat un concurs internațional și baza noastră urmează să se afle în galeria ESA și să fie model de inspirație pentru echipele viitoare, echipele din top 3 vor primi goodie bags și vor participa la un webinar alături de astronauți din ESA (iar locul 1 va primi și o imprimantă 3D). Nu vă agitați, vă vom ține la curent cu tot ce se petrece în continuare (inclusiv la webinar) și vom reveni foarte curând cu mai multe detalii despre cum a prins Duat viață, munca din spate, ideile și experiența participanților. 

Un lucru este clar, totuși, să faci o bază lunară este oricum, dar nu ușor. Însă este foarte satisfăcător să vezi cum ideile tale prind viață. Iar dacă sunteți curioși să aflați mai multe despre baza noastră, găsiți aici proiectul final.


O experiență relatată de: Diana Hîncu (#redacțiasuceava)

Editare: Iulia Dromereschi

5
Diana Hîncu
Sarcasmul și ironia îmi sunt cele mai bune arme... deși uneori sunt însoțite de mult prea multe glume proaste și momente „stânjenante”.