PoveȘtiri de Cartier | Viață faină în Militari

În februarie 2021, zece jurnaliști voluntari din cartierele Berceni, Drumul Taberei și Militari au pornit într-o aventură documentară. Își doresc să scoată la iveală #PoveȘtiriDeCartier, cum am numit proiectul nostru editorial, să cunoască și să ducă mai departe fețe noi (sau vechi, cu o nouă poleială) din cartierele vizate, și să îndemne și pe locuitorii din aceste cartiere să scrie la redacție și să-i cheme să le spună poveștirile.

Dacă aveți un loc favorit, o persoană dragă, o afacere de cartier, o cafenea cu personalitate, un teatru sau un cinematograf istorice, dacă ați văzut o serie de graffiti care v-a atras atenția, sau vă place să vă plimbați într-un parc bucureștean, dați de știre și livrăm o poveștire.

Ilustrație originală (c) Maria Dumitrescu

Periferie sau feerie? Nici una, nici alta, dacă locuiești în Militari. Da, este unul din cartierele de la marginea Bucureștiului, dar cu siguranță nu se situează în conceptul de „periferie”. Și nici „cartier-dormitor” nu poate fi numit, deoarece are potențial comunitar: un mall la frontiera cu Cotroceniul, clădiri de birouri în vest, un teatru special fix în inima sa și un târg de vechituri la granița cu Drumul Taberei. Tot aici poți găsi un muzeu interactiv al comunismului, numit Ferestroika. Cum ar veni, în cartierul Militari poți găsi aproape tot ce-ți poftește inima.

(c) Cezar Barbu

Cândva, aici a fost o comună, încorporată în București în 1950, iar până în anii ’60 – ’70 și-a păstrat aerul rural, deoarece aici găseai predominant case. Odată cu regimul comunist, au apărut și blocurile gri de beton, primele fiind date în folosință în anul 1966. Numele vine, evident, de la armată, deoarece aici era, în secolul al XIX-lea, o garnizoană și tot aici a funcționat și Pirotehnia Armatei. 

În cartier se află și Universitatea Politehnică București, cu al său cămin „Leu”. Cu numeroase centre comerciale, două piețe și două mall-uri, Militari este unul din cele mai zgomotoase cartiere din capitală. Deși nu are prea multe parcuri, cartierul se extinde în continuare, în special în partea de nord-vest, cu noi complexe rezidențiale. Să nu uităm nici de celebrul tramvai 41, arhiaglomerat mai mereu, ce tranzitează cartierul.


Îți plac PoveȘtirile noastre?

Ne poți susține cu o cafea virtuală în documentarea lor.


Inițial, cartierul Militari poate părea anost, ușor prăfuit și departe de centru. Cu toate acestea, la o privire mai atentă, vei constanta că nu este deloc așa. În 10 minute maxim ești la Unirii cu metroul, și în 25’ la Universitate, cu autobuzul (când nu prinzi aglomerația de dimineață). Poți găsi ușor în piață diverse alimente de la producătorii locali, iar pentru lucruri mai extravagante, cele două mall-uri te așteaptă cu ușile deschise. Deci viața chiar e faină în Militari. Dar, ca să îți demonstrăm asta, noi am ales să prezentăm în proiectul nostru pilot două dintre bijuteriile cartierului. Așadar, hai, dă fila și vezi ce comori nebănuite ascunde cartierul Militari!


 

Materialul pe care l-ați citit face parte din seria documentară #PoveȘtiriDeCartier și a fost scris de Cezar Barbu, jurnalist voluntar AIVImedia.hub. Editarea și corectura aparțin coordonatorilor proiectului. Acest proiect-pilot s-a desfășurat cu sprijinul Funky Citizens.

2
Cezar Barbu
De meserie ITist și-n suflet artist. Îi plac cartofii prăjiți cu maioneză și muzica veche. Și lucrurile ieșite din tipare.