„Lucruri peste care nu putem trece” (Lucy Score). FOTO Alexandra Pătrașcu

Lucruri peste care nu putem trece de Lucy Score: un romance clișeic plin de umor

„Lucruri peste care nu putem trece este un roman de dragoste scris de Lucy Score și apărut la Editura TREI. La prima vedere, nu mă așteptam să fie o lectură atât de plăcută și amuzantă. M-a surprins în mod plăcut.


„Lucruri peste care nu putem trece” (Lucy Score). FOTO Alexandra Pătrașcu

Tropes întâlnite în Lucruri peste care nu putem trece

Cartea este constant numită un nou fenomen BookTok, iar pentru început m-am gândit că este o idee bună să expun ce tropes întâlnim.

Unul dintre preferatele mele este Small Town. Așa cum îi spune și numele, acțiunea se petrece într-un orășel numit Knockemout, în care locuiesc aceleași familii de ceva timp. Aici toată lumea cunoaște pe toată lumea, relațiile dintre personaje sunt destul de simple, toate afacerile sunt deținute de locuitori, iar bârfele se răspândesc în câteva minute. Naomi, protagonista noastră, ajunge în acest orășel în circumstanțe neplăcute și devine noul „interes” al locuitorilor.

Alte tropes pe care le întâlnim sunt specifice genului romance și strâns legate de relația dintre Knox și Naomi, pe care o urmărim în acest volum. Găsim Grumpy/Sunshine (el este cel morocănos, iar ea este o fire veselă în general), age gap (Knox are 43 de ani, iar Naomi are 36 de ani), slow burn și fake dating (care se transformă aproape mereu într-o relație reală). Aș adăuga și băiatul din vecini, fiindcă cei doi ajung să locuiască unul lângă celălalt.

Oooo. Vecinul morocănos de vizavi. Ăsta e unul dintre clișeele mele preferate.”

 

Începutul poveștii de iubire

Naomi Witt („Daisy”) este o mireasă fugară care ajunge în Knockemout pentru a-și ajuta sora geamănă, Tina. Însă aceasta din urmă are alte planuri pentru ea. Tina îi fură mașina, o parte din banii pe care i-a adus cu ea și îi lasă un cadou neașteptat: o nepoată de 11 ani de care trebuie să aibă grijă. Naomi, „cumințica” familiei, se trezește într-o situație neașteptată. Se află într-un oraș nou, în care toți locuitorii o detestă, fiindcă o confundă cu sora sa geamănă, fără telefon mobil și cu un copil pe cap.

 

Despre Knockemout în căteva fragmente. FOTO Alexandra Pătrașcu

 

Deși totul pare un dezastru de mari proporții, Naomi se bucură de privilegiile unei protagoniste dintr-o carte romance. Toată lumea îi sare în ajutor, găsește o căsuță în care să stea temporar, un loc de muncă, iar nepoțica sa, Waylay, nu îi face și mai multe probleme. Evident, găsește și un făt-frumos de care să „depindă” în acest orășel.

Knox este probabil cea mai dramatică persoană care trăiește în Knockemout. Pare că își dorește să fie întotdeauna singur, dar are mai mulți oameni în jurul său care să îl sprijine la greu. Naomi descoperă acest lucru ulterior, fiind și ea ajutată la rândul ei de aceleași persoane.

 


Vrei să citești mai multe recenzii de carte și să ne susții?


 

Tipul morocănos, cu barbă și mușchi sau „Vikingul” (după cum îi spune Naomi) a câștigat o sumă mare de bani cu ceva timp în urmă. A ales să îi investească, în loc să îi cheltuiască pe ceva inutil. Și-a deschis un bar și o frizerie. A vrut să își ajute și fratele, oferindu-i cadou o parte din câștig. El i-a donat secției de poliție unde lucra, aceasta purtând în prezent numele lui Knox Morgan.

Dar polițistul Nash Morgan nu este singurul din această familie care o ajută pe Naomi. Bunica fraților Morgan, Liza, este cea care îi oferă locuința lui Naomi. Astfel, protagonista se mută împreună cu nepoata sa pe teritoriul familiei Morgan. Și pe cât de ușor i-a fost să îl întâlnească pe Knox, pe atât de greu îi este să scape de el.

 

Lucruri peste care nu putem trece” este un adevărat romcom

În primele capitole mi s-a părut că citesc pagini întregi de glume proaste, care nu se legau prea bine între ele. După ce m-am obișnuit puțin cu personajele „mature” care se comportă ca niște copii de maxim zece ani, am început să mă bucur de lectură.

Waylay a fost preferata mea, fiindcă la cei 11 ani ai săi a reușit să se comporte mai frumos, mai elegant și mai matur decât toți adulții. Fetița ajuta bătrâneii să folosească tehnologia, repara calculatoarele de la bibliotecă, s-a comportat frumos cu mătușa sa din prima clipă și îndrăgea animalele din jurul său (cei trei câini ai Lizei și câinele lui Knox). Cu puțin ajutor a reușit să se integreze și în noua clasă de la școală, chiar dacă reputația mamei sale i-a adus probleme.

 

„Lucruri peste care nu putem trece” (Lucy Score). FOTO Alexandra Pătrașcu

 

Knox este probabil cel mai imatur personaj. Are un vocabular destul de limitat și îi reproșează constant lui Naomi că folosește cuvinte prea complexe în conversații simple. Se comportă ciudat, în general aruncă doar vorbe aspre și deși m-a amuzat comportamentul său copilăresc, nu cred că aș suporta o astfel de persoană în jurul meu. Sunt multe scene în care Knox și Naomi pare că se apropie tot mai tare și apoi el spune o tâmpenie. M-am întrebat de multe ori dacă este o carte de dragoste sau una comică, deci o să o consider un romcom.

 


Citește și recenzia cărții

„Întâlniri în vacanță” (Emily Henry) – Călătorim și ne îndrăgostim,

o altă poveste de iubire plină de surprize amuzante


Merită citită sau nu?

Am văzut păreri împărțite legate de volumul „Lucruri peste care nu putem trece”, de la o steluță la cinci din cinci. În cele negative erau menționate de multe ori atitudinea personajelor, imaturitatea lor și modul în care interacționează. Mie mi s-au părut doar amuzante. Până la urmă, putem distinge realitatea de ficțiune. În definitiv, probabil cel mai trist aspect este faptul că există oameni care se comportă în acest mod și în societatea noastră.

Părerile pozitive se legau de părțile bune pe care le descoperim în relația dintre Knox și Naomi sau dintre Waylay și Naomi. Sunt de acord cu a doua parte, dar nu și cu prima. Cred că mi-ar fi plăcut să îl aleagă pe Nash în locul lui Knox.

 

Așadar, în funcție de ce așteptări aveți de la această carte, puteți decide dacă merită citită sau nu. Dacă vreți o lectură amuzantă, clișeică, plină de drame de familie și nu vă sperie numărul de pagini (prin care se trece ușor), atunci puteți citi acest volum. Sper să vă placă!

 


Date generale

Titlu: „Lucruri peste care nu putem trece”

Autor: Lucy Score

Acesta este primul volum din seria „Knockemout”

Tradusă în limba română de Alexandru Szollo, la Editura Trei

Număr de pagini: 656

Gen: romance

Rating: ⭐️⭐️⭐️⭐️


O recenzie scrisă de Alexandra Pătrașcu (departament #cărticeală)

Editare de Alexandra Stancu

Corectură de Iulia Dromereschi

Layout de Alexandra Pătrașcu

 

2
Alexandra Pătrașcu
Mi-am găsit pasiunea pentru citit aproximativ în clasa a treia cu ajutorul volumelor din seria „Cronicile din Narnia” și de atunci și până în prezent tot cărțile de ficțiune au rămas preferate mele, în special cele din subgenul High Fantasy.