Banner FNT 2022

Festivalul Național de Teatru 2022: Ziua IV-8 noiembrie

În cea de-a patra zi a Festivalului Național de Teatru, vor avea loc o serie de 28 de evenimente. Printre acestea, se numără spectacole de teatru, instalații performative, creații online și VR, lansări de carte, expoziții și ateliere teatrale.


Principalele evenimente ale acestei zile vor fi diverse. Un vernisaj va avea loc la Teatrul Național „I.L. Caragiale” București, Sala Media Foaier, la ora 18:00, unde intrarea este liberă. Se va organiza și o instalație imersivă în jurul scrierilor dramatice contemporane, Les Loges (Cabinele),dar și o instalație de Joris Mathieu și Nicolas Boudier împreună cu Haute et Court.

Instalația Les Loges se află la confluența creației digitale și medierii, care își propune să promoveze și să încurajeze descoperirea scrisului dramatic contemporan, printr-o experiență digitală sensibilă. Vizitatorul ia loc în lojă și se instalează pentru a experimenta un tête-à-tête cu un interpret virtual. Printr-un dispozitiv de teatru optic, acest interpret apare și te privește drept în ochi, pentru a împărtăși cu tine un monolog din repertoriul dramatic francez contemporan.

Imagine Les Loges de pe site-ul oficial FNT

Instalația aceasta va avea loc în limba franceză și în limba engleză, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” București, Sala Media Foaier, în perioada 5-13 noiembrie, orele 10:00-20:00. Intrarea este liberă.

 

Evenimentele din cadrul FNT

Lansarea Dicționarului Multimedia al Teatrului Românesc, ediția a-3-a este un alt eveniment din cadrul festivalului. Cristina Modreanu, autoarea și curatoarea conceptului, a creat o platformă digitală pentru a oferi conținut nou, de specialitate și pentru a agrega informația existentă deja online despre artiști legendari și spectacole cult ale teatrului românesc. Proiectul însumează în acest moment 150 de intrări de dicționar.

Profilurile de artiști și spectacole sunt create de specialiști în teatru și studenți la facultățile de teatru. Lansarea va avea loc la Teatrul Odeon, Sala Studio, ora 18:30, unde intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. Mai multe detalii despre eveniment puteți găsi pe platforma organizatorilor.

 

Imagine de pe site-ul oficial FNT 2022

Alte evenimente pregătite pentru public sunt și lectura performativă Dumnezeu, de Ferdinand von Schirach, care va avea loc la ora 16:00, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” București, Sala Media Foaier. În urma spectacolului de lectură vor urma și o serie de discuții moderate de Irina Wolf, cu Emilian Mihailov, specialist în bioetică, ca expert invitat. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Timp de cinci zile, studenți ai secțiilor de Teatrologie din facultățile de teatru se întâlnesc virtual sau fizic cu critici de teatru și teoreticieni/ teoreticiene din zona artelor performative, pentru a explora modalități de abordare multiple din critica și teoria teatrală. Cine mai scrie despre teatru este o serie de ateliere de critică teatrală online. Scopul este de a încuraja actul critic al studenților și de a oferi noi perpsective. Eveniment cu circuit închis, acesta va avea loc în 8 noiembrie (orele 12.00 – 14.00) și va fi susținut de Cristina Rusiecki.

 

Peformances și VR

Astăzi sunt prezente:

  • Worker of the Year – Home delivered performance de Tudor Ganea este un concept de Ioana Păun și Flavia Giurgiu. Comanzi o cutie. Un curier ți-o aduce la ușă. O deschizi. Citești cu atenție instrucțiunile. În interior găsești 5 pungi sigilate. Pornești coloana sonoră imersivă. O voce te introduce într-o lume distopică, o lume în care oamenii sunt separați și în care protagonistul ești tu. Ai o oră să trăiești experiența de unul singur, în intimitatea locuinței tale.” –organizatorii Worker of the Year. Această experiență este gratuită, în limita stocului. Informații și înscrieri pentru obținerea kit-ului la: ralu.felezeu@yahoo.com sau un mesaj la 0747261346.

 

  • Insula de Teatru VR, noua producție teatrală RICHARD III, este o abordare postmodernă a piesei celebrului dramaturg. Spectacolul este segmentat în 13 episoade si este disponibil gratuit pe www.teatruVR.ro și pe www.VR-hall.com cu subtitrare în limba engleză.
  • Actrițe. Adică, scuze că te ating este un spectacol despre abuz fizic și emoțional în sistemul ierarhic din mediul teatral prezent în cadrul instituțiilor și colectivelor artistice. Producția va avea loc între orele 15:00 și 16:30, la Goethe-Institut București. Accesul se face prin înscrierea la: noi@interfonic.ro.
  • Notă de trecere, de Agata M. Skrzypek, este un spectacol de teatru despre violență, mobbing și abuzuri sexuale în cadrul studiilor doctorale din universități. O instalație cinetico-sculptural sonoră, care, în viziunea Teatrului Postnațional Interfonic, își găsește propriul habitat atât într-o sală de teatru, cât și într-un muzeu de artă contemporană. Va avea loc între orele 15:00 și 16:30 la Teatrelli. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Spectacolele de teatru la care sunteți așteptați azi

În cadrul FNT vor fi prezentate azi:

  • Trei surori – după Anton Pavlovici Cehov, care va avea loc la ora 17:00, la Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București, Sala Mică. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile
  • Lacrimile amare ale Petrei von Kant, de Rainer Werner Fassbinder, se va desfășura la Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București, Sala Atelier, ora 17:00
  • Nu mai ține linia ocupată,  de Alexandra Felseghi, va avea loc la ora 21:00, la Teatrul Odeon, Sala Majestic
  • Are we human or are we dancers?,  în regia Ioanei Marchidan, va avea loc la Teatrul Național „I.L. Caragiale” București, Sala Pictură, ora 22:00

 

Afișul oficial „Nu mai ține linia ocupată”

PROGRAM FNT 2022 ÎN FORMAT PDF

Pentru mai multe detalii puteți accesa pagina oficială a festivalului şi pagina de Facebook, de unde puteţi afla toate detaliile privind FNT, programul spectacolelor şi evenimentelor conexe.


A 32-a ediție a Festivalului Național de Teatru se desfășoară la București, între 5 și 13 noiembrie.

Curatori: Mihaela Michailov, Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari. Proiect cultural produs de Asociația UNITER – Uniunea Teatrală din România și Televiziunea Română.

1
Georgiana Cilian
Sunt o persoană curioasă și optimistă, căreia îi place să ajute și să se implice în diferite proiecte. Prietenii mă știu ca fiind o persoană creativă, asumată și o bună ascultătoare. Sunt o mare fană a cărților, în special cele de beletristică sau de ficțiune istorică. Îmi place să mă uit la filme sau seriale, limbile străine și psihologia.