Cinematics | In memoriam Chadwick Boseman

Amintirea unui actor dăinuie prin filmele sale. Este și cazul actorului Chadwick Boseman, renumit pentru rolul prințului T’Challa din Universul Marvel, care s-a stins din viață pe 28 august 2020, la doar 43 de ani, dar care va putea fi revăzut într-o nouă producție cinematografică, Ma Rainey’s Black Bottom. Filmările s-au încheiat cu scurtă vreme înainte ca actorul să se stingă.


Chadwick Aaron Boseman s-a născut pe 29 noiembrie 1976, într-o familie afro-americană din Carolina de Sud. Aplecarea sa spre lumea artei a apărut devreme. După intrarea la liceu, Chadwick Boseman a scris prima sa piesă de teatru, intitulată „Crossroads”. Aceasta a fost pusă în scenă, la școală, după ce unul dintre colegii săi de clasă a fost împușcat mortal. Patru ani mai târziu, tânărul a luat calea Washingtonului pentru a-și continua studiile la Howard University, unde a studiat Arte Frumoase și Regie. După o vară petrecută în Londra, la British American Drama Academy, a revenit în Statele Unite și s-a mutat în New York, unde s-a înscris la și a absolvit Digital Film Academy. Dorindu-și inițial să fie scenarist și regizor, Chadwick Boseman a început să studieze și actoria, pentru a putea să comunice mai bine cu oamenii care ar fi jucat în producțiile lui, fără să știe că acesta avea să fie primul pas dintr-o continuă ascensiune.

Încă de pe vremea când era doar un tânăr actor necunoscut, Chadwick Boseman a ales doar roluri care reprezintă în mod corect membrii comunității afro-americane. Când a primit oportunitatea de a juca într-un soap opera, ceea ce i-ar fi schimbat radical statutul financiar, a refuzat. Actorul considera că personajul ce îi fusese oferit era construit în baza unor stereotipuri rasiale, o imagine la care nu dorea să contribuie, indiferent de cum ar fi fost plătit.

După un deceniu în care cariera sa părea a se rezuma la teatru și televiziune, Chadwick Boseman a obținut primul său rol principal de pe marele ecran, rol ce i-a deschis porțile succesului. În filmul 42, actorul îl interpretează pe Jackie Robinson, un renumit jucător de baseball, primul jucător afro-american din Major League Baseball. În mod normal, MLB sărbătorește Jackie Robinson Day pe 15 aprilie, ziua în care acesta și-a făcut debutul. Anul acesta însă, ca urmare pandemiei de COVID-19, Jackie Robinson Day a avut loc pe 28 august, ziua în care a decedat Chadwick Boseman.

Actorul a continuat să interpreteze și alte personalități de culoare. În 2014, în filmul Get on Up, îl joacă pe faimosul muzician James Brown. În filmul Marshall, devine avocatul și activistul Thurgood Marshall, primul judecător afro-american de la Curtea Supremă a Statelor Unite. Ultimul său rol a fost cel al lui Levee din Ma Rainey’s Black Bottom, film care va fi difuzat de Netflix. Un alt rol pe care Chadwick ar fi trebuit să-l interpreteze era cel al unei alte personalități istorice de culoare, Yasuke, faimosul samurai de culoare al Japoniei.

Faima sa a început să prindă proporții globale în 2016, odată cu filmul Captain America: Civil War. Chadwick Boseman a devenit astfel prințul T’Challa, Black Panther, personaj creat de Stan Lee și Jack Kirby în 1966 și primul supererou de culoare. În 2018 a apărut și filmul Black Panther, având personajul său în centrul acțiunii. A devenit rapid cel mai bine vândut film cu un actor de culoare în rol principal. Prințul T’Challa era rege și erou, iar inimile a milioane de fani erau cucerite definitiv de carisma și talentul lui Chadwick Boseman.

https://youtu.be/crRPLPqc6iE

Actorul a fost diagnosticat cu cancer de colon în stadiul III în 2016, chiar în anul în care cariera sa a explodat. În timpul celor patru ani în care s-a luptat cu boala, păstrându-și starea cât se poate de privată, Chadwick Boseman s-a antrenat constant pentru a menține condiția fizică a unui supererou, a participat la numeroase evenimente de presă și caritabile alături de fanii săi devotați și a jucat în nu mai puțin de nouă filme.

Chadwick Boseman a plecat de lângă noi mult prea devreme, la doar 43 de ani. A fost o viață plină, ce s-a stins tragic și prematur. Însă, după cum spunea și prințul T’Challa, „Moartea nu este sfârșitul”. Steaua lui Chadwick Boseman continuă să ardă în toate inimile pe care le-a atins și ne va lumina cu razele sale mulți ani de acum încolo. Ca actor, Boseman a intrat în pielea multor personaje legendare ale istoriei afro-americane, iar ca om a devenit el însuși o legendă. Legenda unui artist, a unui model de demnitate, a unui prinț și, mai presus de toate, a unui erou.


Sursă trailer: Canalul YouTube NEW FILM

Un text de Rareș Dinu, pe care-l găsiți și pe acest blog.

5
Rareș Dinu
Sunt Rareș și sunt născut și crescut în București. Am început să scriu când eram mic și realizam compuneri pentru școală, iar de atunci nu prea m-am mai oprit. Uneori sunt ușor snob, sau elitist, alteori sunt poate chiar prea tolerant. Îmi plac multe lucruri, în special arta, în toate formele sale, pentru că este până la urmă unul dintre cele mai incurabile și caracteristice năravuri ale speciei umane.