Imagine reprezentativă pentru expoziția „Love Story” din cadrul Art Safari.
FOTO

ART SAFARI | Unul dintre cele mai interesante lucruri de făcut în București

Fie că ești din București sau nu, trebuie neapărat să vizitezi Art Safari. Este probabil cel mai mare și, mai ales cool, eveniment de artă din România. Vine de fiecare dată cu colecții încărcate de pasiune și energie creativă. Inspirația din aer ajută și la scrisul articolelor, așa că vă invit să încercați


A XII-a ediție vine la Palatul Dacia cu patru expoziții deosebite: Love Stories, Constantin Artachino, Ion Alin Gheorghiu și Nymphs and Zombies. Există de asemenea secțiunea Art Safari Kinder unde se desfășoară ateliere simpatice pentru copii.

 

Imagine reprezentativă pentru expoziția „Love Story” din cadrul Art Safari, unul dintre lucrurile interesante de făcut în București.
FOTO Andreea-Alina Stan

 

Palatul Dacia este o constucție splendidă de pe strada Lipscani, în inima Bucureștiului. A fost finalizat în anul 1874 și mă bucur că în prezent este o gazdă primitoare pentru Art Safari. Și mai vin aici și altă dată!

 

LOVE STORIES | Cea mai savuroasă expoziție de până acum

După numai o lună de când am văzut această ediție, iată, mă aflu aici din nou. De data aceasta scriu. Scriu despre ceea ce a devenit una dintre experiențele mele preferate din București.

Consider Love Stories de departe cea mai savuroasă expoziție pe care am văzut-o până acum. Din fericire, a fost prelungită până la 1 octombrie. Curatoarea expoziției este Dr. Lucy Peltz de la National Portrait Gallery, Londra.

 

Imagine cu o instalație neon pe care scrie „Dragoste”.
FOTO Andreea-Alina Stan

 

Cei de la Art Safari știu cu siguranță cum să organizeze experiențe care să-ți încânte simțurile. Decorul constituit din nuanțe de roz și instalații-neon jucăușe completează desăvârșit capodopere celebre, precum portretul nud cu John Lennon și Yoko Ono sau portrete ale altor staruri precum Mick Jagger, modelul Naomi Campbell etc.

 

Iubirea e o artă & arta se naște din emoții

Multitudinea de imagini ale cuplurilor faimoase, de la muzicieni la familii regale, transmite un mesaj substanțial: iubirea este o artă, iar arta se naște din emoții.

 


Curioși de mai multe texte? Ne poți susține cumpărând o cafea!



 

Este minunat să privești un portret și să resimți adorația artistului pentru muză, fericirea persoanei îndrăgostite și clipelele de glorie din tinerețea atâtor nume care au făcut istorie.

 

Te iubesc enorm | Te iubesc mereu  | Te iubesc oricum

O piesă formidabilă a expoziției, de altfel una dintre favoritele mele, este instalația Anei Bănică. „A+B și câteodată C” vine din colecția personală a artistei și este alcătuită din nu mai puțin de 868 de ilustrații despre relația dintre două personaje. 

 

Imagine cu textul „Mă mai iubești”, urmată de răspunsul „Te iubesc clar. Te iubesc oricum.”.
FOTO Andreea-Alina Stan

„Grădini suspendate și câteva himere”

Dacă cineva l-ar fi întrebat pe Ion Alin Gheorghiu (1929-2001) ce este iubirea, sunt sigură că răspunsul ar fi fost „grădini suspendate și himere”. Art Safari a expus o colecție impresionantă care parcă țipă din pasiunea obsesivă a artistului pentru această temă.

 


Citește și La mulți ani, Brandon Sanderson!

 


 

Pe lângă povestea de viață a artistului, am admirat și reconstituirea atelierului de lucru al acestuia, care conține ultimul tablou la care el lucra, rămas neterminat pe șevalet.

 

Scrisori de dragoste cu Artachino

Expoziția lui Constantin Artachino (1870-1954) este constituită, desigur, din tablouri specifice secolului al  XIX-lea. Pe lângă acestea, apar și scrisori de dragoste, iar atmosfera și decorul te transpun parcă în acele momente în care amorezii timpurilor trecute scriau cu pana pe hârtie

 

Imagine cu diverse opere de artă de la expoziția „Love Story”, dintre lucrurile pe care să le faci în București.
FOTO Andreea-Alina Stan

Baraka’s Despair & Ondine’s Hope

Ultima expoziție a ediției Love Stories este o paralelă de excepție între disperare și speranță. Este vorba de împletirea operelor celor doi artiști din Timișoara – Alina Ondine Silmovschi și Paul Baraka Marat. 

Ca să fiu cât se poate de cinstită, e nevoie să spun că nu am suficiente cuvinte să descriu măiestria pe care am întâlnit-o în Nimfe și Zombie. Între eleganță și teroare, între speranță și disperare, aerul fantastic al expoziției te capturează și te face să simți din plin o mare de emoții.

 

Imagine cu un exponat al expoziției „Love Story” reprezentând un pat deasupra căruia se află un neon în formă de inimă.
FOTO Andreea-Alina Stan

La final de Love Stories 

Am plecat de la Art Safari Love Edition cu poze numai bune de pus pe Instagram. Luminile, oglinzile, patul pentru selfieuri îndrăznețe și alte locuri întâlnite pe parcurs au fost divine și abia aștept să văd ce se mai pune la cale pentru edițiile următoare. Am văzut capodopere atât de diferite și atât de încântătoare!

Revin la Art Safari pentru că tot timpul aflu lucruri noi. Revin pentru expozițiile hipnotizante, pentru oamenii simpatici care vin și pleacă și pentru artiștii din România care creează artă de excepție.


Un material realizat de Andreea-Alina Stan

Editare de Andreea Sterea

Corectură de Iulia Dromereschi

Layout de Alexandra Șteți

2
Alina Stan
Îmi place să văd arta și frumusețea/esteticul în tot ce pot, să dansez, să ascult muzică (și uneori să studiez artiștii), să merg în locuri (analizând în special clădirile, vegetația dar și oamenii uneori) și să încerc lucruri noi.