PoveȘtiri de Cartier | Cum faci dreapta de la PR la artă

În februarie 2021, zece jurnaliști voluntari din cartierele Berceni, Drumul Taberei și Militari au pornit într-o aventură documentară. Își doresc să scoată la iveală #PoveȘtiriDeCartier, cum am numit proiectul nostru editorial, să cunoască și să ducă mai departe fețe noi (sau vechi, cu o nouă poleială) din cartierele vizate, și să îndemne și pe locuitorii din aceste cartiere să scrie la redacție și să-i cheme să le spună poveștirile.

Dacă aveți un loc favorit, o persoană dragă, o afacere de cartier, o cafenea cu personalitate, un teatru sau un cinematograf istorice, dacă ați văzut o serie de graffiti care v-a atras atenția, sau vă place să vă plimbați într-un parc bucureștean, dați de știre și livrăm o poveștire.

Ilustrație originală (c) Maria Dumitrescu

Andreea Ghencea este exemplul perfect atunci când vine vorba despre reconversie profesională și de ce să nu ne fie teamă de a merge pe cont propriu, urmându-ne pasiunile.

Ca mulți artiști, a pictat de când se știe. Nu a urmat studii de specialitate, singura pregătire pe care a făcut-o fiind câteva ore la Palatul Copiilor din orașul natal, Alexandria, unde a învățat noțiunile de bază. Și-ar fi dorit să studieze design vestimentar în perioada adolescenței, pentru că „(…) știam că nu voi ajunge să trăiesc din vânzarea de tablouri, nu pentru că visam neapărat să studiez designul. Era doar o alternativă creativă prin care m-aș fi putut exprima, câștigând totodată ceva bani”, spune Andreea.

Totuși, pentru că știa cât de costisitor ar fi fost să aleagă această cale și câtă pregătire necesită, în realitate, admiterea la o facultate de profil, s-a resemnat și a păstrat pictura doar la rangul de hobby. În timpul liber se delecta cu portrete, natură moartă sau chiar caricaturi. Aflată într-un moment de răscruce datorită unui nou început care îi bătea la ușă, la terminarea liceului a ales să se îndrepte spre jurnalism, cu gândul îi va permite să fie creativă, de data aceasta digital. 

Au urmat trei ani de studii în domeniul comunicării, după care și-a dat seama că nu va reuși să facă o carieră în acest domeniu pentru că nu se vedea lucrând într-o agenție, ci, mai degrabă, creând ceva propriu. Așa că, în paralel cu jobul de la acel moment, a început să picteze primele ei tricouri, pe care le-a oferit cadou celor dragi. Și, cum prietenii i-au sesizat talentul, au urmat sesiuni de încurajări care i-au oferit grame, poate chiar kilograme de motivație în a crede că poate să aibă un business bazat pe articole vestimentare pictate manual.

Primul produs creat? Un tricou pictat cu un lup și o lună, care a fost oferit cadou. A fost fascinată când a văzut acel tricou purtat de prietenul ei. Așa s-a îndrăgostit de ideea de a picta articole vestimentare.


Îți plac PoveȘtirile noastre?

Ne poți susține cu o cafea virtuală în documentarea lor.


Încredere în forțele proprii, cantități mari de optimism, energie, creativitate cât cuprinde – acestea sunt doar câteva dintre aspectele care au ajutat-o să clădească ceea ce este astăzi Belong to art, într-un mic apartament de pe strada Sibiu, din cartierul Drumul Taberei

Nu și-a făcut o planificare în urmă cu trei ani (2018), ci a pornit doar cu un singur gând: prin pasiunea ei, să reușească să transpună în artă poveștile celor care poartă aceste articole. După un an de la momentul T0 al creării conceptului Belong to art, s-a deschis și micul atelier din strada Academiei, nr. 17 (zona Universitate), unde puteți să găsiți și alte produse pictate, iar Andreea va fi întotdeauna acolo să vă întâmpine cu un zâmbet cald și multă amabilitate. 

În timp, a pictat foarte multe lucuri și subiecte, dar dacă ar fi să aleagă ceva ce iubește să picteze, ar fi creațiile sale inspirate din natură. Iar dacă ar alege ceva din ceea ce își doresc oamenii ca ea să picteze, ar fi animalele lor dragi. Așa de mult îi place să simtă bucuria acestora când își văd prietenii necuvântători conturați în tușe de culoare!

Pe Instagram veți găsi mai multe dintre creațiile ei, cât și ce face Andreea să se întâmple în spatele cortinei. Dacă aveți povești de pictat, ea va fi la capătul celălalt al firului pe oricare dintre conturile de socializare. 


Materialul pe care l-ați citit face parte din seria documentară #PoveȘtiriDeCartier și a fost scris de Casiana Dumitrașcu, jurnalistă voluntară AIVImedia.hub. Editarea și corectura aparțin coordonatorilor proiectului, iar fotografiile fac parte din arhiva personală a Andreei Ghencea. Acest proiect-pilot s-a desfășurat cu sprijinul Funky Citizens.

3

Comentează