FNT33 Poster oficial
Foto: Poster oficial al FNT33

FNT33: Spectacole în școli și licee | Capsule-laborator în facultăți

Două evenimente cărora li se acordă atenție deosebită pe perioada Festivalului Național de Teatru, ediția a XXXIII-a, sunt modulul „FNT Educațional”, realizat cu sprijinul Direcției de Cultură, Învățământ, Turism a Municipiului București și „Capsule-laborator în facultățile de teatru din România”. Ambele evenimente se desfășoară cu circuit închis.


 

Modulul „FNT Educațional” a fost inițiat în 2022 și este axat pe două componente. Spectacole de teatru prezentate în școli și licee din București se adresează copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 3-18 ani. A doua componentă este cea a Atelierelor de teatru dedicate școlilor și liceelor bucureștene în care învață copii și adolescenți cu diferite tipuri de deficiențe.

FNT Educațional: spectacole în școli și licee

FNT Educațional: spectacole în școli și licee se desfășoară între 23 și 26 octombrie. În data de 23 octombrie, la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, a avut loc spectacolul Mâine nu ne mai sperie (așa tare) – creație colectivă, regia Petro Ionescu, dramaturgia Ștefan Mako, producător – Asociația Frilensăr.ro/Centrul educațional de arte performative CEVA.

În aceeași zi, la Liceul Tehnologic „Elie Radu”, s-a jucat Vulnerabil de Vera Ion, regia Alice Monica Marinescu, o producție a Asociației OV 05.

 

FNT Ateliere
Sursă foto: www.fnt.ro

 

Pe 24 octombrie, la Școala Gimnazială „Tudor Arghezi”, este programat spectacolul Muzicanții din Bremen – dramatizarea și regia aparținând lui Adam Boboc, producător – Teatrul de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia. La Teatrul Masca, Sala Studio se joacă Punctul Nemo de Alexandra Caras, Selma Dragoș, Catinca Drăgănescu, Oana Hodade, Mihai Păcurar, Adonis Tanța. Concept și direcție de scenă – Catinca Drăgănescu, co-producători fiind Reactor de creație și experiment & Centrul Cultural Clujean, Pogon, L’arboreto & Teatro Dimora.

Pe 25 octombrie este programată, la Școala Gimnazială nr. 162, creația Teatrului „Ion Creangă” din București Punguța cu doi bani de Ion Creangă, regia Gabriela Dumitru. La Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații „Gheorghe Airinei” se joacă N-am văzut nimic de Andreea Tănase, regia Mara Oprea, producător – Teatrul Arte dell’Anima.

În data de 26 octombrie vor putea fi văzute trei producții. La Liceul Tehnic „Constantin Brâncoveanu” – Profil: +/- om mare (Cea mai frumoasă parte a vieții tale, gen’) de Ioana Toloargă, regia Luana Hagiu. La Colegiul Național „Victor Babeș” – Poveștile României – Constantin Brâncuși de Ema Stere, regia și ilustrația muzicală Attila Vizauer. La Școala Gimnazială nr. 96 – Stai jos sau cazi, după Bogdan Munteanu, dramatizarea Bogdan Munteanu, Daniela Șilindean, regia Cristi Avram.

 

Detalii despre evenimente

Detalii despre aceste evenimente pot fi găsite pe site-ul FNT33.

https://fnt.ro/2023/maine-nu-ne-mai-sperie-asa-tare/

https://fnt.ro/2023/vulnerabil/

https://fnt.ro/2023/muzicantii-din-bremen/

https://fnt.ro/2023/punctul-nemo/

https://fnt.ro/2023/punguta-cu-doi-bani/

https://fnt.ro/2023/n-am-vazut-nimic/

https://fnt.ro/2023/profil-om-mare-cea-mai-frumoasa-parte-a-vietii-tale-gen/

https://fnt.ro/2023/povestile-romaniei-constantin-brancusi/

https://fnt.ro/2023/stai-jos-sau-cazi/

FNT Educațional: ateliere de teatru

FNT Educațional: ateliere de teatru are ca perioadă de desfășurare 24-26 octombrie și include: Jocuri pentru toți – atelier de jocuri și exerciții teatrale destinat copiilor și tinerilor cu deficiențe de auz, susținut de Radu Apostol la Școala Profesională specială pentru Deficienți de Auz „Sfânta Maria”. Un alt atelier, Recunoaște-mă, teatru destinat copiilor și tinerilor cu deficiențe de vedere, susținut de Eliza Păun, are loc la Liceul Tehnologic Special „Regina Elisabeta”. Călătoriile lui Șosetino, atelier de teatru destinat copiilor și tinerilor cu deficiențe neurologice, susținut de Taisia Orjehovschi, are loc la Școala Gimnazială Specială nr. 2.

 

FNT ateliere
Sursă foto: www.fnt.ro

Capsule-laborator în facultățile de teatru din România

Capsule-laborator în facultățile de teatru din România este un eveniment desfășurat în perioada 20-30 octombrie. Facultățile devin centre de cercetare, oferind, prin laboratoare cu artiști consacrați, posibilitatea de a aborda noi modele de pedagogie performativă.

 

Programul laboratoarelor este următorul:

Axel Moustache „Teamgeist” (20 și 21 octombrie, Universitatea de Vest din Timișoara – secția germană)

Botond Nagy „Dualitate incomodă: Poezia iraționalului în Shakespeare” (23 și 24 octombrie, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca)

Mariana Mihuț „Începuturile unei cariere” (24 octombrie, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București)

Miklós Bács„Principiul fizic în arta actorului – ImageWork” (27 și 28 octombrie, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași)

Răzvan Mazilu „Despre actorie în spectacolul de musical” (27 și 28 octombrie, Universitatea din Craiova)

Ștefan Lupu„Teatrul – Fizic / Actorul Neodimensional” (28 și 29 octombrie, Universitatea „Ovidius” din Constanța)

Vlad Massaci „Povestea personajului e povestea mea?” (26 și 27 octombrie, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș)

Dragoș Alexandru Moșoiu – „Rasaboxes” (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu)


Comunicat adaptat pentru WordPress de Briana Lupea

1
Briana Lupea
Sunt Briana, mare iubitoare de cărți, muzică, dans și animale. Scriu articole petru AIVI și, în secret, poezii. V-am spus că îmi place absolut fiecare lucru pe care îl fac pentru AIVI?