BIDFF FOTO Facebook

Bucharest International Dance Film Festival: (UN)SAFE ZONES

Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, revine cu cea de-a VIII-a ediție: UN(SAFE) ZONES. Timp de patru zile, BIDFF invită publicul și artiștii din București la mai multe premiere absolute.

Evenimentele festivalului vor fi împărțite în secțiuni dedicate: BIDFF Films, BIDFF Shorts, BIDFF Immersive, BIDFF Expand și BIDFF Community. Acestea se vor desfășura între 8 și 11 septembrie, în opt puncte-cheie din București. Trailerul ediției poate fi vizionat aici.

 

Afiș BIDFF FOTO Facebook

Filme în premieră la BIDFF

BIDFF Films prezintă patru lungmetraje fascinante în premieră națională. Moonage Daydream, documentarul imersiv al lui Brett Morgen despre moștenirea enigmatică a lui David Bowie, este destinat să fie unul dintre momentele culturale definitorii ale anului. Va putea fi experimentat în premieră absolută în România, vinerea aceasta, de la 19:30 în Sala Ultra-x de la Cinemax Veranda.

Joyland, primul film pakistanez prezentat la Cannes, spune povestea unui tânăr provenit dintr-o familie patriarhală. El se îndrăgostește de o starletă trans după ce se alătură, în secret, unui teatru de dans erotic. Tot de la Cannes vine și musicalul afrofuturist Neptune Frost. Acesta propune o poveste de dragoste distopică plasată în dealurile din Burundi. De la Berlinale vine Rookies, un documentar impresionant despre impactul dansului în dezvoltarea adolescenților.

 

Program BIDFF FOTO Facebook

Noutățile de la BIDFF Shorts: granițe

BIDFF Shorts reunește în cele două competiții ale sale 26 de titluri ce surprind prezența corporală într-un univers al zonelor (ne)sigure. Acolo unde împletesc realitatea și imaginarul. Regizori și coregrafi din 26 de țări prezintă publicului proiecții diverse prin care călătorim în contexte primejdioase. Ne imaginăm noi moduri de a ne mișca și privim multifațetat conceptul de graniță: geopolitică, emoțională, estetică și transpersonală.

Selecția BIDFF VR ’22 chestionează lumea sigură în care trăim și ne prezintă realitatea fragilă din zone instabile ale planetei. Expoziția conduce vizitatorii într-o călătorie introspectivă prin consecințele dezastrului nuclear de la Fukushima.

 

BIDFF FOTO Facebook

Face apoi o tranziție prin transformările unui oraș din Indonezia și promite o incursiune prin realități paralele și emoțiile contradictorii ale unor povești de dragoste nerealizate. Experiențele interactive ale acestei ediții transformă spectatorul într-un participant activ. Astfel, îl ajută să descopere spectrul naturii umane din secolul 21. 

Bucharest International Film Festival: limite

Programul de formare al festivalului BIDFF Expand invită artiștii și publicul la patru evenimente coordonate de profesioniști renumiți în domeniu. Acestea se vor desfășura la Centrul Național al Dansului București. Britanicul Omari ‘Motion’ Carter va conduce Atelierul de Videodans dedicat creatorilor din industria de film și dans.

 

BIDFF FOTO Facebook

În cadrul BIDFF Community, cea mai nouă secțiune a festivalului, au fost comisionați artiști români pentru a crea experiențe dedicate comunităților din București. Astfel, prin intermediul unui parteneriat cu Asociația ADO – Artă pentru Drepturile Omului, BIDFF prezintă Dans pe film pentru vârsta a patra, o selecție curatoriată de Paula Dunker.

Cât de bine îți cunoști cartierul?

În cadrul Tururilor ghidate prin oborul cinematografic, tânărul scenarist Adrian Ionescu va purta publicul printr-o călătorie în timp în cartierul Obor. Locurile pentru tururile din 9 și 11 septembrie au fost ocupate, însă încă mai există locuri disponibile pentru cel din 10 septembrie, iar înscrierea este gratuită aici.

Vom fi și noi prezenți la ediția de anul acesta BIDFF și de-abia așteptăm să vă spunem cum a fost. Urmăriți-ne materiale aici.


Un comunicat adaptat de Teodora Dumitroaea

Corectură de Iulia Dromereschi

1
Teodora Dumitroaea
Mereu mi-au plăcut poveștile. Și mereu mi-au plăcut oamenii. Iar când legi oamenii de povești, ajungi la viață, la comunitate, la ideea de a primi și de a oferi.