Carte | De ce este imaginația mai importantă decât cunoașterea

>> Citește aici și alte recenzii scrise de Daria Mireștean

În urmă cu 150 de ani, numele de Einstein poate părea destul de banal. În zilele noastre, însă, este adesea folosit chiar și pentru a denumi o persoană deosebit de inteligentă. Cu certitudine pot afirma că oricine a auzit de Albert Einstein; dar oare știe toată lumea povestea adevărată din spatele acestui nume atât de sonor?

Primul lor copil s-a născut vineri, 14 martie 1879, la ora 11.30, la Ulm (…). Inițial, Pauline și Hermann plănuiseră să-l numească pe băiat Abraham, după bunicul său patern. Dar li se părea că sună «prea evreiește», spunea el mai târziu. Așa că au păstrat inițiala A și i-au dat numele de Albert Einstein.

Au existat numeroase biografii despre geniul care se află în spatele teoriei relativității. Drept omagiu adus omului care a revoluționat fizica, Walter Isaacson depune munca titanică de a scrie Einstein. Viața și universul său, una dintre cele mai complete biografii despre acesta. Autorul prezintă povestea fascinantă a omului care a fost Albert Einstein, oferind detalii din abundență în nu mai puțin de 700 de pagini.

Albert Einstein provenea dintr-o familie de negustori și comercianți evrei stabiliți în Germania. A început să vorbească destul de târziu, la vârsta de doi ani. Curiozitatea fără limite a acestuia a fost remarcată pentru prima dată când avea patru-cinci ani. Băiatul era grav bolnav și nu se putea ridica din pat. Tatăl său i-a adus o busolă pentru a se juca cu ea. Pentru cel mic nu era o simplă jucărie, fiind profund impresionat și marcat de modul în care acul nu era influențat de atingerea propriu zisă, ci de un câmp de forțe ascuns.

 Succesul său a venit din punerea sub semnul întrebării a înțelepciunii convenționale, contestarea autorității și puterea de a se minuna în fața unor mistere care altora li se păreau banale.    

Geniul său a început să se arate tot mai mult. La doar 16 ani a scris Despre investigația stării eterului într-un câmp magnetic, eseu de fizică teoretică bazat pe un subiect destul de necunoscut pentru oamenii de știință de la acea vreme. Tot atunci și-a început și călătoria în care alerga pe lângă o rază de lumină spre cele două teorii, ale relativității restrânse și generale, care au schimbat tot ce se știa despre Univers până la acel moment.

Ce mi-a plăcut cel mai mult pe parcursul lecturii a fost autenticitatea. Adesea, Einstein ori este citat greșit, ori este inclus în povești, mituri, considerate a fi motivaționale probabil, care se află departe de adevăr. Spre exemplu, multă lume crede că fizicianul a fost un elev mediocru, care nu reușea să treacă clasa chiar la materiile în care a excelat ulterior. Adevărul nu se află nici măcar la mijloc. Albert Einstein a fost un elev eminent încă de când era foarte mic, fiind adesea cel mai bun din clasă. Până la vârsta de 15 ani, chiar ajunsese să stăpânească pe deplin calculul diferențial și integral.

După ani, când Einstein și-a sărbătorit a cincizecea aniversare și circulau deja povești despre cât de prost se descurcase marele geniu în gimnaziu, directorul școlii de la acea vreme a pus lucrurile la punct, publicând o scrisoare despre cât de bune erau, de fapt, notele sale.

Recomand această carte tuturor celor ce vor să descopere povestea omului care a gândit Teoria Relativității. Este de preferat să ai și niște cunoștințe de fizică pentru a înțelege pe deplin unele aspecte prezentate, dar lipsa lor nu este un impediment. Există numeroase adnotații care explică atât anumite noțiuni tehnice, cât și partea non-tehnică.


Text: Daria Mireștean (redacția Curtea de Argeș). Editare: Radu Eremia. Fotografii de pe site-ul editurii Publica și de pe nordestnews.ro

Cartea a fost aleasă pentru clubul de lectură online publica.files din luna octombrie 2020, club organizat în parteneriat cu editura și moderat de Iulia Dromereschi. Pentru a fi la curent cu isprăvile cărticești ale asociației noastre, vă puteți alătura grupului de Facebook dedicat.

2

Comentează