Ediția de anul acesta a Festivalului Național de Teatru propune publicului o serie de spectacole-lectură ale unor texte din dramaturgia europeană și română. Coordonată de Bobi Pricop, secțiunea oferă anul acesta oportunitatea de a monta unor regizori la început de drum. Prin urmare, regizorii care s-au ocupat de textele alese sunt: Anda Drăgan, Tania Drăghici, Mihai Gligan, Luiza Mihăilescu, Larisa Popa și Monica Stoica.
Spaima cosmică sau ziua în care Brad Pitt a devenit paranoic este un text care combină cu perspicacitate nuanțe comice, ironice, dar și moralizatoare. Scrisă în 2009 de danezul Christian Lollike și tradusă în premieră în română (de Ovio Olaru), piesa aduce în atenția publicului o temă etern valabilă: planeta e pe moarte, toți vorbesc, dar nimeni nu are soluții.
Citește și: FNT 2023 | E adevărat, e adevărat, e adevărat! – o privire feministă spre trecut
Se poate vedea foarte clar că regizorul Mihai Gligan „și-a făcut temele”, fapt dovedit și în discuția cu publicul post-spectacol. Și-a luat libertatea de a crea consistent pe partea de regie. M-am simțit mai mult ca la un spectacol în lucru, decât ca la un spectacol-lectură. Nota regizorală a creat o atmosferă mai destinsă, ușor de urmărit. Scenografia Clarei Ștefana a susținut această atmosferă, fiind foarte ușor de privit pentru spectatori.
Mai exact, ce-am văzut? Un șir sinuos de episoade care formează, din fericire, o viziune globală destul de compactă: toți vorbesc, dar viitorul e de neoprit. Propagarea activismului verde la știri, așa-zise „discursuri” despre ecologie ale unor celebrități.

Figurinele lor, decupate și lipite pe bețe de frigărui, discursuri improvizate pe loc de protagoniștii noștri, sau ploaia torențială acidă al cărei ropot a fost punctat în scenă cu ingeniozitate prin pocnitori de gură (Pop Rocks Candy sunt bomboane care oferă senzația unor pocnituri în gură, în timp ce ele, într-un final, se transformă în gumă de mestecat). Toate sunt avertismente, comentarii la adresa ecologismului și simulări ale catastrofei care ne va distruge planeta.
Reutilizează și recicliează
Avem în scenă trei personaje (Cătălina Mihai, Alex Bogdan, Sorin Miron), un fel de reprezentanți ai speciei umane, pentru că în funcție de scenă cei trei își schimbă personalitatea instantaneu. Acoperă astfel o plajă mare de reacții la catastrofele naturale care ne așteaptă: prezentator de știri, preot, iubiți prinși de inundație, și așa mai departe.
Brad, cel cu renume în tot cosmosul
Cum a apărut Brad Pitt pe scenă? Celebrul actor de la Hollywood (jucat pe parcursul întregului spectacol de Alex Bogdan) a avut o revelație nu tocmai fericită: a realizat că nu e el buricul pământului, moment în care a început să-l preocupe problemele reale ale lumii. De necrezut, nu-i așa? Vrea să-și folosească faima pentru a trage un semnal de alarmă opiniei publice asupra acestor crime umanitare. Avertizează despre oamenii exploatați, cei care mor de foame, toate ororile ce sunt și vor urma.

Citește și: FNT 2023 | „Acrobații – 7 zile din viața unor profesori de țară”: Ce e de făcut?
Pentru a evidenția și mai mult acest aspect, face o plimbare prin pădure, pentru a asculta glasul pământului. Acum, titlul piesei demască un mare spoiler: paranoia. Într-adevăr, până și Brad Pitt, afectat și bântuit de scenariile deloc optimiste ale viitorului, ajunge în final la nebuni.
Delirul se revarsă într-un „ocean de sentimente”
Atunci când eco-anxietatea este într-o continuă creștere, totul pare fără salvare. Constatăm că imnul din începutul spectacolului prezintă adevărul:
I need another world/ Will there be any peace?”/ „Am nevoie de o ală lume/ Va fi vreodată pace?”
Într-o lume predestinată pieirii, fără vreo cale de salvare, ce mai e de făcut? Care e aportul tău? Tu ce ai face?
O cronică scrisă de Livia Almășan (departament #creativ – teatru)
Editare: Rahela Ulici
Corectură: Iulia Dromereschi
Layout: Radu Eremia
1 comentariu